Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επικίνδυνη εξέλιξη

Επικίνδυνη εξέλιξη, χαρακτηρίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείο Αρτας που καταδίκασε σε αυστηρές ποινές φυλάκισης αγρότες και επέβαλε την πρωτοφανή ποινή της δήμευσης των αγροτικών μηχανημάτων τους.

Σε ανακοίνωση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου της Αρτας, τονίζεται ότι τα όποια κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ποινικές διώξεις και δικαστικές αποφάσεις. "Η αξιοποίηση ποινικών διατάξεων επί δεκαετίες ανενεργών, όπως του άρθρου 76 του Ποινικού Κώδικα και η εφαρμογή τους σήμερα - με τρόπο μάλιστα που δε συνάδει με την αρχή της επιείκειας που κρατεί στο χώρο του Ποινικού Δικαίου και της Ποινικής Δικαιοσύνης - στο πεδίο των λαϊκών κινητοποιήσεων και κοινωνικών διεκδικήσεων, αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη. Η σχετική ερμηνεία του άρθρου 76 του ΠΚ μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο αυταρχικές και απαράδεκτες οδούς (για παράδειγμα σε μια απεργιακή κινητοποίηση αυτοκινητιστών που θα κριθεί παράνομη θα δημεύονται τα φορτηγά τους αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ή σε όμοια κινητοποίηση των εμπόρων, καταστηματαρχών, φαρμακοποιών κλπ θα δημεύονται τα ακίνητά τους ή οι επιχειρήσεις τους;)".

"Θέλουμε να πιστεύουμε - υπογραμμίζεται ακόμα στην ανακοίνωση - πως οι Ελληνες δικαστές επιθυμούν να διαφυλάξουν το ρόλο τους ως λειτουργοί μιας ανεξάρτητης λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και πως δε θα αποδεχτούν τη μετατροπή τους σε όργανα ενός μηχανισμού καταστολής των όποιων διεκδικήσεων των διαφόρων κοινωνικών τάξεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ