ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αστυνομικών

Η συντριπτική πλειοψηφία (36) των πρωτοβάθμιων σωματείων τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων. Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής έχει εξαγγείλει συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος το απόγευμα της 16ης Οκτώβρη 1997

Την πραγματοποίηση πανελλαδικών κινητοποιήσεων αποφάσισε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών διεκδικώντας την άμεση ικανοποίηση αιτημάτων, για τα οποία έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά της ηγεσίας τους πολλές υποσχέσεις και δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα. Η συντριπτική πλειοψηφία (36) των πρωτοβάθμιων σωματείων τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων, ενώ οι εκπρόσωποι πέντε άλλων επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν σε μια βδομάδα. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση του προεδρείου της ΠΟΑΣΥ και των εκπροσώπων των 51 πρωτοβάθμιων σωματείων της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε να γίνει η πρώτη κινητοποίηση στις αρχές Νοέμβρη και η δεύτερη την άνοιξη. Νωρίτερα θα γίνει 48ωρη σιωπηλή διαμαρτυρία του προεδρείου της ΠΟΑΣΥ έξω από το υπουργείο, ενώ η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής έχει εξαγγείλει συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος το απόγευμα της 16ης Οκτώβρη 1997.

Οι αστυνομικοί ζητούν να ρυθμιστεί οριστικά το θέμα των ρεπό, τα οποία δε χορηγούνται, των μισθολογικών προαγωγών και των οδοιπορικών εξόδων, που ανέρχονται στο ποσό των 6 δισ. δραχμών και δεν έχουν χορηγηθεί σε 40.000 αστυνομικούς. Σε δεύτερη φάση τοποθετούν τη ρύθμιση της υπερωριακής απασχόλησης και την αποζημίωση για κάθε απόσπαση αστυνομικού, ζητούν επίσης να δοθούν κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ στα γενικότερα θεσμικά αιτήματα των αστυνομικών περιλαμβάνεται η καθιέρωση του "πόθεν έσχες" και η ίδρυση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων.

Υποσχέσεις απ' τον υπουργό

Πριν την ψηφοφορία προσήλθε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, ο οποίος αφού ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές για τα περιφερειακά προβλήματα των υπηρεσιών και του προσωπικού ζήτησε πίστωση χρόνου. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι σε τρία χρόνια θα έχει επιλυθεί το κτιριακό πρόβλημα (ακατάλληλες εγκαταστάσεις, έλλειψη κρατητηρίων, σκοπευτήρια κλπ.), αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση ενέκρινε στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 100 δισ. δραχμών, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο του λίζινγκ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Η λειψανδρία θα αντιμετωπιστεί με την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, αμέσως μετά την εφαρμογή του σχεδίου "Καποδίστριας", αφού θα ακολουθήσει συγχώνευση των σταθμών και των τμημάτων, που υπολειτουργούν σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τέλος ο υπουργός παραδέχτηκε ότι πολλά από τα οικονομικά αιτήματα είναι δίκαια, ενώ εξέφρασε τη λύπη του επειδή όπως είπε δεν κατέστη δυνατή η καταβολή της αποζημίωσης σε όσους απασχολήθηκαν στα μέτρα ασφαλείας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Ο υπουργός επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή στη Γραμματεία Αθλητισμού, αν και είπε ότι, όπως τον διαβεβαίωσε ο Ανδρέας Φούρας, σύντομα θα εκταμιευτεί το απαιτούμενο ποσό των 600 εκατ. δραχμών.

To πρόβλημα στον "υπερπληθυσμό";

To πρόβλημα του λεγόμενου υπερπληθυσμού των δικηγόρων συζήτησαν χτες οι βουλευτές της ΝΔ Π. Παυλόπουλος,Α. Ψαρούδα Μπενάκη και Ν. Ζαφειρόπουλος με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ). Μάλιστα, ο Π. Παυλόπουλος αναφερόμενος στον "υπερπληθυσμό" των δικηγόρων είπε ότι το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αναθεώρηση του συστήματος των εξετάσεων, καθώς επίσης την οργάνωση των νομικών σπουδών και το πλαίσιο άσκησης των νέων δικηγόρων.

Ωστόσο, ο καθηγητής και βουλευτής της ΝΔ Π. Παυλόπουλος δε λέει τίποτα για την αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης και της άνισης κατανομής της. Ο Π. Παυλόπουλος σωπαίνει στο πάγιο αίτημα του δικηγορικού κόσμου για αναστολή της δικηγορίας στους πανεπιστημιακούς και βουλευτές δικηγόρους. Και με την ευκαιρία, ας πει ο Π. Παυλόπουλος πόσες δικαστικές υποθέσεις αναλαμβάνει στα δικαστήρια (ιδιαίτερα στο ΣτΕ) στερώντας δικηγορική ύλη από τους εν ενεργεία δικηγόρους, όταν ο ίδιος είναι και καθηγητής και βουλευτής του Κοινοβουλίου;

Τελικά, μήπως η διόγκωση του προβλήματος του δικηγορικού πληθωρισμού σε συνδυασμό με την "αναβάθμιση των νομικών σπουδών" αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό των δικηγόρων από τη διεκδίκηση λύσεων σε υπαρκτά προβλήματα και στη συγκάλυψη των ογκούμενων κοινωνικών ανισοτήτων εντός του δικηγορικού χώρου;

Λεζάντα 1ου

Από κινητοποίηση των αστυνομικών τον περασμένο Μάη

Παραγκωνισμός ΙΓΜΕ από τα μεγάλα έργα

"Οι καθιζήσεις στην οδό Πανεπιστημίου ήταν αναμενόμενες, τη στιγμή που δεν πραγματοποιήθηκε συστηματική μελέτη των φρεάτων, τόσο ως προς την κατανομή τους, όσο και ως προς το βάθος τους, το οποίο είναι διαφορετικό από θέση σε θέση". Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), τονίζοντας παράλληλα: "Δυστυχώς, όμως, όπως επανειλημμένα το Συνδικάτο Εργαζομένων έχει καταγγείλει, το Ινστιτούτο παραγκωνίζεται από το σχεδιασμό και τη μελέτη μεγάλων αναπτυξιακών έργων της χώρας".

Το Συνδικάτο κατηγορεί ακόμα την πολιτεία επειδή "δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από τη νοοτροπία της αποδυνάμωσης των κρατικών φορέων και την ενίσχυση των εργολάβων και άλλων συμβούλων σε βάρος του Ελληνα φορολογούμενου και με τραγικές συνέπειες για τις περιουσίες των πολιτών και την εθνική οικονομία". Τέλος, το Συνδικάτο τονίζει ότι "σήμερα επιβάλλεται η πρόοδος των εργασιών των έργων του μετρό να γίνεται προληπτικά, μετά από τις απαιτούμενες μελέτες (γεωφυσικές, υδρογεωλογικές κ.ά.) και τα απαραίτητα προστατευτικά έργα".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, την Κυριακή 19 - 10 - 97 στις 11 πμ, εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, για την 54η επέτειο της νικηφόρας μάχης που έδωσε στις 15 - 16 Οκτώβρη 1943 ο ΕΛΑΣ μεταξύ Κερκίνης και Καλαβρύτων, εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 12 - 10 - 97 στις 10 πμ, στη θέση Αγ. Νικόλαος Τριπόλεως, στη μνήμη και τιμή των εκεί εκτελεσμένων 300 Ελλήνων πατριωτών, από τους Γερμανούς κατακτητές. Καλούνται αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση για να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες.

Πούλμαν δρομολογούν για την εκδήλωση τα Κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ, που ξεκινά στις 7 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 88.31.368 - 82.25.407 - 82.34.296 - 82.22.952.

Μεγαλώνει το έλλειμμα στα ΕΛΤΑ

Αύξηση κατά 85% παρουσιάζουν τα ελλείμματα των ΕΛΤΑ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό, που είχαν συντάξει οι υπηρεσίες του Οργανισμού για το 1997. Η εξέλιξη αυτή, που αποτυπώνει με δραματικό τρόπο την εγκατάλειψη του δημόσιου ταχυδρομείου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξαναγκάζει τη διοίκησή του στη σύνταξη νέου προϋπολογισμού ο οποίος συζητιέται στο σημερινό ΔΣ. Σύμφωνα με το νέο αναμορφωμένο προϋπολογισμό το έλλειμμα του τρέχοντος έτους θα φτάσει τα 20.9 δισεκατομμύρια δραχμές. Την ίδια στιγμή τα έσοδά του θα διαμορφωθούν στα 83,1 δισ. αντί των 86,4 που αναμένονταν, ενώ οι δαπάνες θα φτάσουν στα 104 δισ. δραχμές.

Αρχαία μαρμάρινα αγαλμάτια της όψιμης Ελληνιστικής εποχής κατασχέθηκαν χτες σε μπαρ στη Λητή Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αστυνομία κάτοχός τους ήταν ο Γ. Τριανταφύλλου, που σκόπευε να τα πουλήσει. Πρόκειται για τρία τμήματα αγαλματίων Αρτέμιδος και δυο τμήματα προτομών της ίδιας θεότητας, τα οποία κατασχέθηκαν.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες του

Την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

  • Νοσοκόμοι και τραυματιοφορείς - βοηθοί θαλάμων, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό άλλαξαν ειδικότητα με καθαρά ρουσφετολογικά κριτήρια - επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων - ή για κοινωνικούς λόγους, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα είναι να αποδυναμωθεί η νοσηλευτική υπηρεσία, οι κλινικές να λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται και να μην έχουν σωστή εξυπηρέτηση.
  • Στα πρόθυρα της διάλυσης βρίσκεται ο Οικογενειακός Προγραμματισμός που εξυπηρετεί τις γυναίκες όλου του Νομού Μαγνησίας. Ενώ στην αρχή της λειτουργίας του το τμήμα εξυπηρετούσε τις γυναίκες από τις 7π.μ. έως τις 2.30μ.μ., σήμερα λειτουργεί μόνο τρεις ώρες γιατί η μαία μετακινείται, ενώ άλλη νεότερη συνάδελφός της ανέλαβε καθήκοντα γραμματέα.
  • Οι χημειοθεραπείες στους καρκινοπαθείς γίνονται στα ράντζα και στους διαδρόμους των κλινικών.
  • Οι ελάχιστες καθαρίστριες που υπάρχουν αδυνατούν να καθαρίσουν με επάρκεια το χώρο, αν και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες (εργάζονται χωρίς ρεπό).

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Βόλου και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς, αλλά και οι συνθήκες εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Παράσταση για τους έκτακτους

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας καλεί τα μέλη του το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης, σήμερα στις 7 μ.μ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα της μετατροπής των εκτάκτων, που προσλήφτηκαν μέχρι τις 31/12/96, με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Το ΔΣ του Συνδικάτου καταγγέλλει τη στάση του Δήμου που με διάφορες υπεκφυγές προσπαθεί να φέρει τους εργαζόμενους προ τετελεσμένου γεγονότος, εξαιρώντας κάποιους από τις θέσεις αορίστου χρόνου, όπως επίσης και τη σταθερή άρνηση να δώσει στο ΔΣ αντίγραφο της εισήγησης, παρότι ο νόμος υποχρεώνει τη χορήγησή του στο ενδιαφερόμενο συνδικάτο.

Επανόρθωση

Από παραδρομή, στο χτεσινό ρεπορτάζ για το γιορτασμό της επετείου του ΕΑΜ στο Πεδίον του Αρεως δεν αναφέρθηκε ότι παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία στης ΕΔΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ