Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κι άλλοι ήρθαν, αλλά παρήλθαν...

Παλαιόθεν, ο τρόπος με τον οποίο η αστική εξουσία αντιμετωπίζει το "Ριζοσπάστη", αποτελεί βαρόμετρο. Βαρόμετρο, όχι μόνο για τα ζητήματα δημοκρατίας, που σχετίζονται με το χώρο του Τύπου, αλλά για τη δημοκρατία και τις (περιορισμένες αστικοδημοκρατικές) ελευθερίες, συνολικά. Το παραπάνω, όσο κι αν οι σημερινοί κυβερνώντες είναι σχετικά "φρέσκοι" καλαμοκαβαλαραίοι της εξουσίας, το γνωρίζουν καλά. Η στάση τους, λοιπόν, απέναντι στο "Ρ", ούτε τυχαία είναι, ούτε άσχετη με τη συνολικότερη αντίληψη που τους διαπνέει.

***

Να πώς αποτυπώνεται η "δημοκρατική" αντίληψή τους, μέσα από τη στάση τους απέναντι στο "Ρ":

  • Πριν από λίγους μήνες, ο υπουργός Δικαιοσύνης αυτής της κυβέρνησης απέστειλε εξώδικο στο "Ρ" (!), απειλώντας ότι θα διατάξει δίωξη της εφημερίδας, αν η τελευταία δεν προβεί σε δήλωση μετανοίας και δεν αποκηρύξει τον αγώνα των αγροτών!
  • Ο ίδιος άνθρωπος καλούσε τους εισαγγελείς να επέμβουν κατά εκείνων των δημοσιογράφων (όχι, δεν έφτασε να προσδιορίσει ότι αναφέρεται στους δημοσιογράφους του "Ρ"), που τάσσονται υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων!
  • Στις αρχές του χρόνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιδόθηκε σε απρόκλητη επίθεση κατά της εφημερίδας, επειδή ο "Ρ" κατήγγειλε τις δηλώσεις του για το "ευτυχές" γεγονός να είναι "λίγα" (!) τα θύματα των βροχοπτώσεων στην Κόρινθο.
  • Στη στημένη συνέντευξη Τύπου του Κ. Σημίτη στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση φρόντισε (μαζί με το σύνολο σχεδόν των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων) να αποκλείσει το "Ρ" και να του απαγορεύσει το δικαίωμα υποβολής ερώτησης στον πρωθυπουργό.
  • Στην τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού, μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, οι "κονφερασιέ" του φρόντισαν να αποκλείσουν τον δημοσιογράφο του "Ρ" για να μην τεθεί ο πρωθυπουργός ενώπιον ερωτήματος που αφορούσε την "υγεία" της δημοκρατίας και συγκεκριμένα τον εντοπισμό χαφιέ σε συγκέντρωση της ΕΣΑΚ.
  • Στην εν κλειστώ ενημέρωση του Κ. Σημίτη προς τους διευθυντές των εφημερίδων, η κυβέρνηση φρόντισε να μην προσκαλέσει το "Ρ", προβάλλοντας το επιχείρημα - που πήρε μπάλα και την "Αυγή" - ότι είναι κομματική εφημερίδα!
  • Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη σε μια "εκσυγχρονισμένη" έκδοση του πάλαι ποτέ ελέγχου των πολιτικών φρονημάτων και τόλμησε να κάνει "χιούμορ", αμφισβητώντας το δικαίωμα των κομμουνιστών δημοσιογράφων του "Ρ" να κάνουν ερωτήματα που αφορούν τον πρωθυπουργό!

***

Τα παραπάνω έχουν σταχυολογηθεί από ένα μακρύ κατάλογο αντικομμουνιστικών πρακτικών της κυβέρνησης. Πρακτικές, που, σχετικά με τον Τύπο, εκδηλώνονται σε μια περίοδο που δημοσιογράφοι διώκονται για "κατασκοπία", επειδή κάνουν τη δουλιά τους, η κυβέρνηση συντάσσει "μαύρες" λίστες ανεπιθύμητων δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί σε στημένα ντι - μπέιτ και συνεντεύξεις, προωθούνται "εκσυγχρονιστικές" αναδιαρθρώσεις στα ΜΜΕ, καταγγέλλονται επεμβάσεις των κυβερνώντων προς εφημερίδες για το τι θα γράφουν, και κυρίως, πρόκειται για πρακτικές που εκδηλώνονται σε μια περίοδο προκλητικής στήριξης του εκδοτικού κατεστημένου προς τον Κ. Σημίτη. Πάντως, σημειώνουμε και κάτι ακόμα: Πολλοί επιχείρησαν να φιμώσουν το "Ρ". Ολοι τους ήρθαν και παρήλθαν. Ο "Ρ" παραμένει εδώ.

Ν. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ