Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδήλωση για τα 57 χρόνια από τη Μάχη της Σαϊδόνας

Τους αγωνιστές και τα θύματα της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, που έπεσαν μαχόμενοι στη Μάχη της Σαϊδόνας, πριν 57 χρόνια, από τους Ιταλούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τίμησαν την περασμένη Κυριακή, στη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και ΠΕΑΤΑΘ Μεσσηνίας, η ΚΟΒ Μάνης του ΚΚΕ, το Τοπικό Συμβούλιο Σαϊδόνας και ο Σύλλογος Σαϊδονιτών.

Αρχικά τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια χαιρέτισε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Στέφανος Ξυδέας.Στους πρωταγωνιστές της Μάχης της Σαϊδόνας Κ. Ξυδέα και Ηλία Νοέα,στη θέση Καρδαρά, Μπύγερα, κατά των Ιταλών φασιστών, καθώς και στους υπόλοιπους 14 αγωνιστές της ομάδας αναφέρθηκε ο Ηλίας Ξυδέας,πρόεδρος του Συλλόγου Σαϊδονιτών, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια, ο Η. Ξυδέας αναφέρθηκε στις τρομερές επιπτώσεις που είχε και για τη χώρα μας ο πόλεμος που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ κατά της Γιουγκοσλαβίας, επισήμανε την υποκριτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον πόλεμο αυτό, ενώ δεν ξεχώρισε τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων - ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ - τα οποία "με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σιγοντάριζαν την πολιτική της κυβέρνησης". Και κατέληξε καλώντας την ελληνική κυβέρνηση "να αναγνωρίσει, επιτέλους, την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και να προβεί άμεσα στην ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της, για να ολοκληρωθεί το κεφάλαιο της ιστορίας των νεότερων χρόνων, που λέγεται Εθνική Αντίσταση".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατέθεσαν στεφάνι ο γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ Τζαβάρας Δημήτρης,εκπρόσωπος του ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ, η Παναγιώτα Κακαβά εκ μέρους του ΓΣ ΠΕΑΕΑ, πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η ΠΟΑΕΑ και η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας, ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και πολλοί συγγενείς των θυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ