Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απάντηση σε δύο κείμενα

Από τον σ. Κώστα Κάππο λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή:

"Πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία για το ρόλο του ΚΚΕ με στόχο να το συκοφαντήσουν και να μειώσουν το κύρος του. Θα σταθώ σε δύο κείμενα. Πρώτο στο απόσπασμα του βιβλίου του Γρ. Φαράκου που δημοσιεύτηκε στο "Βήμα" στις 5.10.97 και την επιστολή του Γ. Λεονταρίτη που δημοσιεύτηκε στο "Ρ" στις 8.10.97 και που αφορά στο ρόλο του Ηλία Τσιριμώκου.

Ο Γρ. Φαράκος ισχυρίζεται ότι ένα μέρος των μελών και στελεχών του ΚΚΕ που έρχονταν παράνομα στην Ελλάδα τη δεκαετία του '50 - '60 ήταν πράκτορες των υπηρεσιών ασφάλειας των ανατολικών χωρών και διενεργούσαν κατασκοπία σε βάρος της Ελλάδας και ότι αυτό "ήταν εν γνώσει της ηγεσίας του ΚΚΕ".

***

Είμαι της γνώμης ότι ο Γρ. Φαράκος ήταν από το 1961 μέλος της ΚΕ, από το 1968 μέλος του ΠΓ και από το 1989 ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και το ερώτημα είναι πώς δέχτηκε να είναι ανώτατο στέλεχος ενός κόμματος που διενεργούσε κατασκοπία σε βάρος της Ελλάδας;

Μπορεί βέβαια να ισχυριστεί ότι δεν το γνώριζε και ότι αυτό δε δικαιολογείται. Πρέπει να το διαπίστωσε όμως τουλάχιστον όταν ήταν Γραμματέας. Και το ερώτημα είναι πώς παρέμεινε Γραμματέας ενός κόμματος που διενεργούσε κατασκοπία και έχει μέλη και στελέχη πρώην κατασκόπους;

***

Τώρα, όσον αφορά την επιστολή του Γ. Λεονταρίτη που προσπαθεί να βγάλει αθώα περιστερά τον Ηλία Τσιριμώκο, παραθέτω από το "Βήμα" 14.7.1968 τη δήλωση του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου της χούντας Βύρωνα Σταματόπουλου, με την ευκαιρία του θανάτου του:

"Εκφράζομε τη βαθυτάτην λύπη μας για την απώλεια του Η. Τσιριμώκου. Εις κρίσιμον στιγμήν διά τον τόπον δεν εδείλιασε και προσέφερεν πολυτίμους υπηρεσίας. Είμεθα υποχρεωμένοι να υπογραμμίσομεν τη ρεαλιστικήν κατανόησιν του διά την ιστορικήν αναγκαιότητα της Επαναστάσεως καθώς και το ενδιαφέρον του μέχρις τελευταίας στιγμής, διά την οικοδόμησιν, μιας συγχρόνου, υγιούς και νέας δημοκρατίας εις τη χώραν. Ολοι όσοι εγνώρισαν είτε ως φίλον είτε ως αντίπαλον τον Η. Τσιριμώκο θα τον διατηρήσουν εις τη μνήμη των ως ακάματον και ευγενή αγωνιστή".

Αυτό νομίζω είναι αρκετό για απάντηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ