Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναζητούν τις... ευθύνες

Στον καταλογισμό... ευθυνών φαίνεται ότι προβαίνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με αφορμή τα τελευταία κρούσματα επίδειξης αστυνομικού ενδιαφέροντος για τη συνδικαλιστική δράση ορισμένων σωματείων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο Γ. Ρωμαίος όχι μόνο εμφανίζεται "μη ενημερωμένος" για τις διατεταγμένες υπηρεσίες των υφισταμένων του, αλλά επιχειρείται να εμφανιστεί ολόκληρη η ηγεσία του υπουργείου και της Αστυνομίας αμέτοχη όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων που έχουμε αποκαλύψει τις τελευταίες μέρες.

Από την έρευνα που διατάχθηκε προέκυψε ότι δύο αστυνομικοί, ο υπαστυνόμος Γεώργιος Σπυρόπουλος και ο αστυφύλακας Χαράλαμπος Αλεξιάδης, ρώτησαν το θυρωρό των γραφείων της Ομοσπονδίας Επισιτισμού αν είχε τελειώσει η εκδήλωση, ενώ είχαν πάρει σαφείς εντολές για τη "λήψη μέτρων τάξης από απόσταση". Οταν ο θυρωρός επικοινώνησε με τον γραμματέα της Ομοσπονδίας και εκείνος τους κάλεσε να ανέβουν στα γραφεία, ανταποκρίθηκε ο υπαστυνόμος. Για το περιστατικό θα γίνει ΕΔΕ από τον διευθυντή Αθήνας ταξίαρχο Γεώργιο Σκαλτσά.

"Αναδίπλωση" κάνει, όμως απ' ό,τι φαίνεται το υπουργείο και για το άλλο κρούσμα που σημειώθηκε πριν μια βδομάδα στη σύσκεψη στελεχών της ΕΣΑΚ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο υπουργός έκρινε ότι το πόρισμα της προφορικής έρευνας ήταν ανεπαρκές. Ο αξιωματικός που διερεύνησε το θέμα πρότεινε να επιβληθεί... πρόστιμο μερικών χιλιάδων δραχμών στον αστυφύλακα Παναγιώτη Καλεμκερίδη, αλλά ο υπουργός, όπως ανακοινώθηκε, "λόγω της υφής της υπόθεσης έδωσε εντολή στον αττικάρχη υποστράτηγο Ι. Γεωργακόπουλο να διενεργηθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση". Από το πόρισμα της προφορικής εξέτασης, προκύπτει, σύμφωνα με το υπουργείο, ότι "παρά τις σαφείς εντολές που του είχαν δοθεί για τη λήψη μέτρων τάξης εκτός και πέραν του χώρου της εκδήλωσης, ο προαναφερόμενος με δική του πρωτοβουλία ανήλθε στον 7ο όροφο του κτιρίου όπου συνεδρίαζε η ΕΣΑΚ".

Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί πάντως η αρχική πρόταση του ενεργήσαντος την ΕΔΕ να προτείνει δηλαδή πρόστιμο, όταν για ένα τόσο σοβαρό θέμα υπήρξε τουλάχιστον φραστική καταδίκη του περιστατικού τόσο από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αν δεν "αντιλαμβάνονται" οι αξιωματικοί τη βαρύτητα του παραπτώματος, δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Η θεωρούν φυσιολογική υπόθεση τη διατεταγμένη υπηρεσία στην οποία βρέθηκε ο αστυφύλακας, αφού του είχαν δώσει σαφείς εντολές ή επιχειρούν να "ξεμπερδέψουν" με μια κατώτερη πειθαρχική ποινή, επειδή ο συγκεκριμένος αστυφύλακας δεν αποδείχτηκε ταλαντούχος στις παρακολουθήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ