ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Ανάστατη η Θεσσαλία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα χωριά. Προετοιμάζονται νέες, ενώ παρενέργειες προκαλεί το κυβερνητικό σχέδιο και στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ

Αναβρασμός επικρατεί στο Νομό Λάρισας, καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις αιρετών και κατοίκων ενάντια στο καταστροφικό για την ύπαιθρο νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας".

Χτες το πρωί, σύσσωμη η Κοινότητα Τσαριτσάνης Λάρισας "μεταφέρθηκε" έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για να διαδηλώσει την αντίθεσή της στην αναγκαστική συνένωσή της με το Δήμο Ελασσόνας. Οι κάτοικοι του ιστορικού χωριού πραγματοποίησαν μεγαλειώδη συγκέντρωση, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα κατά του σχεδίου αναγκαστικών συνενώσεων "Ι. Καποδίστριας" και ζητώντας να παραμείνει αυτόνομη η κοινότητά τους.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Γ. Τσιμπόλης διάβασε ψήφισμα στους συγκεντρωμένους, στο οποίο αναπτύσσονται οι λόγοι που επιβάλλουν να μη χαθεί από το χάρτη της Ελλάδας η ιστορική Τσαρίτσανη.

Επιπλέον, την ερχόμενη Κυριακή, στις 9 το πρωί, οι κάτοικοι του χωριού Δομένικο θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας", στην περιοχή "Κουκάκι", όπου το '43 εκτελέστηκαν 138 Δομενικιώτες από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής.

Στο ίδιο πνεύμα, την επόμενη Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, συλλαλητήριο έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνουν οι κοινοτάρχες και κάτοικοι των Κοινοτήτων Φαλάνης, Τσαριτσάνης, Αργυροπουλίου, Χάλκης,που αποφάσισαν σε κοινή σύσκεψη των προέδρων τους να συντονίσουν τη δράση τους, ζητώντας να μείνουν αυτόνομες κοινότητες.

Επίσης, το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου θα γίνει λαϊκή συνέλευση στο χωριό Ελαφος,για να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ σήμερα, στις 10 το πρωί, θα γίνει γενική συνέλευση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Λάρισας, προφανώς επειδή αρκετοί αιρετοί θορυβήθηκαν από τις πολλές και μεγάλες κινητοποιήσεις κατά των αναγκαστικών συνενώσεων στο νομό.

Να σημειωθεί, ακόμα, πως το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" δημιουργεί και εσωκομματικά προβλήματα στην Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, την παραίτησή του από μέλος του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο Θ. Γρέπος,στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και πρόεδρος της Κοινότητας Δαμασίου, κάνοντας λόγο για "ανελέητο αγώνα παρεμβάσεων και χτυπημάτων κάτω από τη μέση". Παραιτήθηκαν, επίσης, 38 μέλη του ΠΑΣΟΚ από την Τσαριτσάνη, ενώ κι άλλοι κοινοτάρχες που ανήκουν στο κυβερνητικό κόμμα διαμηνύουν ότι θα πράξουν ανάλογα.

Στη Μακεδονία

Στο Νομό Ημαθίας εκατοντάδες κάτοικοι της Κοινότητας Πατρίδας έκλεισαν από τις 9 το πρωί έως τη 1 μμ τον κεντρικό οδικό άξονα Βέροιας - Σιδηροδρομικού Σταθμού Σκύδρας, ζητώντας από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του λαού που από καιρό γνωρίζει και αρνείται να τις συζητήσει.

Στο Νομό Δράμας εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής έκλεισαν χτες από τις11πμ έως και τη 1μμ την Εθνική Οδό Δράμας - Καβάλας στο ύψος του Δοξάτου, κάνοντας πράξη την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης. Την ίδια ώρα παρέμεναν κλειστά τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα του χωριού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατά του "Καποδίστρια" το Δημοτικό Συμβούλιο

Υπερψηφίστηκε πρόταση της ΔΑΚ

Κατά του σχεδίου "Καποδίστριας" τάχθηκε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης σε έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος, την οποία είχε ζητήσει η ΔΑΚ. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του ζητά: να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου, να γίνει ουσιαστικός διάλογος με το λαό και τα συμπεράσματα να γίνουν σεβαστά από την κυβέρνηση. Να διεξαχθεί για το θέμα αυτό δημοψήφισμα και να στηριχτούν οι επιτροπές αγώνα. Επίσης, να ρωτηθούν οι ΤΕΔΚ για ποιο λόγο δεν έκαναν διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΑΚ, στις τοποθετήσεις τους, αφού τόνισαν τον αντιδημοκρατικό τρόπο, με τον οποίο προωθούνται αναγκαστικά οι συνενώσεις, επισήμαναν ότι αυτές δε γίνονται για την ανάπτυξη της περιφέρειας και την αναζωογόνηση της υπαίθρου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και οι συνεταίροι της, αλλά για να δημιουργήσουν μηχανισμούς ικανούς να περνούν χωρίς αντιστάσεις την αντιλαϊκή τους πολιτική που έχειστόχο την υπερφορολόγηση των δημοτών, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα με την προώθηση των ελαστικών ωραρίων, την κατάργηση του 8ωρου και της μονιμότητας.

Επισήμαναν χαρακτηριστικά ότι αυτό που είναι αναγκαίο για να υπάρξει ανάπτυξη στην ύπαιθρο είναι η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που δε θα βάζει περιορισμούς στην αγροτική παραγωγή, που θα δίνει κονδύλια για την ανάπτυξη της ΤΑ δε θα ξεπουλά την περιουσία των δήμων στους ιδιώτες και δε θα γίνεται η ΤΑ ένας ακόμη μηχανισμός φορολόγησης του λαού.

ΚΡΗΤΗ
Ο περιφερειάρχης, ο "Καποδίστριας" και ... το "'89"!

Σαν "σύμπραξη των δυνάμεων του '89" (!) χαρακτήρισε τις αντιδράσεις του λαού στο καταστροφικό σχέδιο "Καποδίστριας" ο κυβερνητικός υπάλληλος, που έχει διοριστεί στη θέση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σ. Βαλασόπουλος σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα "Πατρίς".

Απαντώντας κατ' αρχήν στο γελοίο του πράγματος, η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι "μόνο θυμηδία και ερωτηματικά μπορεί να προκαλέσει η τακτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη συνέντευξη του περιφερειάρχη Κρήτης".

Η ΝΕ εκτιμά ότι ο συσχετισμός των αντιδράσεων για τον "Καποδίστρια" με το "'89" "στοχεύει στη δημιουργία ρήξεων και αντιθέσεων ανάμεσα στις λαϊκές δυνάμεις που αντιδρούν και αγωνίζονται να υπερασπίσουν την ΤΑ, την ύπαιθρο, το ριζικό τους, από τις προθέσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προθέσεις που οδηγούν στη μετατροπή των ΟΤΑ σε μηχανισμούς επιβολής των κυβερνητικών επιλογών και της πολιτικής των Βρυξελλών, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της ΤΑ, φορομπηχτικών και φοροεισπρακτικών λογικών".

"Ο περιφερειάρχης, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν αναφέρει κουβέντα για την ουσία του νομοσχεδίου, το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, την άδικη φορολογία που θα επιβληθεί στους δημότες των νέων δήμων, τις υπερεξουσίες των νέων δημάρχων. Περιορίζει τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν και εξελίσσονται, σε "άγνοια" και "σύμπραξη", όπως αναφέρει, των δυνάμεων του "'89". Ο κύριος Βαλασόπουλος δε μας εκπλήσσει, διότι δεν πρωτοτυπεί. Πριν απ' αυτόν, κάποιοι άλλοι όμοιοί του - σε άλλες περιοχές της χώρας - ανέλαβαν για λογαριασμό της κυβέρνησης το ρόλο της κατασυκοφάντησης, της διαστρέβλωσης, της διάσπασης του κινήματος κατά του "Καποδίστρια". Η κυβέρνηση μπροστά στη λαϊκή αγανάκτηση καταφεύγει και σε τέτοιες μεθόδους. Για την άγνοια του λαού είναι σίγουρα υπεύθυνη η κυβέρνηση, η οποία μας έχει συνηθίσει άλλωστε σε πρακτικές "μουλωχτής πολιτικής"".

Οσον αφορά τα λεγόμενα περί "'89", η ΝΕ καλεί τον περιφερειάρχη να γυρίσει την ύπαιθρο "και θα διαπιστώσει ποιοι αντιδρούν. Είναι όλες εκείνες οι λαϊκές δυνάμεις που εξαπατήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική της".

Και η ΝΕ καταλήγει: "Ολα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και ας είναι σίγουρη η κυβέρνηση και οι τοποτηρητές της ότι αυτές οι αντιδράσεις θα γενικευτούν, θα πλατύνουν, διότι έχουν να κάνουν με την προοπτική του θεσμού της ΤΑ, με το μέλλον της υπαίθρου. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς!".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεν "ευλογούν" τις κινητοποιήσεις

Σε διαφωνίες που θυμίζουν Συνασπισμό, επικεντρώνει την κριτική της στον "Καποδίστρια" η ΝΔ

Σε μια ακόμα προσπάθεια κομματικής "αξιοποίησης" των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας" εξελίχθηκε η σχετική χτεσινή συνέντευξη Τύπου στελεχών της ΝΔ. Με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τα στελέχη του κόμματος επιδόθηκαν σε αναφορές δημοκρατικών διαδικασιών που "κυριαρχούν" στους κόλπους της ΝΔ, σε αντίθεση - όπως είπαν - με το ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζει την κομματική πειθαρχία για να περάσει τα σχέδιά της.

Μάλιστα στα πλαίσια της προσπάθειας εξωραϊσμού της δημοκρατικότητας που υποτίθεται πως διαπνέει τη ΝΔ, οι ομιλούντες στη χτεσινή συνέντευξη έκαναν λόγο για τοπικά δημοψηφίσματα σε σχέση με τις αναγκαστικές συνενώσεις, που "θα" κάνει η ΝΔ όταν έρθει στην κυβέρνηση. Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, άφησαν να εννοηθεί ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, η ΝΔ δεν πρόκειται να καταργήσει το επίμαχο νομοσχέδιο, αλλά θα προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές... αφού και εφόσον προηγηθεί διάλογος, επιβεβαιώνοντας έτσι το ψηφοθηρικό περιεχόμενο των αντιδράσεών της στις αναγκαστικές συνενώσεις.

Στην ίδια διαπίστωση συνηγορούν, άλλωστε, οι επιμέρους παρατηρήσεις της ΝΔ στο εν λόγω νομοσχέδιο, που αναφέρονται στην αντιδημοκρατικότητα του τρόπου προώθησής του, την προχειρότητα σύνταξής του, την αναποτελεσματικότητα και αντισυνταγματικότητά του. Οι παρατηρήσεις αυτές αφήνουν στο απυρόβλητο την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία ισχυρών διοικητικών μηχανισμών - με στόχο την αποτελεσματικότερη και ευκολότερη διοχέτευση και εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής - η "αναγκαιότητα" ύπαρξης των οποίων είχε επισημανθεί σε κοινή συνεδρίαση, πρόσφατα στην Ερέτρια, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. Στο απυρόβλητο αφήνουν επίσης τα αίτια της ερήμωσης της υπαίθρου - για την οποία ευθύνεται και η πολιτική της ΝΔ, όντας προηγούμενη κυβέρνηση - καθώς και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που προωθεί το νομοσχέδιο με την παροχή της ευχέρειας στο δήμαρχο να προσδιορίζει το ωράριο των υπαλλήλων!

Την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του θέματος αποδεικνύει και η στάση της ΝΔ απέναντι σε κινητοποιήσεις, όπως το κλείσιμο των δρόμων, τις οποίες "δεν ευλογεί".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ