Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αστυνόμοι - σερίφηδες στην Ικαρία

Φορώντας πολιτικά και συνοδευόμενοι από γυναίκες, ξυλοκόπησαν άγρια ένα νέο, γιατί τον πέρασαν για Αλβανό...

H κοινωνία της Ικαρίας είναι ανάστατη με το τελευταίο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας, που συνέβη τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Αστυνομικοί με πολιτικά, που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο και συνόδευαν γυναίκες, επιχείρησαν να σταματήσουν νεαρό άτομο, δήθεν για να του κάνουν έλεγχο στοιχείων σε ερημικό σημείο, στο δρόμο που συνδέει τον Αρμενιστή με τον Εύδηλο.

Ο Νικήτας Καρδιόπουλος επέβαινε σε μοτοποδήλατο και πήγαινε να παραλάβει φίλο του από τον Εύδηλο, όπου θα ερχόταν με το πλοίο της γραμμής. Μαζί του, με άλλο δίκυκλο, τον συνόδευε ο Ικαριώτης Θεόδωρος Παπασιμάκης.Οι νεαροί, βλέποντας το ΙΧ των αστυνομικών που φορούσαν πολιτικά και μη γνωρίζοντας πως είναι αστυνομικοί, αγνόησαν το σήμα που τους έγινε να σταματήσουν. Οι αστυνομικοί τους κυνήγησαν, έκλεισαν τον Ν. Καρδιόπουλο με το αυτοκίνητό τους, τον πέταξαν έξω από το δρόμο και τον ξυλοκόπησαν άγρια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Παρά τις εκκλήσεις του προς τους αστυνομικούς να σταματήσουν να τον χτυπούν, αυτοί συνέχιζαν, λέγοντας πως είναι Αλβανός ή ακόμη ότι έριχνε αλβανικές προκηρύξεις. Στη συνέχεια, όλοι μαζί πήγαν στο σπίτι όπου έμενε ο Καρδιόπουλος, όπου τους έδειξε την ταυτότητά του. Μετά απ' αυτό, οι αστυνομικοί ζήτησαν να μη δοθεί συνέχεια στο συμβάν, λέγοντας πως έγινε λάθος.

Ο Ν. Καρδιόπουλος, όμως, είχε ανάγκη από ιατρική φροντίδα και πήγε σε γιατρό στον Εύδηλο, όπου του έγινε επίδεση τραυμάτων και ράμματα στις πληγές που του προκάλεσε ο ξυλοδαρμός. Ομως, οι αστυνομικοί, στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν την πρωτοφανή αυθαιρεσία, υπέβαλαν μήνυση στους παθόντες, με κατηγορίες, όπως διατάραξη της ειρήνης των πολιτών και διέγερση σε βιαιοπραγίες, ενώ τους παρέπεμψαν στο Αυτόφωρο.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός αστυνομικής αυθαιρεσίας, που πρέπει να καταδικαστεί απ' όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους. Γι' αυτό το λόγο τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ραχών και Ευδήλου θα συνεδριάσουν, για να εξετάσουν το ζήτημα και να απαιτήσουν να μπει φραγμός σε τέτοιου είδους αστυνομικές επιχειρήσεις σε βάρος των πολιτών, που συνιστούν ωμή καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο αυτοί αστυνομικοί έχουν κατ' επανάληψη απασχολήσει την κοινωνία της Ικαρίας με διάφορα επεισόδια. Ας καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορεί να αναβιώσει το αστυνομικό κράτος του παρελθόντος και ότι είναι υποχρεωμένος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να ερευνήσει την όλη υπόθεση, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παρθούν μέτρα, που να μην επιτρέπουν επανάληψη τέτοιων φαινομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ