ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναβλήθηκε η ψηφοφορία της πρότασης μομφής

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) αποφάσισε χτες το απόγευμα να αναβάλει για την Τετάρτη, 22 Οκτώβρη, την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Την πρόταση αναβολής έκανε εκ μέρους της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Οπως ήταν προγραμματισμένο χτες το απόγευμα, η Κάτω Βουλή προχώρησε στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Οι ηγέτες που είχαν κάνει την πρόταση της ψηφοφορίας, κομμουνιστές και σύμμαχοί τους, οι Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Νικολάι Χαριτόνοφ και Σεργκέι Μπαμπούριν επέκριναν δριμύτατα την αντιλαϊκή πολιτική του καθεστώτος. Τη θέση των θιγμένων για το γεγονός ότι ένα μέρος της αστικής τάξης μένει εκτός εξουσίας, εξέφρασε ο ηγέτης του "Γιάμπλοκο", Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι. Υπέρ της κυβέρνησης με διάφορα προσχήματα τάχθηκαν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της Κρατικής Δούμας. Αργά το βράδυ, όταν οι βουλευτές ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν το σχέδιο απόφασης, ο πρόεδρος της Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν παρακάλεσε τους βουλευτές "να μην οδηγήσουν την κυβέρνηση στην παραίτηση". Ο Γιέλτσιν, που για πρώτη φορά απευθύνθηκε στους βουλευτές της Κάτω Βουλής, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να δεχτεί μια σειρά προτάσεις της αντιπολίτευσης. "Δε θέλω αντιπαράθεση. Δε θέλω νέες εκλογές. Μη με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Για χάρη της ηρεμίας στη Ρωσία κάνω έκκληση στους 145 βουλευτές που υποστηρίζουν την πρόταση μομφής να την αποσύρουν από τη σημερινή ημερήσια διάταξη και εγγυώμαι ότι η κυβέρνηση θα βγάλει συμπεράσματα από τις επικρίσεις", υπογράμμισε ο Γιέλτσιν, σύμφωνα με τον Σελεζνιόφ. Ωστόσο, μένοντας πιστός στον εαυτό του, υπογράμμισε ότι δε θα προχωρήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά θα διαλύσει τη Δούμα.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν έκανε έκκληση στη Δούμα να δεχτεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση και να καταψηφίσει την πρόταση μομφής. "Δέχομαι κάθε επίκριση. Ας κάνουμε διάλογο με ομαλές συνθήκες", τόνισε προς το Σώμα ο Τσερνομίρντιν. Επίσης ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αμέσως, αν γίνει δεχτή η ψήφος δυσπιστίας.

Υστερα από μισή ώρα διαβουλεύσεων, η πλειοψηφία των βουλευτών συμφώνησε με την πρόταση των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων να αναβληθεί η ψηφοφορία έως την Τετάρτη, 22 Οκτώβρη. Η διακοπή αυτή έγινε, όπως επισήμανε ο Ζιουγκάνοφ, για διαβουλεύσεις με τα πάνω από 200 κόμματα, οργανώσεις και κινήματα που απαρτίζουν τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας και για τη σύγκληση στις 18 Οκτώβρη της Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

ΙΤΑΛΙΑ
Το τελευταίο "επεισόδιο" της κρίσης...

ΡΩΜΗ .-

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι ζήτησε χτες την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, με πρόταση που κατέθεσαν η "Ελιά" και η Κομμουνιστική Επανίδρυση.

Η σχετική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα γίνει σήμερα το μεσημέρι, που θα είναι και το τελευταίο "επεισόδιο" της πολιτικής κρίσης η οποία ξέσπασε στη γειτονική χώρα την προηγούμενη βδομάδα, με αποκορύφωμα την προσωρινή - όπως αποδείχτηκε από τις εξελίξεις - παραίτηση του Πρόντι την περασμένη Παρασκευή. Ο Πρόντι στην ομιλία του στη Βουλή τόνισε ότι η κεντροαριστερή πλειοψηφία του είναι τώρα ισχυρότερη μετά την επιτυχή επίλυση της κυβερνητικής κρίσης. "Σήμερα η πλειοψηφία έχει ακόμα μεγαλύτερη συνοχή", τόνισε ο Πρόντι.

Οσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο Πρόντι υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική ένταξης της Ιταλίας στην ΟΝΕ και εξήρε την Κομμουνιστική Επανίδρυση για την υπευθυνότητα που έδειξε παρέχοντας εκ νέου την υποστήριξή της στην κυβέρνηση. Ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει στο πρακτορείο "Ρόιτερ" ότι η προβλεπόμενη καθιέρωση των 35 εβδομαδιαίων ωρών εργασίας θα πρέπει να αποτελέσει θέμα διαπραγμάτευσης με τα εργατικά συνδικάτα και με τους εργοδότες και υποστήριξε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ιταλίας θ' αντιμετωπίσει κίνδυνο.

Το πέρασμα του "επίμαχου" θέματος του 35ωρου - η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας ήταν το κύριο στοιχείο της συμφωνίας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης με την "Ελιά", που οδήγησε τους κομμουνιστές να στηρίξουν τελικά τον προϋπολογισμό του 1998 - στην εργοδοσία ανοίγει ακόμα ένα μείζον ζήτημα, καθώς η ηγεσία της Ενωσης των Ιταλών βιομηχάνων, Κονφιντούστρια,συνεδριάζει σήμερα στο Μιλάνο για να διατυπώσει τις ανησυχίες των εργοδοτών αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη εφαρμογή της 35ωρης εργάσιμης βδομάδας από την 1η Γενάρη 2001, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης, Τζιόρτζιο Φόσα.

Ο πρόεδρος της Κονφιντούστρια, που συναντήθηκε προχτές με τον πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα με την προοπτική της μείωσης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από 40 σε 35 ώρες. Ο Φόσα υποστήριξε ότι η μείωση του χρόνου εργασίας "θα αποτελέσει άλλο ένα βάρος στο κόστος εργασίας, που θα αυξηθεί κατά 10 - 11%, γεγονός που θα δημιουργήσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την ανανέωση των σημερινών, αλλά και των μελλοντικών συμβάσεων", τόνισε ο πρόεδρος της Κονφιντούστρια.

ΔΙΚΗ ΠΑΠΟΝ
Αρχισε η εξέταση μαρτύρων

ΜΠΟΡΝΤΟ.-

Αρχισε, μία βδομάδα μετά την έναρξη της διαδικασίας, η εξέταση μαρτύρων στη δίκη του Μορίς Παπόν, στο Μπορντό της Γαλλίας. Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης του 87χρονου πρώην αξιωματούχου του καθεστώτος Βισί και μετέπειτα αξιωματούχου της γαλλικής Αστυνομίας και υπουργού της κυβέρνησης Ντ' Εστέν, να "κλείσει" η υπόθεση επειδή "η παρέμβαση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας δίκαιης διαδικασίας". Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης επανεξέτασης του βιογραφικού του κατηγορουμένου, ο Μορίς Παπόν, απαντώντας σε ερωτήσεις της κατηγορούσας αρχής, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής "βοήθησε όσο μπορούσε τους Εβραίους και λυπήθηκε βαθύτατα για την τύχη τους", ενώ ταυτόχρονα αρνήθηκε ότι γνώριζε το τέλος που τους περίμενε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Την ίδια στιγμή, το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να υποβάλει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που δε θα επιτρέπει στον Παπόν, παρά την προχωρημένη ηλικία του, να παραμένει ελεύθερος κατά τη διάρκεια της δίκης του, απόφαση που έλαβε, τελικά, το δικαστήριο του Μπορντό μετά από σχετικό αίτημα της υπεράσπισης. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο Μορίς Παπόν κατηγορείται για τον εξοστρακισμό 1.685 Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ως υπεύθυνος ασφαλείας της περιοχής του Μπορντό επί καθεστώτος Βισί, ενώ υπολογίζεται ότι από τη Γαλλία απελάθηκαν προς στρατόπεδα συγκέντρωσης την περίοδο εκείνη, περίπου, 76.000 Εβραίοι, εκ των οποίων επέζησαν, τελικά, μόνο 2.500 άτομα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κι άλλοι "θρίαμβοι" του στρατού

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι αξιωματούχοι των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσαν χτες ότι ακόμη 35 αντάρτες Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις του στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία. Το πρακτορείο "Ανατολή", σε απολογισμό για τις συγκρούσεις τουρκικών κυβερνητικών δυνάμεων και κούρδων αυτονομιστών στις τρεις βδομάδες που διαρκούν οι επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ, μετέδωσε πως οι νεκροί έφθασαν τους 862. Κατά την ίδια πηγή, στο ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν 15 και τραυματίστηκαν 140 στρατιώτες.

ΙΡΑΝ
"Προθυμία" για ανάμειξη στην αλγερινή κρίση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Την προθυμία της να μεσολαβήσει στην κατεύθυνση του τερματισμού του εμφυλίου κύκλου βίας στην Αλγερία εξέφρασε, χτες, η Τεχεράνη. Σύμφωνα με τον, ελεγχόμενο από την ιρανική ηγεσία, ραδιοφωνικό σταθμό της πρωτεύουσας, η ιρανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί οριστική και λειτουργική λύση στην εμφύλια διαμάχη ανάμεσα στην αλγερινή κυβέρνηση και τους ισλαμιστές εξτρεμιστές, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 75.000 άτομα από το 1992 μέχρι σήμερα. Το ραδιόφωνο επικαλέστηκε δηλώσεις του Μοχάμεντ Καζέμ Κχουσάρι, διευθυντή του τμήματος βορειοαφρικανικών χωρών στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι "η λύση στην Αλγερία μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω ειρηνικών συνομιλιών των δύο πλευρών".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εληξε το διπλωματικό επεισόδιο με τον Καναδά

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τέλος στη διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Καναδά φαίνεται ότι έδωσε η γραπτή "απολογία" του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε την καναδική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, ποτέ πλέον, καναδικά διαβατήρια σε οποιαδήποτε αποστολή των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και ζήτησε επίσημα συγνώμη για την εμπλοκή του Καναδά στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Κχαλέντ Μασχάαλ, ηγετικού στελέχους της "Χαμάς", από τη Μοσάντ στο Αμμάν. Χτες το απόγευμα ο Καναδός πρέσβης Ντέιβιντ Μπέργκερ επέστρεψε στο Ισραήλ, από όπου είχε ανακληθεί αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης Μασχάαλ, και τόνισε ότι "οι εξηγήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης κρίθηκαν ικανοποιητικές και συνεπώς το θέμα θεωρείται λήξαν".

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΛΑΒΟΝΙΑ
Σταδιακή αποχώρηση κυανόκρανων

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Περίπου 1.600 κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών θα αρχίσουν να αποσύρονται από την Ανατολική Σλαβονία (ανατολικό άκρο της Κροατίας) κατά τις προσεχείς βδομάδες, αφήνοντας στην περιοχή 720 στρατιώτες που θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους το Γενάρη. Η αποχώρηση αυτή των κυανοκράνων αποτελεί τη δεύτερη φάση μείωσης των στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Ανατολική Σλαβονία. Η πρώτη αποχώρηση έγινε τον Ιούλιο, όταν έφυγαν πάνω από δύο χιλιάδες κυανόκρανοι.

Οι Γ.Ζιουγκάνοφ,Γ.Σελέζνιόφ, και Ν.Ρισκόφ σε στιγμές διαβουλεύσεων

Οι Γκ. Ζιουγκάνοφ, Γ. Σελεζνιόφ και Ν. Ρισκόφ σε στιγμές διαβουλεύσεων

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
"Φιλοφρονήσεις" από Κίνκελ

ΣΟΦΙΑ.-

Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ στη Βουλγαρία ελάχιστη ουσία είχε, αλλά πέρα από τις αναγκαίες διπλωματικές κολακείες οι δηλώσεις του είχαν κι έναν σαφή τόνο πίεσης προς την κυβέρνηση Κοστόφ.

Κατά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κίνκελ δήλωσε πως το Βερολίνο πρόκειται να συνεχίσει να αποτελεί "αξιόπιστο εταίρο" στις προσπάθειες της Βουλγαρίας για ένταξη - μελλοντικά - στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πλην όμως, ο Κίνκελ συμπλήρωσε πως είναι αδήριτη ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να "βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα" (προς όφελος των γερμανικών επιχειρήσεων, εννοείται...).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ