Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκλημα η διάλυση του ΑΣΟ

Συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για ρύθμιση χρεών συνεταιριστικών οργανώσεων, γεωργικά και κτηνιατρικά φάρμακα κ.ά. το οποίο περιλαμβάνει (άρθρο 20) και τη διάλυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ).

Η ψήφισή του θα είναι το μεγαλύτερο "έγκλημα" που μπορεί να γίνει κατά των σταφιδοπαραγωγών, γιατί η σταφίδα είναι καθαρά συναλλαγματοφόρο προϊόν, καθώς φέρνει 30 δισ. έσοδα ετησίως, που μαζί με τις κοινοτικές ενισχύσεις φτάνουν τα 45 δισ. δραχμές. Η καλλιέργεια γίνεται στα ορεινά και ημιορεινά άνυδρα εδάφη της Δυτικής Πελοποννήσου και των νησιών Ζάκυνθος και Κεφαλονιά. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα είναι περίπου 183.000 και τα ημερομίσθια απασχόλησης φτάνουν τα 4.000.000 δραχμές ετησίως. Τα χωριά που καλλιεργούν σταφίδα είναι απ' τα πιο υγιή κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας, καθώς εκεί παραμένουν ολόκληρες οι οικογένειες που ασχολούνται - και εργάζονται στο κτήμα - για την παραγωγή της σταφίδας. Ολοι αυτοί δημιούργησαν με αγώνες σκληρούς τον ΑΣΟ, για να διασφαλίσουν το εισόδημά τους μέσα από την κοινή συγκέντρωση και διάθεση της σταφίδας, άριστης ποιότητας.

***

Εχει αποδειχτεί ότι οι αποθήκες των σταφιδοπαραγωγών είναι ακατάλληλες για το προϊόν και γι' αυτό γεννήθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός φορέα, που θα υποχρέωνε τον κάθε παραγωγό να αποθηκεύει σε αυτόν το προϊόν του σε μεγάλες και κατάλληλες αποθήκες και για λογαριασμό των παραγωγών.

Η διακίνηση γινόταν από αυτές τις αποθήκες του φορέα, αλλιώς θα πρέπει ο παραγωγός να είχε άδεια καταλληλότητας αποθήκης για ορισμένο χρονικό διάστημα αν ήθελε να διακινήσει μόνος του τη σοδειά του σε εξαγωγείς. Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα την απόδοση σταθερών τιμών κατά παραγωγό μαζί με την άριστη ποιότητα.

Γι' αυτό είναι λάθος η διάλυση του ΑΣΟ. Ακόμη όμως και να γίνει αυτό, θα μπορούσε στη θέση του να φτιαχτεί τριτοβάθμια Κλαδική Συνεταιριστική Οργάνωση με όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΑΣΟ και τους υπαλλήλους του,όπως προτείνει το ΔΣ του, σαν λύση επιβίωσης, που θα εξασφαλίζει: Ποιότητα προϊόντος ξερής σταφίδας, διεύρυνση αγορών στο εξωτερικό, σταθερότητα τιμών, υλικά εφόδια προστασίας σταφίδας, δημιουργία νέων προϊόντων από τη σταφίδα και εισόδημα στους σταφιδοπαραγωγούς.

Αντί να ενδιαφέρεται γι' αυτά η κυβέρνηση κοιτάζει πώς θα αρπάξει τα περιουσιακά στοιχεία του ΑΣΟ (35 δισ. δραχμές), που φτιάχτηκαν από τις εισφορές των σταφιδοπαραγωγών δεκαετίες τώρα, για να τα διαχειριστεί ρουσφετολογικά και αντιλαϊκά, όπως είναι και το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή.

***

Είναι και αυτό μια μορφή του κυβερνητικού αυταρχισμού, της αντιαγροτικής και βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης, όπως οι δίκες, καταδίκες και δημεύσεις τρακτέρ αγροτών.

Αυτή όμως την πολιτική εμείς οι αγρότες έχουμε κάθε συμφέρον να ανατρέψουμε, αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να ζήσουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε και μάθαμε να καλλιεργούμε και να ζούμε από τη γη.

Εχουμε ακόμη κάθε συμφέρον να ενώσουμε τον αγώνα μας με τους απολυμένους εργάτες, τους άνεργους νέους, αλλά και τους άλλους εργαζόμενους που τους ξεζουμίζουν οι βιομήχανοι, μεταποιητές και έμποροι πουλώντας τους πανάκριβα αυτά που παίρνουν από εμάς σε εξευτελιστικές τιμές.

Λύση υπάρχει, είναι το παλλαϊκό μέτωπο όλων των εκμεταλλευόμενων ενάντια στους εκμεταλλευτές τους. Μόνο έτσι θα δούμε άσπρη μέρα.

Γιώργος ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗΣ

Μέλος ΔΣ του ΑΣΟ και πρόεδρος ΟΑΣ Ηλείας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κλέβουν τον ιδρώτα μας» (2001-10-14 00:00:00.0)
Σταφιδικό συλλαλητήριο (2001-09-12 00:00:00.0)
"Μελετά" τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών (1999-08-13 00:00:00.0)
Επιστροφή στα 1905! (1997-08-21 00:00:00.0)
Επιμένουν αγωνιστικά οι βαμβακοπαραγωγοί (1996-11-07 00:00:00.0)
Απροστάτευτοι οι σταφιδοπαραγωγοί (1996-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ