Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΝΤΙΚΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΑΙΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συστράτευση για την παιδεία

- Πώς ξεκίνησε η σχολική χρονιά στο Περιστέρι;

- Φέτος η κατάσταση είναι πιο βεβαρημένη σε σχέση με την περσινή. Η κυβέρνηση και η - πολιτικά - ταυτόσημή της δημοτική αρχή, δεν ενδιαφέρονται για την αύξηση των κονδυλίων και την ανέγερση σύγχρονων διδακτηρίων, με αποτέλεσμα το πάγιο αίτημά μας για πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων του δήμου να μην έχει ικανοποιηθεί. Μάλιστα θεωρούν ως θετικό έργο την ανέγερση ενός νηπιαγωγείου για φέτος, ενώ 15 νηπιαγωγεία στον δήμο χρόνια τώρα "φιλοξενούνται" σε καταστήματα.

Ενας μήνας πέρασε και ακόμα υπάρχουν κενές θέσεις εκπαιδευτικών. Αλήθεια δεν ενδιαφέρουν την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή οι χαμένες ώρες διδασκαλίας των μαθητών μας; Ανύπαρκτα εργαστήρια και βιβλιοθήκες, μάθημα μαζί με τα ποντίκια, συμπληρώνουν το σχολικό τοπίο. Ενα τοπίο που αποδεικνύει περίτρανα ότι την κυβέρνηση το τελευταίο που την απασχολεί, είναι το δικαίωμα των μαθητών στη μόρφωση και στην εξασφάλιση της στοιχειώδους υγειονομικής πρόληψης του σχολικού χώρου. Ολα αυτά στο όνομα της "σύγκλισης των δεικτών" μέσω και της διαρκούς μείωσης των δημοσίων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα όπως για παιδεία και υγεία.

- Θα αντιμετωπιστούν, όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση, τέτοια προβλήματα με το νέο νόμο για την παιδεία;

-Η παραπάνω κατάσταση αποδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης όταν υποστηρίζει ότι με την εφαρμογή του νέου αντιεκπαιδευτικού νόμου θα αναβαθμίσει και θα εκσυγχρονίσει την παιδεία στον τόπο μας.

Από την εφαρμογή του νόμου Αρσένη το μόνο που έχουν να περιμένουν οι γονείς - κυρίως οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι μισθοσυντήρητοι, οι αγρότες - είναι η μαζική εγκατάλειψη των παιδιών ακόμα και από αυτή την "κουτσή" λυκειακή μόρφωσή τους. Και αυτό γιατί δε θα αντέξουν οικονομικά να αντεπεξέλθουν στις πολυδάπανες απαιτήσεις της παραπαιδείας του νέου εξεταστικού συστήματος (διπλές εξετάσεις, φροντιστήρια για τα θρησκευτικά και τη γυμναστική).

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή του νόμου, στόχο έχει να παράγει μέσα από το νέο εξεταστικό σύστημα μαζικά, αμόρφωτους και ανίκανους πολίτες να αντιδράσουν στην πιο στυγνή εκμετάλλευση, που τους ετοιμάζουν τα αφεντικά τους. Το εκπαιδευτικό σύστημα εκσυγχρονίζεται στην κατεύθυνση του πνευματικού σκοταδισμού και της άγριας εκμετάλλευσης των παιδιών μας.

- Πώς θα αντιμετωπιστεί η παραπάνω κατάσταση;

-Τα προβλήματα της παιδείας μετά και την ψήφιση του νόμου του Αρσένη, αποκτούν ευρύτερη πολιτική διάσταση. Δεν έχουν να κάνουν μόνο με το δικαίωμα στη μόρφωση αλλά και με το δικαίωμα στη σταθερή εργασία. Εχουν να κάνουν με το σύνολο του σημερινού πολιτικού γίγνεσθαι αλλά και όσων το υπηρετούν, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είμαστε αισιόδοξοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσουμε την αντίστασή μας, ότι νικητές αυτού του άνισου αγώνα θα είμαστε εμείς. Η αισιοδοξία μας πηγάζει από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών μετά από τις καθημερινές μας ενημερωτικές συγκεντρώσεις, υιοθετεί τις παραπάνω εκτιμήσεις μας και σύσσωμοι απαιτούν την κατάργηση του νόμου, δηλώνοντας πρόθυμοι με την όποια μορφή αγώνα να υπερασπιστούν τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή. Καθημερινά ανακαλύπτουν την αναγκαιότητα της συστράτευσής τους σε ένα ισχυρό μέτωπο παιδείας, ικανό να ανατρέψει τις παραπάνω πολιτικές επιλογές.

Α. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ