ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΡΟ
Κίνδυνοι και για το Ιλίου Μέλαθρον

Μόλις 3 μέτρα (!) είναι η απόσταση μεταξύ των θεμελίων του Ιλίου Μελάθρου (οικία Τσίλερ), στην οδό Πανεπιστημίου, από τον κύλινδρο επηρεασμού (δηλ. η περιοχή που διαταράσσεται) από το σημείο διέλευσης του Μετροπόντικα. Αυτό προέκυψε σε χτεσινή σύσκεψη της Επιτροπής Ιλίου Μελάθρου και τεχνικών της κατασκευάστριας εταιρίας.Αυτό προκύπτει και από τα σχέδια, που, περιέργως πώς, έχουν εγκριθεί. Τη συνάντηση, προφανώς, ζήτησε η εταιρία θορυβημένη από όσα συνέβησαν στην οδό Πανεπιστημίου, μη θέλοντας, ίσως, να χρεωθεί οποιαδήποτε βλάβη στο ιστορικό κτίριο της Πανεπιστημίου. Ομως και πάλι αποδεικνύεται ότι το έργο σχεδιάστηκε πρόχειρα και με λιγότερες απ' όσες χρειάζονται μελέτες,ώστε να διασφαλίζεται η στατικότητα των κτιρίων (ιστορικών και μη) στην πορεία διάνοιξης της σήραγγας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλία Μαριολάκο,ο οποίος κλήθηκε επειγόντως στη χτεσινή συνάντηση, στα θεμέλια του Ιλίου Μελάθρου υπάρχουν φρέατα και στα 4 μ. βρίσκεται ο υδροφόρος ορίζοντας.Οι τεχνικοί του Μετρό δε γνωρίζουν τι αρχαιότητες υπάρχουν, σε πόσα στρώματα και σε ποιο βάθος. Πρέπει να σημειωθεί ότι εκεί βρίσκονται και λείψανα ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Η Επιτροπή Ιλίου Μελάθρου ζήτησε από την εταιρία στην επόμενη συνάντηση να φέρει λεπτομερή σχέδια, για να τα μελετήσουν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.Επιπλέον, θεωρείται δεδομένο ότι θα χρειαστούν συμπληρωματικές μελέτες,προκειμένου να διερευνηθούν οι γεωφυσικές λεπτομέρειες καιγεωτρήσεις στον πίσω περίβολο.Εάν όλα αυτά δε γίνουν, παραμένει μεγάλο ερωτηματικό το τι θα προκαλέσει ο Μετροπόντικας σ' αυτό το σημείο. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει και το πώς πέρασαν αυτά τα σχέδια από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Και βέβαια δεν πρόκειται μόνο για τα σχέδια που αφορούν στο Ιλίου Μέλαθρον, αλλά για όλο το έργο που η πορεία του αποτέλεσε "έγκλημα διαρκείας" εναντίον μιας Αθήνας κρυμμένης και άγνωστης. Ως προς το Ιλίου Μέλαθρον, χρειάζεται τα σχέδια να επανεξεταστούν, υπεύθυνα αυτή τη φορά.Αλλωστε έπεται ...το Οφθαλμιατρείο.

Επιτροπή Κεραμεικού

Την Τρίτη συνήλθε, σε ολομέλεια, και η Επιτροπή που θα παρακολουθεί, υπεργείως και υπογείως, τη διάνοιξη πιλοτικής σήραγγας στον Κεραμεικό. Η Επιτροπή ζήτησε από την "Αττικό Μετρό" έγγραφες τις υποχρεώσεις της και το πώς θα γίνει η πιλοτική σήραγγα. Ο καθηγητής Ηλίας Μαριολάκος, θεωρώντας ότι "ο Κεραμεικός δεν μπορεί να εντάσσεται στο ...νόμο των πιθανοτήτων",ζήτησε, εγγράφως, χάρτη στον οποίο θα σημειώνονται οι υδραυλικές εγκαταστάσεις των αρχαίων (φρέατα, πηγάδια, οριζόντιες στοές κ.ά). Πριν την έναρξη των όποιων εργασιών, η εταιρία πρέπει να τοποθετήσει στον αρχαιολογικό χώρο μηχανήματα μέτρησης των κραδασμών και των πιθανών καθιζήσεων.Επίσης, δε θα επιτραπεί η έναρξη της πιλοτικής, εάν δεν προηγηθούν οριζόντιες γεωτρήσεις από τα 3 έως τα 8 μέτρα,ώστε να είναι κάθε φορά γνωστό τι θα συναντήσουν τα μηχανήματα.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

"Αιωνόβιοι" οι θεατρικοί συγγραφείς

Τα εκατό χρόνια της γιορτάζει φέτος η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.Εναρκτήρια εκδήλωση του γιορτασμού είναι το διήμερο Διεθνές Συνέδριο Δραματουργών και Προσωπικοτήτων του Θεάτρου (αύριο και μεθαύριο, 9.45πμ) στη "Μεγάλη Βρετανία", την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.Εχει προγραμματιστεί και δεύτερο Συνέδριο Ελληνικής Δραματουργίας, στο Εθνικό Θέατρο,με συμμετοχή 25 Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων και κριτικών, που θα μιλήσουν για το νεότερο ελληνικό θέατρο. Επιθυμία της ΕΕΘΣ είναι να πραγματοποιηθεί και τρίτο συνέδριο, στο Ναύπλιο, για το θέατρο στις βαλκανικές χώρες, αν βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα. Κι αυτό γιατί το οικονομικό πρόβλημα της Εταιρείας είναι μεγάλο, αφού επιχορηγείται από το κράτος ετησίως με 5 εκατ., με τα οποία καλείται να καλύψει όλα τα λειτουργικά της έξοδα.

Στα πλαίσια του γιορτασμού η Εταιρεία θα προχωρήσει σε εντοιχισμό αναμνηστικών πλακών στα σπίτια των μεγάλων θεατρικών συγγραφέων, όπως του Αγγελου Τερζάκη,αλλά και σε τοποθέτηση προτομών, όπως του Παντελή Χορν και του Γρηγορίου Ξενόπουλου.Το περιοδικό "Θεατρική Εστία" θα έχει αφιέρωμα στο νεοελληνικό θέατρο, η Ταινιοθήκη Ελλάδας θα κάνει ειδικό αφιέρωμα με κινηματογραφικές εκδοχές θεατρικών έργων, ενώ παρόμοιο αφιέρωμα θα γίνει και από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Επίσης θα εκδοθούν ειδικά βιβλία για το θέατρο, θα γίνουν αφιερώματα και βραβεύσεις σε μεγάλες μορφές του θεάτρου και στο τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τίτλο "Η σκηνογραφία στο ελληνικό σύγχρονο θεατρικό έργο".Στον γιορτασμό συμμετέχει και το Τρίτο Πρόγραμμα, που θα μεταδίδει ελληνικά μονόπρακτα.

Προγραμματισμός νέας διεύθυνσης

Δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών, συμπαραγωγές με συγγενείς φορείς, παραγωγές μιούζικαλ και αναθέσεις δημιουργίας έργων όπερας και μπαλέτου, περιλαμβάνει ο νέος προγραμματισμός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,τον οποίο παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός της διευθυντής της, Περικλής Κούκος.

Το πρόγραμμα προβολής της ελληνικής δημιουργίας περιλαμβάνει: Παρουσίαση των έργων "Τα ξωτικά νερά" του Μανώλη Καλομοίρη,"Γυρισμός" του Αργύρη Κουνάδη και τα μπαλέτα "Το καταραμένο φίδι" του Μάνου Χατζιδάκι,"Ζορμπάς" του Μίκη Θεοδωράκη.Ακόμη, ανατέθηκε στους συνθέτες Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Νίκο Κυπουργό, Δημήτρη Παπαδημητρίου η σύνθεση ενός τρίπτυχου με μονόπρακτες όπερες - μιούζικαλ και στους Γιάννη Δροσίτη, Νίκο Ξανθούλη η σύνθεση δύο μονόπρακτων κωμικών έργων για παιδιά. Επίσης, στη διάρκεια της περιόδου 1998-1999 θα πραγματοποιηθεί προσέγγιση στο χώρο της οπερέτας και ιδιαίτερα των έργων των Νίκου Χατζηαποστόλου, Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Ενα άλλο κεφάλαιο είναι το άνοιγμα της ΕΛΣ σε παλαιότερους και νεότερους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Στην όπερα "Αντριάνα Λεκουβρέρ" επιστρέφει στο μόνιμο δυναμικό η σοπράνο Μαρίνα Κρίλοβιτς,ενώ θα συνεργαστούν σε παραστάσεις οι: Λουκάς Καρυτινός, Ηλίας Βουδούρης, Μιλτιάδης Καρύδης, Δημήτρης Αγραφιώτης, Βύρων Φιδετζής, Κάρολος Τρικολίδης.

Στον τομέα των συμπαραγωγών, θα υπάρξει συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής ("Κάρμινα Μπουράνα", "Γουέστ σάιντ στόρι"), την "Οπερα Δωματίου Αθηνών", το "Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου" και με το "Τρίτο Πρόγραμμα" της ΕΡΤ. Στο "Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας", σε συνεργασία με το δήμο, θα παρουσιαστούν έργα για παιδιά, ενώ παραγωγές της ΕΛΣ θα φιλοξενηθούν και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ζει στη μνήμη μας

Δύο χρόνια λείπει από κοντά μας, από τις καθημερινές και κυριακάτικες στήλες του "Ρ", από τους δικούς του, τους συναγωνιστές του, από τον "κόσμο" της ελληνικής λογοτεχνίας και της ιστορίας της στο 19ο και 20ό αιώνα, ο αξέχαστος σύντροφός μας Μιχάλης Μ. Παπαϊωάννου.Ο Μ. Μ. Παπαϊωάννου "έφυγε" στις 16/10/1995, αλλά στη μνήμη μας και στην καρδιά μας παραμένει ζωντανή η όμορφη θωριά του, διδακτική η ακαταπόνητη εργατικότητα και η προσφορά του στο "Ρ" ακόμα και από το κρεβάτι του νοσοκομείου, η ακλόνητη πίστη του για όσα πίστεψε και υπηρέτησε με τους αγώνες του, τις έρευνες και τις μελέτες του, την πένα του, συγγραφική και δημοσιογραφική.

"Διεθνείς Μουσικές Συναντήσεις"

Κύκλο εκδηλώσεων μουσικής δωματίου (17-20/10), με τίτλο "Διεθνείς Μουσικές Συναντήσεις", οργανώνει ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.Στις εκδηλώσεις, που θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας (Σοφοκλέους και Αιόλου), συμμετέχουν συνολικά 15 καλλιτέχνες, από τους οποίους οι δέκα είναι Ελληνες, πρώην υπότροφοι του Ιδρύματος. Υπεύθυνος των εκδηλώσεων είναι ο βιολονίστας Γιάννης Γεωργιάδης.Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Δώρα Σατολιά, Ευάγγελος Σαραφιανός, Νικόλας Καβάκος, Κωστής Θέος, Γιάννης Γεωργιάδης, Γιώργος Μάνδυλας, Πάρις Αναστασιάδης και οι λυρικοί τραγουδιστές Μίνα Πολυχρόνου και Μάριος Φραγκούλης.Οι πέντε ξένοι προσκεκλημένοι είναι οι: Βάλερι Οϊστρακ, Μαρίζα Τανζίνι, Χάιλελ Ζόρι, Βιλγιάνα Πέλικ και Ρον Επχαρτ. Οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν έργα των Σούμπερτ, Μπραμς, Μέντελσον, Ροσίνι, Βέμπερ κ. ά., με τα χαρακτηριστικά του λυρισμού και της μελωδικότητας της ρομαντικής περιόδου.

  • Διάλεξη με θέμα "Ο δάσκαλος Γιώργος Μαυροϊδής. Η γενιά του '30. Μια ζωγραφική αθωότητας σε μια εποχή καχυποψίας", από τον επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης και Εφόρου Ναυτικού Μουσείου Γαλαξιδίου Μάνο Στεφανίδη,θα πραγματοποιηθεί σήμερα (8.30μμ) στο "Σπίτι της Κύπρου" (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι).
"Ορφέας" κατά Ανούιγ

Ανοίγει, αύριο, η αυλαία του θεάτρου "Αλφα",με το έργο του Ζαν Ανούιγ "Ορφέας και Ευρυδίκη",που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου,σκηνικά Γιώργου Πάτσα,σκηνικά Κλαιρ Μπρέσγουελ,μουσική Παναγιώτη Καλατζόπουλου και τους ηθοποιούς: Γιάννη Βούρο, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Χρήστο Πάρλα, Ιάκωβο Ψαρρά, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Πάνο Αναστασόπουλο, Γιώργο Χαλεπλή κ. ά.

Η "Ευρυδίκη, ένας ύμνος στην αγάπη" διηγείται την απόλυτη αγάπη ενός πλανόδιου μουσικού, του Ορφέα, και μιας πλανόδιας θεατρίνας που γνωρίζονται σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό τη δύσκολη εποχή του 1940 στη Γαλλία. Ο έρωτάς τους, τους κάνει να απαρνηθούν το παρελθόν και το περιβάλλον τους για να ζήσουν ελεύθεροι την ευτυχία τους. Αλλά το περιβάλλον και το παρελθόν τούς ακολουθούν. Το βρώμικο, ταπεινό παρελθόν της Ευρυδίκης και το ακόμη χειρότερο μέλλον θα νικήσουν την εμπιστοσύνη του Ορφέα και θα τον αναγκάσουν, από αηδία και αγανάκτηση για την προηγούμενη ζωή της, να διακόψει βίαια και για πάντα τη σχέση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ