Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μια ζωή αφιερωμένοι στον αγώνα για δικαιοσύνη

Στα Καλάβρυτα τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο, προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, κατά την περίοδο 1941-49

Εκατοντάδες αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης πήραν μέρος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 8 Αυγούστου, στα Ανω Σουδενά Καλαβρύτων Αχαϊας. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ανω Λουσών "Τα Σουδενά", έγινε με την ευκαιρία της τέλεσης του ετήσιου μνημοσύνου προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, κατά την περίοδο 1941-49.

Στην ιστορική σημασία των Σουδενών αναφέρθηκε ο Χάρης Κωστόπουλος,εκ μέρους του Συλλόγου. "Τα Σουδενά είναι από τα πρώτα χωριά που πήραν μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Οι Σουδενιώτες, γαλουχημένοι με τις ιδέες του κομμουνιστή Γιώργου Ανδριόπουλου,πρωτοστάτησαν στον αγώνα. Πλαισιώνοντας τις αντάρτικες ομάδες, πήραν μέρος στις μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην περιοχή, κατά των Γερμανών κατακτητών".

Οι Γερμανοί κατακτητές, θέλοντας να τιμωρήσουν τους εκατοντάδες Σουδενιώτες για τη δράση τους, έκαναν επιδρομή στις 31 Αυγούστου '43, λεηλάτησαν το χωριό, έκαψαν, σκότωσαν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. Ενώ κρέμασαν "για παραδειγματισμό" τον 18χρονο Κώστα Παυλόπουλο στην πλατεία Χέλμου, όπου σήμερα βρίσκεται το ιστορικό μνημείο. Τα επόμενα χρόνια, οι Σουδενιώτες, όπως και όλοι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, για την προσφορά τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, "εισέπραξαν" διώξεις, φυλακές και εξορίες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναγκάστηκαν να πάρουν πάλι το δρόμο του βουνού, πλαισιώνοντας τις ομάδες του ΔΣΕ, συνεχίζοντας τον αγώνα για δικαιοσύνη και λαϊκή κυριαρχία.

"Η λεβεντιά των Σουδενιωτών μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι και αισθανόμαστε χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης", κατέληξε ο Χ. Κωστόπουλος.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Στάθης Μπούνιας,στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος του ΝΓ Αχαϊας του ΚΚΕ και ο Ανδρέας Τάγαρης,πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων.

Στα ιστορικά γεγονότα αναφέρθηκε και ο Νίκος Θεοφιλάτος,μέλος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ και πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Πάτρας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. "Το παράδειγμα των αγωνιστών, είπε χαρακτηριστικά, είναι για τις σημερινές γενιές αναγκαίο. Είναι αναγκαίος ο πατριωτικός φρονηματισμός από τους αγώνες του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που μην το ξεχνάμε: Καθοδηγητική δύναμη και μπροστάρηδες ήταν οι κομμουνιστές, ήταν και είναι το ΚΚΕ".

Στη συνέχεια ο Ν. Θεοφιλάτος αναφέρθηκε στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί. "Οι κατακτήσεις των εργαζομένων έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί, η χώρα μας έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι στις ορέξεις των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και μάλιστα από μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται σοσιαλιστική", επισήμανε.

Και συνέχισε: "Εμείς οι Αντιστασιακοί είμαστε πάντα στο πλευρό, στις γραμμές του ΚΚΕ, που εδώ και 80 χρόνια αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού για εθνική ακεραιότητα και ανεξαρτησία. Οπως στην περίοδο εκείνη που με πρωτοβουλία οργάνωσε το μέτωπο ενάντια στους φασίστες, έτσι και σήμερα οι προτάσεις αποτελούν το μονόδρομο για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, να μπει η χώρα μας στο δρόμο της προόδου, στην πορεία για το σοσιαλισμό. Ο μόνος δρόμος είναι η αλληλεγγύη των λαών των Βαλκανίων για την εδραίωση της ειρήνης και την ήττα του ιμπεριαλισμού". Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία ποιήματος από την Αθηνά Τσιγκάρη, ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκαν οι οικονομικές προσφορές που δόθηκαν για την ανέγερση του Μνημείου Πεσόντων, στα Ανω Σουδενά. Στα Ανω Σουδενά, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΣ ΠΕΑΕΑ, παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από την Αθήνα και την Πελοπόννησο, της ΠΕΑΦΕ, της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, των ΚΟΒ Καλαβρύτων και Κλειτορίας του ΚΚΕ, της Αχτιδικής Επιτροπής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων του ΚΚΕ, Αρκάδων κομμουνιστών Αθήνας, τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και η παγκόσμια πρωταθλήτρια άρσης βαρών Γιώτα Αντωνοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ