Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
"Μελετά" τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών

Δε γνώριζε όσα του εξέθεσαν, γιατί δεν του έχουν πει τίποτα ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, είπε σε κλιμάκιο της ΟΑΣ Ηλείας, που τον επισκέφτηκε, ο Γ. Ανωμερίτης!

Να απαντήσει γραπτώς μέχρι το τέλος Αυγούστου στα ζωτικά αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας, υποσχέθηκε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, στην αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας, που το επισκέφτηκε προχτές στην Αθήνα.

Το κλιμάκιο της ΟΑΣ ανέπτυξε στον υπουργό Γεωργίας τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στους σταφιδοπαγωγούς η πρόσφατη, προς το χειρότερο, τροποποίηση του κοινοτικού κανονισμού για τη σταφίδα. Απαίτησε να μην εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος κανονισμός και ειδικά τα άρθρα που στρέφονται κατά των σταφιδοπαραγωγών και ευνοούν σκανδαλωδώς τους εμπόρους - βιομηχάνους. Ακόμα ζήτησε: Την επανασύσταση του ΑΣΟ ή παρεμφερούς τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης, στην οποία θα δοθεί ολόκληρη η περιουσία του ΑΣΟ και θα έχει τη δυνατότητα να καθετοποιήσει το προϊόν της σταφίδας (να αναλάβει δηλαδή την εμπορία - μεταποίηση σε όφελος των παραγωγών). Να διασφαλιστεί η στρεμματική ενίσχυση και να εγγυηθεί γι' αυτό εγγράφως το υπουργείο Γεωργίας. Να δοθούν κίνητρα αναμπέλωσης και επανασύστασης για καλύτερες ποικιλίες, ώστε να αποφευχθεί η συρρίκνωση της καλλιέργειας. Η μη εμπορεύσιμη σταφίδα (χοντράδες) να πληρώνεται από τους εμπόρους - μεταποιητές στο μισό της εμπορικής τιμής και όχι να την παίρνουν τζάμπα.

Ο υπουργός Γεωργίας έκανε πως δε γνώριζε τα προβλήματα που του έθεσε το κλιμάκιο της ΟΑΣ Ν. Ηλείας, λέγοντας πως η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ και η ΣΥΔΑΣΕ δεν του είπαν τέτοια πράγματα. Υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ψήφισμα που του τέθηκε και πως θα δώσει γραπτή απάντηση στα αιτήματα, μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Από την άλλη οι σταφιδοπαγωγοί της Ηλείας ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στην περίπτωση που ο υπουργός Γεωργίας δε δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις και επιχειρήσει να θολώσει τα νερά με αποπροσανατολιστικά τερτίπια. Παράλληλα, με πρωτοβουλία της ΟΑΣ Ν. Ηλείας ξεκινούν ενέργειες συντονισμού με τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγειαλίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, ώστε να αντισταθούν από κοινού και να ανατρέψουν τα καταστροφικά μέτρα του νέου κανονισμού για τη σταφίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ