ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε οριακό σημείο το Θριάσιο νοσοκομείο

Με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου του Θριάσιου Πεδίου, θα γίνουν δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στην Ελευσίνα και στο υπουργείο Υγείας στις 22.10.1997 με αίτημα την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου

Επικίνδυνες λειτουργικές αρρυθμίες παρουσιάζει το Θριάσιο νοσοκομείο καθώς οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές υποσχέσεις για την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου καθώς και η δέσμευση για την ανά δίμηνο επιθεώρηση του υπουργείου Υγείας για την υλοποίηση αυτού του στόχου αποδείχτηκαν κενά περιεχόμενου και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για προεκλογικούς λόγους και όχι για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών μιας βεβαρημένης περιοχής.

Μετά και τις τελευταίες εξηγήσεις οι κάτοικοι και οι φορείς του Θριάσιου Πεδίου αποφάσισαν να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου με δυο συγκεντρώσεις στις 22 Οκτώβρη 1997: Το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι με πούλμαν θα φύγουν και θα οργανώσουν συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας, ώρα 11 πμ.

Τις κινητοποιήσεις αποφάσισε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Θριασίου Πεδίου στην προχτεσινή του συνεδρίαση καθώς η τμηματική λειτουργία του Θριάσιου νοσοκομείου το έχει μετατρέψει - όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση - σε κέντρο υγείας με αποτέλεσμα να μην καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες για τις οποίες σχεδιάστηκε το νοσοκομείο. Τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε μηχανήματα.

Το νοσοκομείο Ελευσίνας αποτέλεσε προεκλογικό ατού πολλών περιόδων. Ακόμη και ο σημερινός εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όταν είχε επισκεφθεί την Ελευσίνα, είπε ότι το νοσοκομείο λειτουργεί.

Καθολικό αίτημα

Αίτημα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής όπως εκφράστηκε και στη συνεδρίαση του Συνδέσμου, είναι το νοσοκομείο να λειτουργήσει με όλες του τις μονάδες 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο.

Ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Αλέκος Μαραγκός στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, τόνισε ότι το νοσοκομείο είναι σε οριακό σημείο και κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη μη επίλυση των προβλημάτων του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείουΜύρων Μαραγκάκης που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση προσπάθησε σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης να πείσει ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία του νοσοκομείου είναι ικανοποιητική. Για να υπερασπίσει μάλιστα τη θέση του κατέθεσε αριθμούς για το πόσοι ασθενείς έχουν επισκεφτεί το νοσοκομείο για εξετάσεις. Αριθμοί όμως που απέδειξαν την υπολειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο κλείνει μετά τις 10 μμ.

Η Κατερίνα Μαϊλη, επικεφαλής της "Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευσίνας" μιλώντας στη συνεδρίαση του Συνδέσμου τόνισε ότι το νοσοκομείο λειτουργεί περισσότερο ως κέντρο υγείας και επισήμανε ότι δε θα λειτουργήσει κανονικά καθώς η κυβέρνηση με τον νέο νόμο για την υγεία προωθεί λειτουργίες αγοράς για τα δημόσια νοσοκομεία. Σημείωσε ακόμη ότι το νοσοκομείο πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού ώστε να καλύπτει όλες τις λειτουργικές του ανάγκες. Τέλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής πίεση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση των κατοίκων.

Απεργία για το ιατρικό μισθολόγιο

Να προβλεφτεί διορθωτικό επίδομα για τους γιατρούς που με το νέο μισθολόγιο πιθανόν να έχουν λιγότερες συνολικές αποδοχές, ζητά η ΕΙΝΑΠ

Με την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις 23.10.1997 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) διεκδικεί ένα νέο ιατρικό μισθολόγιο σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ καθώς και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε επίσης τρίωρη στάση εργασίας (11 πμ - 2 μμ) στις 30.10.1997 και γενική συνέλευση στις 12 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου "Σωτηρία". Επίσης η ΕΙΝΑΠ αποφάσισε τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 23.10.1997 και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως, ώρα 11 πμ.

Η ΕΙΝΑΠ έχει αποφανθεί ότι για να αποτελέσει βάση συζήτησης η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής "πρέπει να πάρει υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα και να εξασφαλίσει σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς το ποσό που αντιστοιχεί στις τακτικές αποδοχές + 8 εφημερίες + επίδομα ευθύνης σαν τακτικές αποδοχές". Αλλιώς όπως τονίζει η ΕΙΝΑΠ αλλά και όπως προκύπτει απ' τα ίδια τα στοιχεία της επιτροπής, το προτεινόμενο ιατρικό μισθολόγιο θα επιδεινώσει δραματικά τις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών.

Στους πίνακες Ι και ΙΙ φαίνονται οι διαφορετικές προτάσεις της ΕΙΝΑΠ και της Επιτροπής. Βασικές διαφορές είναι οι εξής:

  • Η Επιτροπή προτείνει την εφημερία με αποκοπή, τον υπολογισμό της εφημερίας ετοιμότητας στο 20% της ενεργού και τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και διατριβής όπως στους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους.
  • Στην πρόταση της ΕΙΝΑΠ υπάρχουν οι εξής διευκρινίσεις:

- Το χρονοεπίδομα 4% ανά διετία προϋπηρεσίας δε συμπεριλαμβάνεται στο σύνολο των τακτικών αποδοχών.

- Δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα η χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων και επιδόματος διατριβής.

- Η εφημερία να πληρώνεται ως υπερωριακή απασχόληση και το ωρομίσθιο της υπερωρίας να υπολογίζεται βάσει του τύπου: (Βασικός μισθός + επίδομα βιβλιοθήκης) / 150.

- Η εφημερία ετοιμότητας να πληρώνεται με το 60% της τιμής της ενεργού εφημερίας.

- Να χορηγείται επίδομα πολυετούς παραμονής στους γιατρούς που αποκτούν τα προσόντα για εξέλιξη προαγωγής και δεν προάγονται ή εξελίσσονται εξαιτίας έλλειψης θέσεων.

Τέλος η ΕΙΝΑΠ προτείνει την πρόβλεψη διορθωτικού επιδόματος για τους γιατρούς που με το νέο μισθολόγιο πιθανόν να έχουν λιγότερες συνολικές αποδοχές από αυτές που είχαν μέχρι τώρα.

  • Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 23.10.1997, ενώ θα πραγματοποιήσουν και πενθήμερη απεργία από 3 έως 7 Νοέμβρη 1997 με αιτήματα την προώθηση ενός ιατρικού μισθολογίου σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ.
Αγωγές γιατρών κατά "Σκάι"

Δυο γιατροί του "Ευαγγελισμού", που συκοφαντήθηκαν για δήθεν "εμπόριο" οργάνων, ζητούν αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τις επαναλαμβανόμενες εκπομπές τηλε-τρομοκρατίας

Αγωγές εναντίον του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "Σκάι" και των δημοσιογράφων Ευγ. Δανιά και Ν. Ευαγγελάτου κατέθεσαν χτες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δύο γιατροί του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", οι οποίοι είχαν "καταγγελθεί" ότι "αφαίρεσαν και πούλησαν το νεφρό καρκινοπαθούς ασθενούς". Ο χειρουργός επιμελητής Α' Σωτ. Μπαράτσης και ο χειρουργός ουρολόγος Γ. Φαρμάκης ζητούν από τους εναγόμενους να τους καταβάλουν 200 εκατομμύρια δραχμές ο καθένας ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τη συγκεκριμένη εκπομπή. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιούλη, είχε παρουσιαστεί σε "παράθυρο" του σταθμού η Ευαγ. Δανιά και είχε ισχυριστεί ότι οι εν λόγω γιατροί χειρούργησαν τον άρρωστο πατέρα της και του αφαίρεσαν αδικαιολόγητα το δεξιό νεφρό για να το πουλήσουν. Επίσης, είπε ότι της ζήτησαν "φακελάκι" 250.000 δρχ.

Οι δύο γιατροί υποστηρίζουν στις αγωγές τους, που πρόκειται να συζητηθούν στις 28-5-98, ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και ψευδείς. "Είναι αδύνατο - αναφέρουν - να αφαιρούσαμε το νεφρό του ασθενούς, ο οποίος ήταν καρκινοπαθής. Ολα αυτά ελέχθησαν για χάρη της τηλεθέασης και σε ένα ατέλειωτο ριάλιτι σόου".

Το χρονικότης τηλε-τρομοκρατίας

Η τηλεοπτική δυσφήμιση που εκδηλώθηκε στις αρχές του Ιούλη είχε "διευθυντή" τον επαγγελματία του είδους Ν. Ευαγγελάτο,την επί χρόνια παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης Ε. Δανιά και συμπληρώθηκε με την παρουσία στα τηλεοπτικά "παράθυρα" του, επίσης γνωστού από ανάλογου ύφους υποθέσεις, δικηγόρου Αλ. Κούγια.

Η ιστορία έχει ως εξής, όπως προκύπτει απ' τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα απ' το Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός". Το Νοέμβρη του 1996 χειρουργήθηκε στον "Ευαγγελισμό" ο Κ. Δανιάς για καρκίνο στο παχύ έντερο. Ακολούθησε και αφαίρεση του νεφρού, στον οποίο είχε γίνει μετάσταση του καρκίνου, όπως έδειξε η ιστολογική εξέταση που έγινε και βεβαιώνεται με πιστοποιητικό του νοσοκομείου, το οποίο φέρει ημερομηνία 8.12.1996.

Ο ασθενής - κατά δήλωση σε κανάλι του δικηγόρου Αλ. Κούγια - κατέθεσε μήνυση κατά των γιατρών του "Ευαγγελισμού" για σκόπιμη ή εξ αγνοίας αφαίρεση του νεφρού - που είχε τον καρκίνο δηλαδή. Η κόρη του χειρουργηθέντος έβγαινε, τότε, από εκπομπή σε εκπομπή του ΣΚΑΪ και - δηλώνοντας ότι θα"γίνει και Κατίνα" - κατηγορούσε τους γιατρούς του "Ευαγγελισμού" ότι αφαίρεσαν το νεφρό και το πούλησαν, ενώ μίλησε και για "φακελάκι" ενός απ' τους γιατρούς.

Οι τέσσερις γιατροί που δέχτηκαν τον οχετό της, δήθεν, δημοσιογραφικής έρευνας ήταν ο διευθυντής της Α Χειρουργικής Κλινικής Ευ. Χατζηγιαννάκης, ο χειρουργός Σ. Μπαράτσης, ο ουρολόγος Δ. Φαρμάκης και ο ειδικευόμενος Μ. Σκούλος.

Αμέσως μετά το διασυρμό, σύσσωμο το προσωπικό του "Ευαγγελισμού" αντέδρασε οργισμένα, θεωρώντας όσα συνέβησαν ως προσβολή του ίδιου του νοσοκομείου και του προσωπικού. Ανακοινώσεις με τις οποίες διέψευσαν τις σαθρές κατηγορίες εξέδωσαν η Επιστημονική Επιτροπή - που προσυπογράφεται απ' τον πρόεδρο του νοσοκομείου Φ. Μήτση - και η Επιτροπή Δεοντολογίας του νοσοκομείου. Επίσης ο Ευ. Χατζηγιαννάκης έστειλε εξώδικο προς το ΣΚΑΪ, που διαβάστηκε μόνο κατά μέρος στο αντίστοιχο τηλεοπτικό δελτίο και κάτω απ' τον τίτλο "Εμπόριο οργάνων;".

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αρ. Μανωλάκος κάλεσε (4.7.1997) στα γραφεία της Ενωσης το διευθυντή ειδήσεων του τηλεοπτικού "Σκάι" Στ. Μαλέλη και το δημοσιογράφο Ν. Ευαγγελάτο,οι οποίοι ενημέρωσαν και απάντησαν σε ερωτήσεις αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ για το περιεχόμενο και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε το θέμα με τους γιατρούς του "Ευαγγελισμού".

Ακολούθησε καταγγελία της ΕΙΝΑΠ προς τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα και τοΡαδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο,την οποία κοινοποίησε - εκτός από την ΕΣΗΕΑ - στην ΠΟΕΣΥ, το ΔΣΑ, τον ΙΣΑ, τον ΙΣΠ, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Με το θέμα ασχολήθηκε τελευταία και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Ολα στον αέρα...

Την έντονη ανησυχία τους για την τύχη του εθνικού αερομεταφορέα εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" (ΟΑ), καθώς βλέπουν ότι δύο μήνες πριν τη λήξη του αποκαλούμενου "προγράμματος εξυγίανσης", κυβέρνηση και διοίκηση έχουν αφήσει ξεκρέμαστη την εταιρία σε όλους τους τομείς.

Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι ίσως είναι μια εσκεμμένη τακτική της κυβέρνησης, με σκοπό να οδηγηθεί η ΟΑ σε μαρασμό και περαιτέρω συρρίκνωση, ώστε να ξεπουληθεί αντί "πινακίου φακής" σε ξένο πολυεθνικό όμιλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των αερομεταφορών στην Ελλάδα, αλλά και τους εργαζόμενους (απολύσεις κλπ).

Τα θέματα που επικεντρώνουν τις ανησυχίες τους οι εργαζόμενοι είναι η οικονομική εξυγίανση της ΟΑ, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 35 δισ. δραχμές, η μετεγκατάσταση στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο Σπάτων, κόστους 118 δισ. δραχμών και ο εκσυγχρονισμός του στόλου. Πρόκειται για τρία "καυτά" θέματα για το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα, τα οποία, όμως, με ευθύνη κυβέρνησης και διοίκησης, είναι στον... αέρα. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκκρεμεί από τις αρχές του 1996, με "βέτο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τη μετεγκατάσταση αναζητούνται ακόμα τα κονδύλια, ενώ το επικρατέστερο κυβερνητικό σενάριο είναι να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα από την ανάδοχο γερμανική εταιρία "Χόχτιφ", με αντάλλαγμα να γίνει συνέταιρος της ΟΑ. Οσον αφορά την ανανέωση του στόλου, που θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κόστους εκμετάλλευσης (σήμερα είναι μεγάλο, λόγω της παλαιότητας των αεροπλάνων), αν και έχει αποφασιστεί η αγορά δύο αεροπλάνων "Αιρ Μπας Α340" - "300" και τεσσάρων "Μπόινγκ 747", εντούτοις παρατηρείται εμπλοκή, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο εγείρει ενστάσεις για τη νομιμότητα των ακολουθούμενων διαδικασιών, όσον αφορά την προμήθεια των "Μπόινγκ".

Με χτεσινή τους ανακοίνωση οι ιπτάμενοι μηχανικοί της ΟΑ, χαρακτηρίζουν αμφιλεγόμενη τη σχεδιαζόμενη ανανέωση του στόλου, υποστηρίζουν ότι είναι "φωτογραφική" η επιλογή των "Αιρ Μπας" και καλούν την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών να ενημερωθεί σφαιρικά, ώστε να μη βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων όσον αφορά την ανανέωση του στόλου.

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει την προσφυγή που είχε υποβάλει το 1994 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εναντίον της Ελλάδας. Αυτό έγινε γιατί - όπως αναφέρει - διαπίστωσε ότι έχει επέλθει αισθητή βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών εδάφους (HANDLING) στους επιβάτες ξένων αεροπορικών εταιριών που διακινούνται (τράνζιτ) μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας. Στην πραγματικότητα όμως, η απόσυρση έγινε γιατί η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να καταργήσει το μονοπώλιο της "Ολυμπιακής" στον τομέα της παροχής υπηρεσιών εδάφους, γεγονός που σημαίνει μείωση των εσόδων της εταιρίας πάνω από 35 δισ. δραχμές ετησίως.
Επικίνδυνοι οι ιδιωτικοί Υποσταθμοί Μέσης Τάσης

Σοβαρούς κινδύνους εγκυμονεί η λειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας των χιλιάδων Υποσταθμών Μέσης Τάσης που υπάρχουν στη χώρα μας. Αυτό είναι ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα της Ημερίδας που οργάνωσε χτες το ΤΕΕ, με στόχο να καταγραφεί η σημερινή κατάσταση και να γίνουν προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας τους.

Ας σημειωθεί ότι οι ιδιωτικοί Υποσταθμοί Μέσης Τάσης ανέρχονταν σε 5.760 το 1995, ενώ οι ρυθμοί τους αυξάνονται περίπου κατά 200 κάθε χρόνο. Οι σταθμοί αυτοί εξυπηρετούν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, μεγάλες εμπορικές μονάδες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, Μαζικά Μέσα Μεταφοράς και γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Οπως υπογράμμισαν οι περισσότεροι ομιλητές, η λειτουργία και συντήρηση των Υποσταθμών αυτών γίνεται σήμερα με μεθόδους όχι πάντοτε επιστημονικές, ενώ καμιά πρόνοια δε λαμβάνεται για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών Υποσταθμών βρίσκεται σε χώρους που κρίνονται δυσμενείς έως απαράδεκτοι (υπόγεια, χώροι με δύσκολη πρόσβαση, χωρίς αερισμό κ.ά.) και, όπως έχει προκύψει από στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, το 50% των βλαβών οφείλονται στις κακές συνθήκες των χώρων στέγασής τους. Ειπώθηκε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι συχνά χρησιμοποιούνται ως χώροι αποθήκευσης εύφλεκτων ή μη αντικειμένων και υλικών, άσχετων προς τη λειτουργία τους. Εύλογα, λοιπόν, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά σε έναν τέτοιο χώρο, πολύ περισσότερο που τα μέσα πυρασφάλειας είναι κατά κανόνα υποτυπώδη...

Ελλειψη μέτρων όμως υπάρχει στους σταθμούς αυτούς και σε ό,τι αφορά τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Είναι αμφίβολο - τονίστηκε - αν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ασφαλούς απομάκρυνσης των συνθετικών μονωτικών υλικών (πιθανότατα καρκινογόνα), του μονωτικού αερίου SF6, καθώς και των πάσης φύσεως υλικών καθαρισμού (π.χ. τριχλωριούχο αιθυλένιο), υλικά που κατά κανόνα διοχετεύονται ελεύθερα στο περιβάλλον ή απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στα δίκτυα αποχέτευσης.

Λεζάντες σελ 16

Από κινητοποίηση των κατοίκων της Ελευσίνας για τη λειτουργία του Θριάσιου Νοσοκομείου, το Μάρτη του 1996

Οι καλές προτάσεις

Σε κινητοποίηση βρήκαν χτες την ιατρική υπηρεσία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας και ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης, που επισκέφτηκαν το ψυχιατρείο. Οι γιατροί του ΨΝΑ έκαναν τρίωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Διοίκησης τους ψυχιατρείου να μειωθούν τα κρεβάτια.

Στη συνάντησή του, με τους γιατρούς, επιδίωξε να έχει κλίμα συνεννόησης, οπότε και ρωτήθηκε αν θα ισχύσουν αποφάσεις που είναι αντίθετες με την ιατρική υπηρεσία. Και η απάντηση του υπουργού ήταν: Θα πω ότι δεν ισχύουν αν υπάρξουν καλύτερες προτάσεις.

Οχι απλά καλές, αλλά άριστες είναι οι προτάσεις των ψυχιάτρων για ζητήματα αποασυλοποίησης. Ομως να δούμε, αν αυτές οι προτάσεις θα μπορέσουν να χωρέσουν στον κορσέ της περιοριστικής λογικής της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα εκείνη την εξωφρενική απόφαση να εξαιρεθούν τα ψυχιατρεία απ' την επιχορήγηση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.

"Κοιμήθηκε" ο Εγκέλαδος

Καθησυχαστικοί ήταν χτες οι σεισμολόγοι, αφού η μετασεισμική εξέλιξη μετά τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ χαρακτηρίζεται ομαλή. Το γεγονός ότι πέρασαν περισσότερες από 48 ώρες από το σεισμό της περασμένης Δευτέρας χωρίς να σημειωθεί άλλος πάνω από 5 Ρίχτερ, κάνει τους σεισμολόγους να αισιοδοξούν και να πιστεύουν ότι τελικά αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος, αφού και χτες δε σημειώθηκε σεισμική δόνηση με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ.

"Φαίνεται πως υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου. Κάθε ώρα που περνά από εδώ και πέρα αυξάνει τις πιθανότητες ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ να ήταν ο κύριος", επισήμανε στο "Ρ" ο Γ. Καλογεράς, σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών. "Τις επόμενες μέρες ίσως σημειωθούν δονήσεις μέχρι 4,5 Ρίχτερ, αλλά αυτό θα είναι απολύτως φυσιολογικό και οι κάτοικοι της Καλαμάτας δεν πρέπει να ανησυχούν", καταλήγει ο σεισμολόγος, που όμως εφιστά την προσοχή στους κατοίκους των οποίων τα σπίτια έχουν ρωγμές από το σεισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ