Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθεστώς οι ανώμαλες συμβάσεις στα "μεγάλα έργα"

"Η "ανώμαλη εξέλιξη" - όπως έχει καταστεί φανερό τα τελευταία χρόνια - είναι ο κανόνας στις συμβάσεις κατασκευής μεγάλων έργων και όχι η εξαίρεση. Κάτι που δεν απέτρεψε η κατάχρηση της δυνατότητας πρόσληψης ξένου συμβούλου για την παρακολούθηση των συμβάσεων και έργων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του μετρό. Το "ανώμαλο" ενυπάρχει, συνήθως, στους όρους της σύμβασης που υπογράφεται, αλλά και σε όλο το σύστημα πραγματοποίησης ενός έργου".

Αυτά επισήμανε χτες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κ. Λιάσκας, κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Δικαίου Τεχνολογίας και Κατασκευών με θέμα "Ανώμαλη εξέλιξη κατασκευαστικής σύμβασης".

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε μεταξύ των άλλων ότι το δημόσιο - κατά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί - βρίσκεται συνήθως σε αδυναμία έναντι του ιδιώτη που έχει αναλάβει το έργο, η προσδοκία της αλλαγής του αντικειμένου της σύμβασης είναι ο κανόνας ως πρόθεση από την πλευρά του κατασκευαστή, ενώ τα προβλήματα αρχίζουν, όταν δεν είναι ξεκάθαρο ποιος μελετά ένα έργο και ποιος εγκρίνει τις μελέτες.

Αντίθετα, κατά την ίδια ημερίδα, ο γενικός γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Γανωτής υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα πρέπει οι Ελληνες νομικοί να ασχοληθούν με το... αγγλοσαξονικό δίκαιο, ώστε να αντιμετωπίζουν καλύτερα στο εξής τα προβλήματα που προκύπτουν από τις συμβάσεις μεγάλων έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ