ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παροξυσμός κατά ΚΚΕ και "Ρ"!

Ελεγχος των πολιτικών φρονημάτων με... "χιούμορ", είναι το νέο "εκσυγχρονιστικό" επίτευγμα της κυβέρνησης!

Η κυβέρνηση κατάφερε χτες διά του εκπροσώπου της να ξαναξεπεράσει τα όρια. Ο Δ. Ρέππας διανοήθηκε να αμφισβητήσει το δικαίωμα δημοσιογράφου του "Ρ" να απευθύνει ερωτήσεις στην αίθουσα Τύπου! Με ποιο "επιχείρημα"; Με το "επιχείρημα", όπως το υπονόησε, ότι οι κομμουνιστές δημοσιογράφοι δε δικαιούνται διά να... ερωτούν!

Συγκεκριμένα, όταν ο "Ρ" επιχείρησε να θέσει ερώτημα για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας που επέβαλε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το νομοσχέδιο "Καποδίστριας", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου επιδόθηκε σε μια αντικομμουνιστική επίθεση, που ισοδυναμεί με έλεγχο πολιτικών φρονημάτων (!), συγκαλυμμένη με το μανδύα του... "χιούμορ". Τα χτεσινά τεκταινόμενα στην αίθουσα Τύπου, που προκάλεσαν την αντίδραση των δημοσιογράφων, καταγράφονται παρακάτω (έχουν προηγηθεί ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα της επιβολής κομματικής πειθαρχίας και ο συντάκτης του "Ρ" επαναφέρει το θέμα):

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, κύριε υπουργέ, συχνά χρησιμοποιείτε την εξής συνεπαγωγή "ο λαός ψήφισε την κυβέρνηση και κάθε πολιτική, λοιπόν, της κυβέρνησης εκφράζει και εκπροσωπεί το λαό", η συνεπαγωγή αυτή οδηγεί στην υποβάθμιση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αριθμητικά εκπροσωπούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 41% της κυβέρνησης και έχουν δηλώσει ότι τάσσονται κατά του "Καποδίστρια". Εκτός από αυτό έχουμε σήμερα και την επιβολή κομματικής πειθαρχίας...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μπογιόπουλε, μιλάτε εσείς για κομματική πειθαρχία; Παρακαλώ. Δε φαντάζομαι να μας κατηγορήσετε για το φαινόμενο της κομματικής πειθαρχίας εσείς. Θα μου κάνει μεγάλη εντύπωση, ομολογώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Δεν είναι "κομψό" αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Είναι, πώς δεν είναι; Γιατί το λήξαμε το θέμα αυτό και επανέρχεται ο κ. Μπογιόπουλος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Δεν είναι καθόλου "κομψό" αυτό που κάνετε. Χρησιμοποιώ τον ηπιότερο όρο που θα μπορούσα. Αντιδικείτε με έναν συνάδελφο για τα πολιτικά του πιστεύω.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αδικώ κανέναν. Κι αν υπάρχει κάποιος αδικημένος εδώ, γνωρίζετε εσείς καλά ποιος είναι. Καθένας αδικεί τον εαυτό του. Εγώ αδικώ τον εαυτό μου κι εσείς τον εαυτό σας. Ουδείς αδικεί τον άλλον. Ούτε εγώ εσάς, ούτε εσείς εμένα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Δεν είπα "αδικείτε", είπα "αντιδικείτε", κύριε υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Συνεχίστε, κύριε Μπογιόπουλε. Συγνώμη, συνεχίστε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή υπονοείτε ότι εγώ, ως μέλος του ΚΚΕ, δεν έχω δικαίωμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εννοώ αυτό, κύριε Μπογιόπουλε. Ξέρετε ότι πάντα...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ, να ακουστεί αυτό που θέλω να πω. Επειδή υπονοείτε ότι εγώ, επειδή είμαι μέλος του ΚΚΕ και ταυτόχρονα δημοσιογράφος στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, δεν μπορώ να μιλάω για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, όταν αυτή έχει να κάνει με πρακτικές του πρωθυπουργού, σας ερωτώ ποιος σας δίνει αυτό το δικαίωμα να κρίνετε με βάση την κομματική μου ιδιότητα τη δημοσιογραφική μου δουλιά και το δικαίωμά μου να ερωτώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μπογιόπουλε, πρώτα από όλα πρέπει να αποσαφηνίσω κάτι: Οτι έχουμε, νομίζω, κατακτήσει το δικαίωμα εδώ, και εσείς κι εγώ, πολλές φορές που συζητάμε να κάνουμε έναν τέτοιου είδους διάλογο. Αυτές οι μικρές παρενθέσεις έχουν γίνει καθεστώς. Δέχομαι, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πλέον. Συμφωνώ. Εληξε αυτό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην το ξανακάνετε, κύριε υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεκτόν, κύριε Μπογιόπουλε. Τώρα έχω το λόγο εγώ, όμως, όπως σας άκουσα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δε μου δίνετε, δηλαδή, το λόγο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοκληρώστε, λοιπόν, την ερώτησή σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, λοιπόν, γιατί εάν το ξανακάνετε, παρακαλώ να σημειωθεί αυτό, θα αναγκαστείτε να την κάνουμε αυτή την κουβέντα. Και θα είναι κουβέντα για το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του ΚΚΕ, που προφανώς δε θέλετε να το κάνουμε, και θα το φέρουμε σε αντιπαράθεση με το πρόγραμμα και το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Και εγώ τελειώνω εδώ. Εχω, όμως, να κάνω και ερώτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα, κάντε την ερώτησή σας. Το μόνο σχόλιο το οποίο μπορώ να κάνω σε σχέση με αυτό που είπατε, ότι θα φέρετε εδώ για συζήτηση το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του ΚΚΕ, είναι ότι πραγματικά αυτό είναι... απειλή...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Φροντίστε να μην την υποστείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε, πάρα πολύ καλά...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δε σας καταλαβαίνω.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μα τώρα "χιούμορ" και "υπονοούμενα"...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα τι "χιούμορ"; Εσείς δεν κάνετε χιούμορ;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: "Χιούμορ" και "υπονοούμενα" για τα πολιτικά φρονήματα των δημοσιογράφων και το τι είναι "απειλή" και το τι δεν είναι; Σας παρακαλώ.

***

Η ποιότητα της συμπεριφοράς και της "δημοκρατικής" νοοτροπίας της κυβέρνησης, καθώς και η αναδίπλωση στην οποία κατέφυγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπορούν να κριθούν από τον καθένα. Κάθε περαιτέρω σχόλιο περιττεύει.

Κι άλλοι ήρθαν, αλλά παρήλθαν...

Παλαιόθεν, ο τρόπος με τον οποίο η αστική εξουσία αντιμετωπίζει το "Ριζοσπάστη", αποτελεί βαρόμετρο. Βαρόμετρο, όχι μόνο για τα ζητήματα δημοκρατίας, που σχετίζονται με το χώρο του Τύπου, αλλά για τη δημοκρατία και τις (περιορισμένες αστικοδημοκρατικές) ελευθερίες, συνολικά. Το παραπάνω, όσο κι αν οι σημερινοί κυβερνώντες είναι σχετικά "φρέσκοι" καλαμοκαβαλαραίοι της εξουσίας, το γνωρίζουν καλά. Η στάση τους, λοιπόν, απέναντι στο "Ρ", ούτε τυχαία είναι, ούτε άσχετη με τη συνολικότερη αντίληψη που τους διαπνέει.

***

Να πώς αποτυπώνεται η "δημοκρατική" αντίληψή τους, μέσα από τη στάση τους απέναντι στο "Ρ":

  • Πριν από λίγους μήνες, ο υπουργός Δικαιοσύνης αυτής της κυβέρνησης απέστειλε εξώδικο στο "Ρ" (!), απειλώντας ότι θα διατάξει δίωξη της εφημερίδας, αν η τελευταία δεν προβεί σε δήλωση μετανοίας και δεν αποκηρύξει τον αγώνα των αγροτών!
  • Ο ίδιος άνθρωπος καλούσε τους εισαγγελείς να επέμβουν κατά εκείνων των δημοσιογράφων (όχι, δεν έφτασε να προσδιορίσει ότι αναφέρεται στους δημοσιογράφους του "Ρ"), που τάσσονται υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων!
  • Στις αρχές του χρόνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιδόθηκε σε απρόκλητη επίθεση κατά της εφημερίδας, επειδή ο "Ρ" κατήγγειλε τις δηλώσεις του για το "ευτυχές" γεγονός να είναι "λίγα" (!) τα θύματα των βροχοπτώσεων στην Κόρινθο.
  • Στη στημένη συνέντευξη Τύπου του Κ. Σημίτη στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση φρόντισε (μαζί με το σύνολο σχεδόν των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων) να αποκλείσει το "Ρ" και να του απαγορεύσει το δικαίωμα υποβολής ερώτησης στον πρωθυπουργό.
  • Στην τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού, μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, οι "κονφερασιέ" του φρόντισαν να αποκλείσουν τον δημοσιογράφο του "Ρ" για να μην τεθεί ο πρωθυπουργός ενώπιον ερωτήματος που αφορούσε την "υγεία" της δημοκρατίας και συγκεκριμένα τον εντοπισμό χαφιέ σε συγκέντρωση της ΕΣΑΚ.
  • Στην εν κλειστώ ενημέρωση του Κ. Σημίτη προς τους διευθυντές των εφημερίδων, η κυβέρνηση φρόντισε να μην προσκαλέσει το "Ρ", προβάλλοντας το επιχείρημα - που πήρε μπάλα και την "Αυγή" - ότι είναι κομματική εφημερίδα!
  • Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη σε μια "εκσυγχρονισμένη" έκδοση του πάλαι ποτέ ελέγχου των πολιτικών φρονημάτων και τόλμησε να κάνει "χιούμορ", αμφισβητώντας το δικαίωμα των κομμουνιστών δημοσιογράφων του "Ρ" να κάνουν ερωτήματα που αφορούν τον πρωθυπουργό!

***

Τα παραπάνω έχουν σταχυολογηθεί από ένα μακρύ κατάλογο αντικομμουνιστικών πρακτικών της κυβέρνησης. Πρακτικές, που, σχετικά με τον Τύπο, εκδηλώνονται σε μια περίοδο που δημοσιογράφοι διώκονται για "κατασκοπία", επειδή κάνουν τη δουλιά τους, η κυβέρνηση συντάσσει "μαύρες" λίστες ανεπιθύμητων δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί σε στημένα ντι - μπέιτ και συνεντεύξεις, προωθούνται "εκσυγχρονιστικές" αναδιαρθρώσεις στα ΜΜΕ, καταγγέλλονται επεμβάσεις των κυβερνώντων προς εφημερίδες για το τι θα γράφουν, και κυρίως, πρόκειται για πρακτικές που εκδηλώνονται σε μια περίοδο προκλητικής στήριξης του εκδοτικού κατεστημένου προς τον Κ. Σημίτη. Πάντως, σημειώνουμε και κάτι ακόμα: Πολλοί επιχείρησαν να φιμώσουν το "Ρ". Ολοι τους ήρθαν και παρήλθαν. Ο "Ρ" παραμένει εδώ.

Ν. ΜΠ.

Λαχνός και ημερολόγιο της ΕΕΔΥΕ

Κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες το ημερολόγιο και ο Λαχνός της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Ζητήστε τα από την Επιτροπή Ειρήνης της συνοικίας σας ή από τα γραφεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής Ειρήνης, στην οδό Θεμιστοκλέως 56 και τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, στην οδό Θεμιστοκλέως 48.

ΝΕ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απολογισμός της κοινοβουλευτικής δουλιάς

Εκδήλωση πραγματοποιεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΚΚΕ την Κυριακή 12 Οκτώβρη στις 11 π.μ.,στην αίθουσα της ΔΕΠΚΑ Δήμου Σερρών, (Εθν. Αντιστάσεως 36) με θέμα: "Ενας χρόνος κοινοβουλευτικής δουλιάς του ΚΚΕ στο Νομό Σερρών".

ΚΜΕ
Εκδρομή στα Ζαγοροχώρια

Τετραήμερη εκδρομή στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου, από τις 25 έως τις 28 του Οκτώβρη, οργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 8810.046, 8810.074 από τις 8.30 το πρωί έως τις 7 το βράδυ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό χρειάζεται έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ