Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Ταφόπλακα σε χιλιάδες κοινότητες

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις αναγκαστικές συνενώσεις. Σύνολο 1.030 ΟΤΑ. Ανύπαρκτη η απλή αναλογική. Διακοσμητικά τα Τοπικά Συμβούλια. Ασφυκτικό το οικονομικό πλαίσιο

Αυτό το νομοσχέδιο δε βελτιώνεται με τίποτα. Το σχέδιο για την κατάργηση χιλιάδων κοινοτήτων είναι ταγμένο να συμβάλλει στην ερήμωση της υπαίθρου, στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, στην καταστροφή των χωριών, στην επιβολή πρόσθετων χαρατσιών στους δημότες και την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών. Δεν απαντά στην ανάγκη στήριξης του αγροτικού πληθυσμού, των εργαζομένων στην περιφέρεια και του ισχνού εισοδήματός τους. Το περιεχόμενό του είναι κυριολεκτικά για πέταμα και κάθε προσπάθεια "εξωραϊσμού" του είναι ανούσια, ανώφελη και επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα.

Τα παραπάνω αποδείχτηκαν και χτες, στο Ζάππειο, στην επίσημη παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου και την παράδοσή του από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στην προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Και όλα αυτά αποδείχτηκαν σε μια τελετή, όπου οι αβρότητες περίσσεψαν. Οπου οι δύο πλευρές, αλλά και ο παρευρισκόμενος πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχών, συγχάρηκαν αλλήλους για την "επιτυχία" αυτή. Οπου δήλωναν ούτε λίγο - ούτε πολύ "συνδιαμορφωτές" του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και συνοδοιπόροι στην προσπάθεια της "ορθότερης εφαρμογής του".

Βέβαια, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ έσπευσε να παραδώσει στον υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο και κείμενο με τις "επιφυλάξεις" του ΔΣ της Ενωσης, οι οποίες αφορούν την οικονομική ενίσχυση των νέων ΟΤΑ. Αυτή η κίνηση φυσικά, μόνο γέλια προκαλεί αν σκεφτεί κανείς πως η κεντρική διοίκηση παρακρατεί σχεδόν 1 τρισ. από τους πόρους της ΤΑ και οι "εκπρόσωποι" των αιρετών δεν έχουν κάνει τίποτα για τη διεκδίκησή του.

Να σημειωθεί ακόμα η στάση του υπουργού, που απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων απείλησε, εμμέσως πλην σαφώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη θέσουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου στη Βουλή. Τα "συμβούλευσε" να μην το κάνουν γιατί, όπως είπε, το υπουργείο έχει νομικό "οπλοστάσιο" στη διάθεσή του. Επανέλαβε πως η κυβέρνηση δε θα δεχτεί καμία αλλαγή στο χωροταξικό μέρος του νομοσχεδίου και υποστήριξε πως αυτό θα απαντήσει στο πρόβλημα της ερήμωσης της υπαίθρου.

Το νομοσχέδιο

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που επίσημα παρουσιάστηκε χτες, ελάχιστα διαφέρει από αυτό που αποκάλυψε ο "Ρ", εδώ και δυο βδομάδες. Ορισμένες ανούσιες τροποποιήσεις που έγιναν σ' αυτό το διάστημα δεν ανατρέπουν τον αντιλαϊκό και αντιδραστικό του χαρακτήρα.

Το χωροταξικό του σκέλος προβλέπει την ύπαρξη 1.030 ΟΤΑ συνολικά, σ' όλη τη χώρα. Δηλαδή, 751 νέους δήμους, 154 που διατηρούνται ως έχουν και 125 κοινότητες.

Με το θεσμικό του σκέλος, η κυβέρνηση πετά στο καλάθι των αχρήστων, για άλλη μια φορά, το αίτημα για απλή αναλογική. Ορίζει πως κάθε οικισμός ή κοινότητα, που καταργήθηκε με τη συνένωση, και έχει πληθυσμό μέχρι 300 κατοίκους, μετονομάζεται σε Δημοτικό Διαμέρισμα (ΔΔ) και δημιουργείται εκεί 3μελές Τοπικό Συμβούλιο (ΤΣ) με πρόεδρο του Σώματος που είναι και δημαρχιακός πάρεδρος. Για ΔΔ με πληθυσμό από 300 μέχρι 2.500 κατοίκους το ΤΣ είναι 5μελές και ο πρόεδρός του θα είναι και δημοτικός σύμβουλος. Για ΔΔ με πληθυσμό από 2.500 κατοίκους και πάνω τα ΤΣ είναι 7μελή και ο πρόεδρός τους είναι και δημοτικός σύμβουλος.

Η δήλωση του συνδυασμού για τις δημοτικές εκλογές, δε γίνεται δεκτή, αν δεν περιλαμβάνονται σ' αυτήν υποψήφιοι τουλάχιστον για το 50% των 5μελών και 7μελών ΤΣ του δήμου και για το 30% των 3μελών. Να σημειωθεί πως εκτός από τους δημαρχιακούς παρέδρους θα υπάρχουν και κοινοτικοί. Οι τελευταίοι θα εκλέγονται στα Κοινοτικά Διαμερίσματα (πρώην κοινότητες που θα ενταχθούν στις νέες κοινότητες). Στα ΚΔ, σε αντίθεση με τα ΔΔ δε θα λειτουργούν ΤΣ.

Πάντως τόσο οι δημαρχιακοί, όσο και οι κοινοτικοί πάρεδροι δε θα έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες. Θα συμμετέχουν σε συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων, μόνο όποτε συζητείται θέμα που αφορά την περιοχή εκλογής τους. Τότε θα έχουν δικαίωμα ψήφου, η οποία όμως και πάλι θα είναι συμβουλευτική και όχι αποφασιστική. Να σημειωθεί ακόμα πως τα ΤΣ των ΔΔ θα είναι απλά γνωμοδοτικά όργανα, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και ειδικότερα χωρίς αρμοδιότητες πόρων.

Οι πρόεδροι των 5μελών και 7μελών ΤΣ δε θα εκλέγονται με απλή αναλογική. Η εκλογή τους θα εξαρτάται από τη συνολική πορεία του συνδυασμού. Απλή αναλογική θα ισχύει μόνο για τον πρόεδρο των 3μελών ΤΣ. Μόνο που ο δημαρχιακός πάρεδρος δε θα είναι δημοτικός σύμβουλος. Ο δε πάρεδρος ΚΔ θα προέρχεται από το συνδυασμό του επιτυχόντος υποψήφιου δημάρχου.

Αναφορικά με την "οικονομική ενίσχυση" των νέων ΟΤΑ, από το νομοσχέδιο προκύπτει πως δε θα δοθεί ούτε δραχμή επιπλέον από τα χρήματα που και σήμερα παίρνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, την ώρα που οι κυβερνήσεις αυθαίρετα παρακρατούν 920 δισ. από τους θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ, με το νομοσχέδιο η κεβέρνηση τάζει πως οι νέοι δήμοι θα έχουν και μερίδιο από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που "ακόμα δεν το είδαμε, Γιάννη το βαφτίσαμε"...

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ