ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Χρέος η αντίδραση

Κλιμάκια συνδικαλιστών εξορμούν σε χώρους δουλιάς σ' όλη τη χώρα, για να ενημερώσουν και να καλέσουν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν καθολικά στην απεργία της 23ης Οκτώβρη

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προετοιμασίες της 24ωρης πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας στις 23 Οκτώβρη. Κλιμάκια συνδικαλιστών εξορμούν σε χώρους δουλιάς σε όλη τη χώρα για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους.

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, των συμβάσεων, του ωραρίου και μιας σειράς ακόμα κατακτήσεων είναι οι 700 εργαζόμενοι των εργοστασίων ιματισμού ΜΑΝΤΟΝΙΑ και ΔΕΛΦΙΝΙ στην Καβάλα, αλλά και της ΚΟΜΟΤΕΞ στην Ξάνθη, στα οποία περιόδευσε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη η Χριστίνα Τσεντούρου,μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης. Η συνδικαλίστρια συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για τις εξελίξεις γύρω από τα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα και τους κάλεσε να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 23 Οκτώβρη.

Μιλώντας σε περιφερειακή σύσκεψη Εργατικών Κέντρων της Ανατολικής Μακεδονίας, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, η συνδικαλίστρια επισήμανε ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα μέτωπο αντίστασης στη γενικευμένη επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης και να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο".

"Να αντιδράσουμε"

"Εχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας να αντιδράσουμε δυναμικά ενάντια σ' αυτή την επίθεση",τόνισε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γ. Μανουσογιαννάκης,στη χτεσινή περιοδεία του στα καπνεργοστάσια ΚΕΡΑΝΗΣ και ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ,όπου οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 2ωρη στάση εργασίας στα πλαίσια της καλύτερης προετοιμασίας της Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας στις 23 Οκτώβρη.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων του "Κεράνη" ο πρόεδρος του ΕΚΠ Γ. Μίχας ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την απεργία και τους κάλεσε να συμμετέχουν καθολικά σ' αυτήν. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης τόνισε ότι η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια, κορυφώνεται αυτό το διάστημα: "Θέλουν να κατεδαφίσουν ό,τι οι εργαζόμενοι έχουν χτίσει με αίμα. Προσπαθούν να καταργήσουν το 8ωρο που κατέκτησαν με ποτάμια αίμα οι εργάτες στο Σικάγο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση".

Στο προαύλιο του "Παπαστράτου" ο Γ. Μανουσογιαννάκης αναφερόμενος στην περιβόητη έκθεση Σπράου τόνισε: "Δε θα πάρουμε σύνταξη. Θέλουν να ανεβάσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, γιατί - λένε - ζούμε πολύ και τρώμε πολλά. Ποια εργαζόμενη του "Παπαστράτου" θα αντέχει να δουλεύει μέσα στα καπνά μέχρι τα 65 της χρόνια; Απαιτείται αυτή η απεργία να έχει καθολική συμμετοχή και να αποτελέσει την έναρξη του αγώνα, που στόχο θα έχει την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Πρέπει μ' αυτήν την απεργία να δώσουμε ένα γερό χαστούκι στην κυβερνητική πολιτική και στους βιομηχάνους".

Κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες για συμμετοχή στην απεργία απευθύνει η Γραμματεία Γυναικών της ΓΣΕΕ,τονίζοντας ότι η ανεργία των γυναικών είναι τριπλάσια από των ανδρών, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων Ελληνίδων απασχολείται στην πιο "απελευθερωμένη" και "ελαστική" αγορά εργασίας της Ευρώπης.

Να απαντήσουν στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον τους κυβέρνηση και εργοδοσία συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 23 Οκτώβρη, καλεί τους εργαζόμενους της Φωκίδας και γενικότερα της χώρας η Ενωση Εργαζομένων στην "ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο".Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν το μόνο δρόμο που υπάρχει, αυτόν του ταξικού αγώνα και να διεκδικήσουν ενωμένοι την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο". Επίσης διεκδικούν Επιθεώρηση Μεταλλείων στο Νομό Φωκίδας, επάνδρωση της Επιθεώρησης Εργασίας και εφαρμογή του μεταλλευτικού κανονισμού από την "ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο". Στην απεργία καλεί και το Σωματείο Μηχανοτεχνιτών και Βοηθών Ν. Φωκίδας "Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ",το οποίο ζητά να σταματήσουν οι απολύσεις και οι εκβιαστικές μετατάξεις στην "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης", να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ από το "κοινωνικό διάλογο" κ.ά.

ΜΙΝΕΡΒΑ
Καθολική συμμετοχή στις στάσεις εργασίας

Καθολικά συμμετείχαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΜΙΝΕΡΒΑ στις τετράωρες ανά βάρδια στάσεις εργασίας,που κήρυξε το κλαδικό σωματείο των ελαιουργοσαπουνοποιών, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη εννέα εργαζομένων που απολύθηκαν, τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καθώς και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και του ωραρίου εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στο Μοσχάτο μετέβησαν σ' αυτό του Σχηματαρίου, όπου έγιναν και οι απολύσεις και πραγματοποίησαν όλοι μαζί γενική συνέλευση στην οποία αποφασίστηκε η συνέχιση των στάσεων εργασίας για όλη την επόμενη βδομάδα και η κλιμάκωση του αγώνα, αν η εταιρία συνεχίσει να αρνείται την ικανοποίηση των αιτημάτων.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πύλη του εργοστασίου εμφανίστηκε ο διευθυντής Ν. Μονέ,ο οποίος για μια ακόμα φορά αρνήθηκε την ικανοποίηση των αιτημάτων, εκφράζοντας... ελπίδες ότι ίσως ικανοποιηθούν στο μέλλον! Να σημειώσουμε ότι η δικαιολογία της διεύθυνσης για τις απολύσεις των εργαζομένων - που εργάζονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επιχείρηση - ήταν ότι το "επίπεδο εργασίας" που παρείχαν δεν ήταν ικανοποιητικό, ωστόσο δηλώνει ότι με την πρώτη ευκαιρία θα τους επαναπροσλάβει! Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους, η ανανέωση των συμβάσεών τους έγινε με την απειλή ότι είναι η τελευταία ευκαιρία... να αυξήσουν την εργατικότητά τους.

Το Σωματείο κατήγγειλε την αδιαλλαξία της επιχείρησης τονίζοντας ότι οι απολύσεις είναι ομαδικές και παράνομες και ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να επαναπροσληφθούν, αφού καλύπτουν πάγιες ανάγκες και δεν ισχύουν οι σαθρές δικαιολογίες της διεύθυνσης. Επεσήμανε ακόμα ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί έως ότου τα αιτήματα ικανοποιηθούν.

Συνέχιση των αγώνων στην ΠΕΣΙΝΕ ζητά η ΕΣΑΚ

Για ανακολουθία απέναντι στη βούληση των εργαζομένων, οι οποίοι σε πρόσφατη γενική συνέλευση εξουσιοδότησαν το ΔΣ του σωματείου να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ, με ανακοίνωσή της, η ΤΕ ΕΣΑΚ ΠΕΣΙΝΕ.

Η γενική συνέλευση των εργαζόμενων έγινε στις 25 Σεπτέμβρη. Εκτοτε, η πλειοψηφία του ΔΣ έδωσε περίοδο "χάριτος" ως τις 5 Οκτώβρη στη διοίκηση της πολυεθνικής να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, χωρίς να εξαγγείλει καμιά αγωνιστική πρωτοβουλία, παρόλο που η διεύθυνση δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής κάποια διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση.

Οπως σημειώνει η παράταξη, η ΠΕΣΙΝΕ επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και να περνά σταθερά το πρόγραμμα ΠΡΟΚΛΗΣΗ, μια πολιτική που στηρίζεται από τα τσιράκια της που προπαγανδίζουν ανοιχτά τη δήθεν "αδιαλλαξία" του ΔΣ... Η ΕΣΑΚ ζητά από το ΔΣ να μη δώσει άλλο χρόνο στη διεύθυνση και να προκηρύξει μηνιαίο πρόγραμμα κινητοποιήσεων. "Να μη βρει - όπως τονίζει - και άλλο χρόνο η επιχείρηση για το ΠΡΟΚΛΗΣΗ, να μην απογοητεύσουμε τους εργαζόμενους στους χώρους δουλιάς, που ενώ νιώθουν στην πλάτη τους το πέρασμα της "πρόκλησης", δε θα βρουν δυναμική ανταπόκριση από το ΔΣ".

* Με αποφάσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη,κυρώθηκαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Πλοιάρχων Μεσογειακών και Τουριστικών Επιβατηγών πλοίων και Πληρωμάτων Φορτηγών πλοίων 4.500 τόνων και άνω. Η ισχύς των Συλλογικών Συμβάσεων αρχίζει την 1/1/97 και λήγει την 31/12/97.

Αντίδραση τώρα!

Το ασφαλιστικό κυριάρχησε σε χτεσινή συγκέντρωση εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα

Πλούσιος διάλογος με κυρίαρχο θέμα το ασφαλιστικό αναπτύχθηκε χτες στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό στο θέατρο "Ακάδημος".Εκδηλη ήταν η αγανάκτηση των συγκεντρωμένων για την περιβόητη "έκθεση Σπράου", ενώ πλήθος ήταν οι καταγγελίες για τις αντιασφαλιστικές του προτάσεις. Τα κύρια πυρά επικεντρώθηκαν στην πολιτική της κυβέρνησης, που - όπως ειπώθηκε - τους εξαπάτησε όταν υποσχόταν ότι θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους, κάτι που όχι μόνο δεν έπραξε, αλλά έρχεται τώρα να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση.

Οι εργαζόμενοι έδωσαν την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα πάρει απάντηση στις 23 Οκτώβρη στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, αλλά και στις 6 Νοέμβρη, οπότε και θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια του κλάδου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της τουριστικής έκθεσης PHILOXENIA στη Θεσσαλονίκη.Ηδη, με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν στη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών στους χώρους δουλιάς για την προετοιμασία της απεργίας.

Ο γγ της κλαδικής Ομοσπονδίας Χ. Κατσώτης κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν πριν να είναι πολύ αργά, κατήγγειλε την αντεργατική, αντιλαϊκή και αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και τόνισε ότι ο συντονισμένος αγώνας είναι όσο ποτέ αναγκαίος για την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη.

Συνέλευση ιδιωτικών υπαλλήλων

Τα προβλήματα του κλάδου και το ασφαλιστικό είναι τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα Τετάρτη στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.Η συνέλευση θα γίνει στις 5.30μμ στον 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ