Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Προσπάθεια εξωραϊσμού

Περίσσεψαν οι δημαγωγικές φράσεις κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία. Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε ακόμα και το σοσιαλισμό.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ να εξωραϊσει τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και να οπλίσει με επιχειρήματα το μηχανισμό του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις στην πορεία υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, κινήθηκε η χτεσινή πρώτη μέρα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν το μαύρο, άσπρο, επιστρατεύοντας για το σκοπό αυτό δημαγωγικές εκφράσεις. Ωστόσο, για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, παραμένει η ωμή πραγματικότητα του αντιεκπαιδευτικού νόμου.

Σε μια προσπάθεια διαχωρισμού της πολιτικής του "σοσιαλιστικού" ΠΑΣΟΚ από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, επιδόθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην ομιλία του. Ωστόσο είναι γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν η πρώτη που χειροκρότησε τα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης μέτρα για την παιδεία, παροτρύνοντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει "και τις άλλες προτάσεις της ΝΔ". Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας ο πρωθυπουργός έφτασε να δηλώνει: "Εμείς οι σοσιαλιστές παλεύουμε για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, αφού θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο ως εγγυητής της ποιότητας της εκπαίδευσης και της διασφάλισης της ισότητας των εκπαιδευτικών ευκαιριών". "Ξέχασε" βέβαια ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια οδήγησε σε υποβάθμιση τη δημόσια δωρεάν παιδεία και τα νέα μέτρα που προωθούνται στην ουσία την καταργούν.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε βέβαια να μνημονεύσει και τον ΟΟΣΑ, που μαζί με την ΕΕ των πολυεθνικών υπαγόρευσαν τα εκπαιδευτικά μέτρα, ενώ δεν παρέλειψε επίσης να προχωρήσει και στην άσκηση ιδεολογικής τρομοκρατίας σε όλους εκείνους που αντιδρούν στη διάλυση της παιδείας, βαφτίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τις κοινωνικές ομάδες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους παρωχημένες και συντεχνιακές.

Για εχθρούς και ισχυρούς αντιπάλους της μεταρρύθμισης, οι οποίοι την πολεμούν με ανταρτοπόλεμο, έκανε λόγο και ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης στην παρέμβασή του, κατά την οποία παρουσίασε το συνολικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ο υπουργός Παιδείας τις περιόρισε στην αξιολόγηση και τόνισε ότι θα είναι αντικείμενο διαλόγου, ενώ περιγράφοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης έκανε λόγο ανάμεσα σε άλλα και για τη "διά βίου κατάρτιση", το γνωστό εκπαιδευτικό μοντέλο που υπαγόρευσαν οι πολυεθνικές προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

Στο πλαίσιο του εξωραϊσμού των αντιεκπαιδευτικών μέτρων κινήθηκαν και ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης και ο γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Σμυρλής. Ιδιαίτερα στάθηκαν οι ομιλητές στο θεσμό της ενισχυτικής διδασκαλίας, παραλείποντας να πουν ότι για αυτή το βάρος θα πέσει στους εργαζόμενους, καθώς ήδη η κυβέρνηση με την προώθηση σχεδίων για Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης από τους δήμους υπαγορεύει ότι θα μειωθούν σταδιακά οι πόροι από το κράτος και θα αυξηθεί η συμμετοχή των γονιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ