ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Πανθεσσαλική σύσκεψη στις 19 του μήνα

Συνεχίζεται η κινητοποίηση των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων με περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, στα πλαίσια της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Την επόμενη Κυριακή 19 του μήνα πραγματοποιείται πανθεσσαλική σύσκεψη στη Λάρισα με τη συμμετοχή όλων των Ομοσπονδιών του νομού, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη σύσκεψη στην Καρδίτσα και σε άλλες πόλεις. Την Κυριακή οι ΕΒΕ της Λάρισας καλούνται να αποφασίσουν για τις παραπέρα κινητοποιήσεις, που σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ θα κορυφωθούν πανελλαδικά με όποια μορφή αποφασίσει η βάση του συνδικαλιστικού κινήματος στα τέλη του Νοέμβρη.

Ηδη, στην Αθήνα σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία ΕΒΕ Αθήνας (ΟΕΒΕΑ) οι αντιπρόσωποι των σωματείων μελών των δύο ομοσπονδιών αποφάσισαν ομόφωνα τη διοργάνωση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο παναθηναϊκής συγκέντρωσης και συμβολικό αποκλεισμό κεντρικού δρόμου της πρωτεύουσας μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
"Πλάτες" στις αντιλαϊκές επιλογές για τις συντάξεις

Το σύστημα της Χιλής και της Αργεντινής αποτελεί το όραμα του ΣΕΒ, που αξιώνουν ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα

Πλάτες στις πλέον αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις κάνει ο ΣΕΒ, αξιώνοντας παράλληλα ακόμα πιο ακραίες μορφές"μεταρρύθμισης" τύπου Αργεντινής και Χιλής, όπου - όπως είναι γνωστό - διέλυσαν πλήρως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του προεδρείου του ΣΕΒ, την οποία μονοπώλησαν η έκθεση Σπράου για το συνταξιοδοτικό και το θέμα του 35ωρου.

Προχωρώντας πέρα από τις ανατριχιαστικές κυβερνητικές επιλογές για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που εκφράστηκαν με την περίφημη Εκθεση Σπράου, οι βιομήχανοι αξιώνουν την πλήρη κατακρεούργησή του. Προτείνουν και διεκδικούν την ολοκληρωτική αλλαγή της δομής του υφιστάμενου συστήματος στα πρότυπα του "ανύπαρκτου" κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της Χιλής και της Αργεντινής. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος για εργασιακά θέματα εκπρόσωπος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής,η Εκθεση Σπράου εμφανίζεται "διστακτική" στο θέμα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, ενώ δεν απαντάει και στο πώς θα διοικείται ο φορέας του ασφαλιστικού συστήματος. Η απάντηση - πρόταση που έδωσε ο ίδιος είναι η "ίση συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και πραγματική, στις κύριες αποφάσεις, καθώς και η επιλογή διοικήσεων και από τους δύο "εταίρους". Θέτουν, δηλαδή, ευθέως θέμα πλήρους αυτονομίας του ασφαλιστικού φορέα από το κράτος και συμμετοχή στη διοίκησή του και από τους εργοδότες. Στιγματίζοντας δε το θέμα της "διστακτικότητας" της Εκθεσης Σπράου στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, παρέπεμψε σε πιο "προχωρημένες" επί του θέματος εκθέσεις, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας. Σκοπός, απ' ό,τι φάνηκε, είναιο κοινωνικός διάλογος για το θέμα να μην περιοριστεί στις "συγκρατημένες" κατά την εκτίμησή τους προτάσεις Σπράου.

Με το πρόσχημα του... "εξορθολογισμού" του συστήματος των συντάξεων, εξέφρασαν την πλήρη συμφωνία τους με τις θέσεις Σπράου για κατάργηση των κατώτατων ορίων, για επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας καθώς και των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Τοποθετήθηκαν θετικά στο ζήτημα της επιμήκυνσης του εργασιακού βίου, καθώς και στην πρόταση για εφαρμογή ενός μεικτού ασφαλιστικού συστήματος, στο οποίο οι διανεμητικές συντάξεις θα συμπληρώνονται με κεφαλαιοποιητική σύνταξη βασιζόμενη στην απόδοση αποταμιεύσεων σε κλαδική βάση. Τέλος, για το ίδιο θέμα επισήμαναν την "ανάγκη εφαρμογής ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος οικονομικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης των ταμείων και η εναρμόνιση των πρακτικών τους με τις γενικότερες μακροοικονομικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για μείωση των δαπανών".

Το 35ωρο

Στο επίμαχο θέμα της λεγόμενης "διευθέτησης του χρόνου εργασίας" οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επανέλαβαν τη γνωστή θέση τους που είναι κατά του αιτήματος των εργαζομένων για "35ωρο" χωρίς μείωση αποδοχών, αλλά και κατά της μείωσης των ωρών εργασίας ακόμη και με μείωση αποδοχών. Υποστήριξαν ότι οι προσπάθειες της Γαλλίας και της Ιταλίας για την εφαρμογή του 35ωρου θα λειτουργήσουν σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων των χωρών αυτών. Απαντώντας, πάντως, σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος είπε ότι σε περίπτωση που το 35ωρο ισχύσει σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσαν να το δεχτούν και οι Ελληνες βιομήχανοι, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μια τέτοια αλλαγή με δύο χρόνια υστέρηση από τις υπόλοιπες χώρες για να ανακτήσει την ανταγωνστικότητά της έναντι των άλλων κρατών - μελών.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ
Νέα δόση... Σπράου

Παραδίδεται σήμερα - από τον πρωθυπουργικό φίλο Γ. Σπράο - η έκθεση για τα δημοσιονομικά, η οποία περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης

Παραδίδεται σήμερα στη δημοσιότητα η τρίτη έκθεση της Επιτροπής Σπράου, στην οποία περιλαμβάνεται δέσμη νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, το βάρος των οποίων θα κληθούν να σηκώσουν - όπως επιχειρείται με τις εκθέσεις για την εισοδηματική πολιτική και την κοινωνική ασφάλιση - τα μόνιμα υποζύγια του προϋπολογισμού. Δηλαδή, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες,έμποροι και γενικά τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Και την έκθεση για τα δημόσια οικονομικά, θα παρουσιάσει και θα σχολιάσει ο ίδιος ο καθηγητής Γ. Σπράος,σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τώρα την έκθεση για τα δημοσιονομικά - πριν δηλαδή σβήσει ο απόηχος των αντιδράσεων που προκάλεσε η έκθεση για το ασφαλιστικό - αποσκοπεί στο να μην προλάβουν να συνέλθουν οι εργαζόμενοι.

Το πνεύμα και το περιεχόμενο της έκθεσης για τα δημόσια οικονομικά, δε διαφέρει σε τίποτε από τις δύο προηγούμενες εκθέσεις της επιτροπής Σπράου. Ολες οι προτάσεις που εισηγείται η επιτροπή των "σοφών", έρχονται να υλοποιήσουν τις σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες που έδωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο φίλο του και πρόεδρο της Επιτροπής Γ. Σπράο. Το βασικό στίγμα των πρωθυπουργικών οδηγιών ήταν ότι τα μέτρα για τα δημοσιονομικά θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων χωρίς όμως να διαταραχτεί το επιχειρηματικό κλίμα....

Με βάση τις οδηγίες αυτές, η επιτροπή προτείνει μέτρα τόσο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα (αυξήσεις φόρων και τελών, εισπράξεις από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας του δημοσίου κλπ.) όσο και δραστική περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα (το κενό το οποίο θα καλυφθεί με επέκταση της ανταποδοτικότητας). Στην ουσία δηλαδή, η έκθεση εισηγείται αλλαγές, που "βελτιώνουν" - αλλά προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα - τους όρους αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος.

Οπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν σε μια αύξηση των φορολογικών εσόδων πολύ πάνω από τον πληθωρισμό,χωρίς όμως να τροφοδοτούν άνοδο του πληθωρισμού. Αν και έχουν καταγραφεί διάφορα σενάρια με τα ποσά και τα ποσοστά αύξησης των φορολογικών εσόδων στην επόμενη τριετία, οι πίνακες με τα ποσά και τα ποσοστά αύξησης των φορολογικών εσόδων δε θα δοθούν στη δημοσιότητα με την έκθεση,αλλά θα παραμείνουν στα συρτάρια των γραφείων του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Μεταξύ των μέτρων, που περιλαμβάνονται στην έκθεση για τα δημοσιονομικά, προτείνονται: 1) Αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και ισχνή τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, χωρίς όμως αύξηση του αριθμού των κλιμακίων.Οι αλλαγές αυτές δεν προβλέπουν αλλαγές στον αριθμό των κλιμακίων, αλλά στους συντελεστές και υποτιμαριθμοποίηση της κλίμακας, που θα έχουν στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων με τη φορολογική επιβάρυνση των φορολογουμένων κυρίως με μεσαία και πάνω εισοδήματα. 2) Αλλαγή του τρόπου εγγραφής των φορολογουμένων, καθώς και του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.3) Να γίνει πιο ανταγωνιστικό το ισχύον φορολογικό σύστημα - δηλαδή να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση στα κέρδη των επιχειρήσεων - με διάφορες ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Σχετικά με την αλλαγή του τρόπου εγγραφής των φορολογουμένων και του τρόπου - χρόνου συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η επιτροπή εισηγείται μεταξύ άλλων:

  • Η απόδοση του ΦΠΑ, του ΦΜΥ και άλλων άμεσων και έμμεσων φόρων, που παρακρατούνται, να αποδίδονται στο δημόσιο σε μικρότερα χρονικά διαστήματα σε σχέση με σήμερα.
  • Καθιέρωση χωριστού ΑΦΜ για τον κάθε σύζυγο, προφανώς με απώτερο στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
  • Η συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, να γίνεται υποχρεωτικά από λογιστικά γραφεία.
  • Οι φορολογούμενοι να πληρώνουν αμέσως - με τη συμπλήρωση της δήλωσης - και το φόρο εισοδήματος που προκύπτει και η δήλωση θα αποστέλλεται κατευθείαν στο ΚΕΠΥΟ. Δε θα είναι δηλαδή υποχρεωμένος ο φορολογούμενος να περιμένει στην ουρά, όπως γίνεται κάθε χρόνο στις εφορίες όλης της χώρας το δίμηνο Φλεβάρη - Μάρτη.
Ανεπαίσθητη αύξηση 1,9% του τζίρου

Μικρή αύξηση 1,9% παρουσίασε ο δείκτης αξίας λιανικών πωλήσεων το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 1997 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Το μήνα Ιούλη ο δείκτης παρουσίασε σημαντική αύξηση, η οποία θα πρέπει να αποδοθεί στις καλοκαιρινές εκπτώσεις των καταστημάτων.

Η μικρή ανάκαμψη, πάντως, του δείκτη το επτάμηνο του 1997, γίνεται έπειτα από μια μακρά περίοδο συνεχούς του πτώσης, η οποία οφείλεται στη δραστική συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων από την πολιτική λιτότητας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και οι αναιμικές αυξήσεις που παρουσιάζει ο δείκτης σήμερα απλώς επιβεβαιώνουν την παγίωση του επιπέδου μειωμένης λαϊκής κατανάλωσης με τις αναγκαίες βέβαια διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ ο δείκτης διατροφής μειώθηκε τόσο στην περιοχή της πρωτεύουσας όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Συγκεκριμένα, μειώθηκε κατά 2,2% στην πρωτεύουσα και κατά 0,6% στη λοιπή χώρα, ενώ στο σύνολο της χώρας μειώθηκε 0,8%.

Αντίθετα αύξηση παρουσιάζουν οι υπόλοιποι τρεις δείκτες. Ο δείκτης Ενδυση - Υπόδηση αυξήθηκε κατά 1,7%, ο δείκτης Επιπλα και Οικιακός Εξοπλισμός 8,1% και ο δείκτης που παρακολουθεί τα λοιπά είδη 2,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ