Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το "σύνδρομο του μετρό"

Την ώρα που όλη η Ελλάδα παρακολουθεί με ανησυχία τα... καμώματα του "μετροπόντικα" και το βάλτωμα του μετρό της Αθήνας, παρά τη ρεμούλα των δεκάδων δισ. δρχ. που δόθηκαν ως τώρα σε "πανωπροίκια" στους αχόρταγους εργολάβους, βρήκε η κυβέρνηση το θράσος να βαυκαλιστεί, ισχυριζόμενη ότι προωθεί τη διαφάνεια στα δημόσια έργα! Αφορμή, το νέο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, που φέρει τον τίτλο "Βελτίωση των διαδικασιών ανάθεσης και άλλες διατάξεις". Και βέβαια εκείνο το "και άλλες διατάξεις" έχει τη σημασία του, αφού στα άρθρα αυτά η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να περάσει ορισμένες άκρως επικίνδυνες ρυθμίσεις. Οπως αυτή που προβλέπει την "κάθαρση" της ΕΥΔΑΠ, από το ζημιογόνο για την ίδια τομέα των αντιπλημμυρικών έργων, ώστε στη συνέχεια να παραδοθεί "πάναγνη και κερδοφόρα" στους ιδιώτες που καραδοκούν. Οπως η διάταξη, που καθιερώνει την πλήρη αδιαφάνεια και την απαλλαγή από κάθε δημόσιο έλεγχο των εταιριών διαχείρισης των μεγάλων έργων. Κι ας μην τολμήσει η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι τάχα προωθεί τη διαφάνεια, επειδή καθιερώνει την υποβολή δηλώσεων "πόθεν έσχες" των υπαλλήλων που εμπλέκονται στις αναθέσεις των δημοσίων έργων. Την απάντηση, της τη δίνει το προχτεσινό πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στο οποίο επισημαίνεται ότι είναι αδύνατος κάθε ουσιαστικός έλεγχος των δηλώσεων"πόθεν έσχες" που ήδη υποβάλλονται.

Μ}ε ποιο όμως ηθικό και πολιτικό ανάστημα επιχειρεί η κυβέρνηση να πείσει ότι προωθεί δήθεν τη διαφάνεια στα δημόσια έργα και κατ' επέκταση στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου; Δεν είναι αυτή η ίδια που σχεδίασε και προγραμμάτισε - με τις ευλογίες βέβαια των Βρυξελλών - το "πακέτο" των λεγόμενων "μεγάλων έργων" με αποκλειστικό γνώμονα όχι την ανάπτυξη της χώρας, αλλά τα συμφέροντα των εργολάβων; Δεν είναι αυτή που υπέγραψε τις σκανδαλώδεις και αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις, όπως αυτές για τα Σπάτα και το Ρίο - Αντίρριο; Και ας μην το αρνηθεί. Μόλις χτες ο πρόεδρος του ΤΕΕ, μιλώντας από το βήμα ημερίδας κατάγγειλε πως η "ανώμαλη εξέλιξη" είναι ο κανόνας στις συμβάσεις των μεγάλων έργων.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμιά αμφιβολία. Ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης και με το νομοσχέδιο αυτό, όπως και με το προηγούμενο που ψηφίστηκε μόλις πριν τρία χρόνια, μόνο η διαφάνεια δεν είναι. Αντίθετα. Ο στόχος της είναι η ακόμη μεγαλύτερη συγκεντροποίηση της παραγωγής των δημοσίων έργων σε λίγους και εκλεκτούς μεγαλοεργολάβους με ταυτόχρονη βίαιη εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Είναι η απότομη αύξηση της οικονομικής δύναμης των μεγάλων τεχνικών επιχειρήσεων. Και ο λόγος είναι προφανής. Μετά τον πακτωλό του Β Πακέτου Ντελόρ, έρχονται τα έργα για την Ολυμπιάδα του 2004 και του θρυλούμενου ήδη "πακέτου Σαντέρ". Η οσμή των τρισεκατομμυρίων αυτών κρύβεται πίσω και από το νέο νομοσχέδιο, που οι ίδιοι οι μεγαλοεργολάβοι υπαγόρευσαν στην κυβέρνηση. Και είναι γνωστή, άλλωστε, η στήριξη που της παρείχαν όλοι αυτοί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που βρίσκονται στην κατοχή τους. Τώρα ήρθε η ώρα των ανταλλαγμάτων. Ολα τα άλλα που λέγονται "περί διαφάνειας" δεν τα πιστεύουν πια ούτε τα μωρά παιδιά. Οσο η σημερινή πολιτική - ανεξάρτητα από το φορέα έκφρασής της - θα κυριαρχεί στη δημόσια ζωή της χώρας, το "σύνδρομο του μετρό" θα επαναλαμβάνεται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ