Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αστυνόμοι ή ανθρωποκυνηγοί;

Ολοταχώς για την οικοδόμηση μιας ανανεωμένης Αστυνομίας, σύμφωνα με τις επιταγές του Μάαστριχτ και του Σένγκεν βαδίζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εχοντας εξασφαλίσει από χτες και τη συναίνεση όλων των υπουργών της κυβέρνησης, ο Γ. Ρωμαίος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα καταρτιστεί ένα τριετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και του τεχνολογικού εξοπλισμού της Αστυνομίας, το οποίο θα κοστίσει στον ελληνικό λαό πάνω από 100 δισεκατομμύρια δραχμές. Και δε θα είχε ίσως κανείς αντίρρηση να διατεθούν αυτά τα χρήματα για τη δημιουργία μιας Αστυνομίας, που θα ασχολείται με την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και όχι κυρίως, όπως συμβαίνει σήμερα, με την αστυνόμευση του λαϊκού κινήματος. Αλλωστε τα τελευταία κρούσματα παρακολούθησης της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος, για τα οποία, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν έγινε καν συζήτηση χτες, είναι απτά δείγματα του προσανατολισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, ιδιαίτερα μετά την "επικύρωση" της Συμφωνίας Σένγκεν.

Στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Ρωμαίος ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα είναι ενθαρρυντικά, αν εξαιρέσει κανείς τα ναρκωτικά και τις κλοπές, όπου παρατηρείται συνεχής αύξηση. Πάντως το οργανωμένο έγκλημα, όπως συναντάται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει εισβάλει ακόμα στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στην εγκληματικότητα των αλλοδαπών, για την οποία υπάρχει ένας ολόκληρος μύθος, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι την πρωτιά διεκδικούν πάντα οι Αλβανοί. Πάντως ποσοστιαία το μερίδιο των αλλοδαπών σε σύγκριση με τους ημεδαπούς δράστες είναι ελάχιστο. Ηδη έχει δρομολογηθεί η ίδρυση σώματος φύλαξης των συνόρων για να αποδεσμευτούν οι αστυνομικοί, που διατίθενται σήμερα στα αποσπάσματα.

Αναφερόμενος στην υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού είπε ότι θα αυξηθεί η αστυνομική δύναμη. Από την υπάρχουσα δύναμη των 39.500 αστυνομικών (οργανική 42.000) οι 16.716 απασχολούνται σε καθήκοντα όχι αποκλειστικά αστυνομικά. Από την υπόλοιπη δύναμη των 22.784 οι 2.020 ανήκουν σε ειδικές υπηρεσίες (ΕΚΑΜ, ΥΑΤ, ΥΜΕΤ, ΔΑΕΕΒ) με αποτέλεσμα να απασχολούνται σε καθαρά καθήκοντα αστυνόμευσης περίπου 21.000. Ο υπουργός ανέφερε ενδεικτικά ότι το πρώτο εξάμηνο του 1997 για τη λήψη μέτρων σε αθλητικές εκδηλώσεις απαιτήθηκαν 210.616 ανθρωποημέρες, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις 24.160 και για τις υπόλοιπες συγκεντρώσεις και συναθροίσεις 176.473 ανθρωποημέρες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ