ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΚΤΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε ένας χρόνος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική στα Δασικά Οικοσυστήματα (Δ. Οικ.) χαρακτηρίζεται από την παραπέρα όξυνση των ήδη σοβαρών προβλημάτων.

Αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι εντείνεται η αντιδασική κατεύθυνση, της πολιτικής της κυβέρνησης, με κύριο στόχο την ιδιωτικοποίηση της Δασοπονίας, την προσαρμογή των δασών στους νόμους της αγοράς, με την ανάθεση των δασοτεχνικών έργων και των μελετών σε ιδιωτικές εταιρίες, με την εκχώρηση των δασικών χαρτών - Δασικό Κτηματολόγιο - σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες. Ειδικότερα η αντιδασική αυτή πολιτική υλοποιείται: Με τις ρυθμίσεις για το Εθνικό Κτηματολόγιο, όπου καταργείται το Τεκμήριο του Δημοσίου και ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία. Με τη δημιουργία Βιομηχανικών Περιοχών σε Δ. Οικ. (νομοσχέδιο Παπανδρέου) καταστρέφοντας τα δασικά οικοσυστήματα στο βωμό της εξυπηρέτησης της άρχουσας τάξης. Με τον περιορισμό και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και αντικειμένων από τη Δασική Υπηρεσία σε άλλους φορείς (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΤΑ, υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ιδιωτικές εταιρίες) αφήνοντας τα δασικά οικοσυστήματα απροστάτευτα. Τέλος, με το γνωστό νομοσχέδιο Τζουμάκα και την τελευταία απόφαση του υπ. Γεωργίας, με τα οποία εντείνεται η επιχείρηση αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων.

Η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των δασικών πυρκαγιών δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη αντιδασική πολιτική της η οποία έχει μπει σε νέα ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΦΑΣΗ. Ειδικά για το νομοσχέδιο Τζουμάκα είναι γνωστή και η εκτίμηση ότι θα πυροδοτούσε την αύξηση των δασικών πυρκαγιών για φέτος, γεγονός που ήδη επιβεβαιώθηκε, αφού μέχρι σήμερα έχουν καεί περί τα 350.000 στρέμματα Δ. Οικ. και η αντιπυρική περίοδος δεν έχει λήξει, ενώ πέρσι κάηκαν συνολικά περί τα 220.000 στρέμματα. Το σχέδιο "Καποδίστριας" με την ερήμωση του ορεινού χώρου από τους δασόβιους και παραδασόβιους πληθυσμούς θα οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της μη προστασίας των δασών αλλά και της μη αξιοποίησης της ξυλοπαραγωγής της χώρας.

Βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ήδη συναντήσει τεράστιες αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς και πανεπιστημιακούς φορείς, η επιλογή μεταφοράς της δασοπυρόσβεσης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την οποία έχουν "αναλάβει να περάσουν" στο συνδικαλιστικό κίνημα οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, αλλά και οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, καταπατώντας ακόμη και αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων. Είναι εύλογο το ερώτημα, μήπως εκτός του ξεπουλήματος του δασικού πλούτου, η επιλογή αυτή στοχεύει και στην ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος, του οποίου η ανάπτυξη δεν μπορεί να αποτραπεί;

Τι κι αν οι δασικές πυρκαγιές παγκόσμια αντιμετωπίζονται ως ενιαίο σύνολο (πρόληψη, προ-καταστολή και καταστολή), μέρος της συνολικής διαχείρισης ενός οικοσυστήματος; Τι κι αν σε παγκόσμιο επίπεδο στις χώρες που αντιμετωπίζουν δασικές πυρκαγιές (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ρωσία, άλλες Μεσογειακές κλπ), την οργάνωση του συνόλου του αντικειμένου ασκούν οι Δασικές Υπηρεσίες, οι οποίες ειδικά για την καταστολή έχουν οργανωμένη Υπηρεσία Δασοπυρόσβεσης στα πλαίσιά τους;

Η εξέταση σε βάθος του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας δείχνει ότι οι καταστρεπτικότερες δασικές πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών σε δασικά οικοσυστήματα που έχουν τουριστικό ή γενικότερα οικονομικό ενδιαφέρον. Το πρόβλημα όμως αυτό αφορά, σε τελευταία ανάλυση, όχι τόσο ή κυρίως τη Δασική Υπηρεσία, στην οποία γίνεται χρέωση της ευθύνης για αναποτελεσματικότητα στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών, αλλά η πραγματική και ουσιαστική ευθύνη είναι πολιτική. Αφορά τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΤΑ Δ. ΟΙΚ. ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ.

Χρόνια τώρα το ΚΚΕ αλλά και το σύνολο των συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων (ΠΕΔΔΥ, ΑΠΘ, Π.Κ.Δ. σύλλογοι φοιτητών, σπουδαστών κλπ), έχουν καταθέσει προτάσεις τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που αφορούν τα δασικά οικοσυστήματα, όσο και για το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών. Ειδικά για τις δασικές πυρκαγιές είναι γνωστή η πρόταση για δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ με οργάνωση και λειτουργία σε διαφορετική βάση και με την ταυτόχρονη εξασφάλιση των ανάλογων προϋποθέσεων. Η πρόταση αυτή άλλωστε, έγινε ομόφωνα δεκτή και από το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Δάση, αλλά έχει μείνει στα χαρτιά.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η υλοποίηση οποιασδήποτε άλλης επιλογής πλην της πρότασης αυτής, θα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΔΕ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ και δεν πρόκειται ούτε πρέπει ποτέ να γίνει αποδεκτή από τον ελληνικό λαό.

Το ζητούμενο πλέον είναι ότι το λαϊκό κίνημα συνολικά, αλλά και το κίνημα των εργαζόμενων στον τομέα Δάση, η νεολαία, οι επιστημονικοί και άλλοι φορείς, πρέπει να αντιδράσουν ακόμη πιο δυναμικά και να μην αφήσουν να περάσουν τέτοιες επιλογές. Να καταδικάσουν συνολικά την κυβερνητική πολιτική, αλλά και την αντιδασική της κατεύθυνση και φυσικά αυτή της μεταφοράς του αντικειμένου των δασικών πυρκαγιών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αλλωστε, είναι προφανές ότι για το θέμα των δασών συνολικά, αλλά και για τη δασοπυροπροστασία, ώστε να λυθεί προς όφελος των δασικών οικοσυστημάτων, του ελληνικού λαού, αλλά και των εργαζόμενων σε αυτά, ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΑΝΤΙΔΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ για ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ σε πολιτικό, κοινωνικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

Οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις και το μέτωπο πάλης, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται, μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα κερδηθεί το μεγάλο πολιτικό στοίχημα. Να είναι το νομοσχέδιο Τζουμάκα και η επιλογή της μεταφοράς της δασοπυρόσβεσης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ και η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ που ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ και ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ το κατώφλι ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ.

Αντώνης Π. ΡΑΛΛΑΤΟΣ

Σε διωγμό έχουν τεθεί ουσιαστικά τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας, καθώς δυναμώνει συνεχώς η αντιδασική πολιτική της κυβέρνησης και πολλαπλασιάζονται οι τραγικές συνέπειές της


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΝΤΙΚΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΑΙΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συστράτευση για την παιδεία

- Πώς ξεκίνησε η σχολική χρονιά στο Περιστέρι;

- Φέτος η κατάσταση είναι πιο βεβαρημένη σε σχέση με την περσινή. Η κυβέρνηση και η - πολιτικά - ταυτόσημή της δημοτική αρχή, δεν ενδιαφέρονται για την αύξηση των κονδυλίων και την ανέγερση σύγχρονων διδακτηρίων, με αποτέλεσμα το πάγιο αίτημά μας για πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων του δήμου να μην έχει ικανοποιηθεί. Μάλιστα θεωρούν ως θετικό έργο την ανέγερση ενός νηπιαγωγείου για φέτος, ενώ 15 νηπιαγωγεία στον δήμο χρόνια τώρα "φιλοξενούνται" σε καταστήματα.

Ενας μήνας πέρασε και ακόμα υπάρχουν κενές θέσεις εκπαιδευτικών. Αλήθεια δεν ενδιαφέρουν την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή οι χαμένες ώρες διδασκαλίας των μαθητών μας; Ανύπαρκτα εργαστήρια και βιβλιοθήκες, μάθημα μαζί με τα ποντίκια, συμπληρώνουν το σχολικό τοπίο. Ενα τοπίο που αποδεικνύει περίτρανα ότι την κυβέρνηση το τελευταίο που την απασχολεί, είναι το δικαίωμα των μαθητών στη μόρφωση και στην εξασφάλιση της στοιχειώδους υγειονομικής πρόληψης του σχολικού χώρου. Ολα αυτά στο όνομα της "σύγκλισης των δεικτών" μέσω και της διαρκούς μείωσης των δημοσίων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα όπως για παιδεία και υγεία.

- Θα αντιμετωπιστούν, όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση, τέτοια προβλήματα με το νέο νόμο για την παιδεία;

-Η παραπάνω κατάσταση αποδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης όταν υποστηρίζει ότι με την εφαρμογή του νέου αντιεκπαιδευτικού νόμου θα αναβαθμίσει και θα εκσυγχρονίσει την παιδεία στον τόπο μας.

Από την εφαρμογή του νόμου Αρσένη το μόνο που έχουν να περιμένουν οι γονείς - κυρίως οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι μισθοσυντήρητοι, οι αγρότες - είναι η μαζική εγκατάλειψη των παιδιών ακόμα και από αυτή την "κουτσή" λυκειακή μόρφωσή τους. Και αυτό γιατί δε θα αντέξουν οικονομικά να αντεπεξέλθουν στις πολυδάπανες απαιτήσεις της παραπαιδείας του νέου εξεταστικού συστήματος (διπλές εξετάσεις, φροντιστήρια για τα θρησκευτικά και τη γυμναστική).

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή του νόμου, στόχο έχει να παράγει μέσα από το νέο εξεταστικό σύστημα μαζικά, αμόρφωτους και ανίκανους πολίτες να αντιδράσουν στην πιο στυγνή εκμετάλλευση, που τους ετοιμάζουν τα αφεντικά τους. Το εκπαιδευτικό σύστημα εκσυγχρονίζεται στην κατεύθυνση του πνευματικού σκοταδισμού και της άγριας εκμετάλλευσης των παιδιών μας.

- Πώς θα αντιμετωπιστεί η παραπάνω κατάσταση;

-Τα προβλήματα της παιδείας μετά και την ψήφιση του νόμου του Αρσένη, αποκτούν ευρύτερη πολιτική διάσταση. Δεν έχουν να κάνουν μόνο με το δικαίωμα στη μόρφωση αλλά και με το δικαίωμα στη σταθερή εργασία. Εχουν να κάνουν με το σύνολο του σημερινού πολιτικού γίγνεσθαι αλλά και όσων το υπηρετούν, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είμαστε αισιόδοξοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσουμε την αντίστασή μας, ότι νικητές αυτού του άνισου αγώνα θα είμαστε εμείς. Η αισιοδοξία μας πηγάζει από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών μετά από τις καθημερινές μας ενημερωτικές συγκεντρώσεις, υιοθετεί τις παραπάνω εκτιμήσεις μας και σύσσωμοι απαιτούν την κατάργηση του νόμου, δηλώνοντας πρόθυμοι με την όποια μορφή αγώνα να υπερασπιστούν τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή. Καθημερινά ανακαλύπτουν την αναγκαιότητα της συστράτευσής τους σε ένα ισχυρό μέτωπο παιδείας, ικανό να ανατρέψει τις παραπάνω πολιτικές επιλογές.

Α. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ