Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η δικαίωση του "Ρ"

Αυτό που είπε με απλά λόγια και μπόλικη δόση υπεροψίας και αλαζονείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ετσιθελική κίνηση αποκλεισμού του "Ρ" και της "Αυγής" από την πρωθυπουργική ενημέρωση για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, μπορεί να συμπυκνωθεί στην εξής φράση: "Ετσι μας άρεσε, έτσι πράξαμε και δε δίνουμε λόγο σε κανέναν". Πρόκειται για φυσιολογική συνέχεια και κορύφωση της ΠΑΣΟΚικής παράδοσης, που γνωρίζει μέρες δόξας επί των εκσυγχρονιστών, και έρχεται να επιβεβαιώνει την αρχαία ρήση "εξέστω Κλαζομενίοις ασχημονείν".

* * *

Πρόκειται για μια συμπεριφορά που εισάγει νέα ήθη στην "κομματική κουλτούρα", όπως αρέσκονται να την αποκαλούν, και έρχεται να "δέσει" με το γενικότερο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης Σημίτη. Προφανώς οι εκσυγχρονιστές κυβερνώντες βαυκαλίζονται με τα όσα τους ψιθυρίζουν στο αυτί τα μεγάλα αφεντικά περί "κυρίαρχων του παιχνιδιού" και παντοδυναμίας, τουλάχιστον για την επόμενη οκταετία. Πέφτουν, με ευχαρίστηση, στην παγίδα που τους στήνουν, ότι, δηλαδή, η ολόπλευρη στήριξη της οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων κέντρων, συνεπάγεται αυτόματα και την "κοινωνική συναίνεση" στην πολιτική τους.

Οι αστείες δικαιολογίες που επιχείρησε να ψελλίσει περί "τεχνικών λόγων" και "κομματικών εντύπων", ειπώθηκαν περισσότερο για να ακουστούν σε όσους θέλουν να τα ακούσουν.

Ομως γιατί φοβίζουν την κυβέρνηση οι εφημερίδες - κομματικά όργανα, στην πραγματικότητα ο "Ρ"; Η απάντηση είναι απλή. Ο "Ρ" δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει φερέφωνο της κυβερνητικής προπαγάνδας. Αντίθετα, θα σταθεί απέναντί της - όπως με συνέπεια κάνει δεκαετίες τώρα - αποκαλύπτοντας στους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες τις αντιλαϊκές και υποτελείς επιλογές της. Δε θα παραπληροφορήσει τους αναγνώστες του στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας ή επίκλησης "κρίσιμων στιγμών και εθνικών κινδύνων που διατρέχει η χώρα". Κυρίως, δε θα σταθεί "προσοχή" και δε θα δηλώσει υποταγή στις επιθυμίες και τα σχέδια των ΗΠΑ, τα οποία η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πλήρως και αναζητεί τρόπους να εκτελέσει.

* * *

Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι το κομματικό όργανο του ΚΚΕ είναι - και το αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά - ανεξάρτητο και αδέσμευτο απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές και επιθυμίες. Δεν παίζει στο παιχνίδι της εξουσίας, όπως αποδεδειγμένα κάνει το σύνολο, σχεδόν, των "ανεξάρτητων" ΜΜΕ. Τους χαλάει τη σούπα. Επιμένει σταθερά να εκφράζει τα συμφέροντα "των κάτω" και πολλών. Είναι ένα καθημερινό "καρφί" στα αντιλαϊκά σχέδιά τους. Και φυσικά δεν πρόκειται να αλλάξει για να γίνει αποδεκτός στα "κλειστά κέντρα παραπληροφόρησης". Αυτό είναι που ενοχλεί τον Κ. Σημίτη και την ομάδα των εκσυγχρονιστών - διαχειριστών. Αυτό είναι που δεν μπορούν να χωνέψουν και "συγχωρέσουν". Το ζήτημα είναι ότι είναι τόσο θρασύδειλοι που δεν τολμάνε να πουν τα πράγματα με το όνομά τους.

Από μια σκοπιά η συμπεριφορά αυτή του Κ. Σημίτη δικαιώνει το "Ρ", μας κάνει όλους να αισθανόμαστε υπερήφανοι και βέβαια να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα την αποκάλυψη της αντιλαϊκής λαίλαπας που έχει εξαπολύσει ενάντια στις λαϊκές μάζες.

Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανοίγει» το παιχνίδι μπροστά στο συνέδριο (2001-07-19 00:00:00.0)
Τι ζητάει ο Μπερνς στη Θράκη; (1999-04-05 00:00:00.0)
Τον χρεώνονται εξ ολοκλήρου (1998-02-21 00:00:00.0)
Υπάκουη στην ΕΕ, "αμείλικτη" στους αγρότες (1998-02-03 00:00:00.0)
Δε γυρίζει πίσω ο τροχός της ιστορίας (1997-04-30 00:00:00.0)
Ποιο ΠΑΣΟΚ θέλει η άρχουσα τάξη; (1996-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ