Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Ανάστατη η Θεσσαλία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα χωριά. Προετοιμάζονται νέες, ενώ παρενέργειες προκαλεί το κυβερνητικό σχέδιο και στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ

Αναβρασμός επικρατεί στο Νομό Λάρισας, καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις αιρετών και κατοίκων ενάντια στο καταστροφικό για την ύπαιθρο νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας".

Χτες το πρωί, σύσσωμη η Κοινότητα Τσαριτσάνης Λάρισας "μεταφέρθηκε" έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για να διαδηλώσει την αντίθεσή της στην αναγκαστική συνένωσή της με το Δήμο Ελασσόνας. Οι κάτοικοι του ιστορικού χωριού πραγματοποίησαν μεγαλειώδη συγκέντρωση, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα κατά του σχεδίου αναγκαστικών συνενώσεων "Ι. Καποδίστριας" και ζητώντας να παραμείνει αυτόνομη η κοινότητά τους.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Γ. Τσιμπόλης διάβασε ψήφισμα στους συγκεντρωμένους, στο οποίο αναπτύσσονται οι λόγοι που επιβάλλουν να μη χαθεί από το χάρτη της Ελλάδας η ιστορική Τσαρίτσανη.

Επιπλέον, την ερχόμενη Κυριακή, στις 9 το πρωί, οι κάτοικοι του χωριού Δομένικο θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας", στην περιοχή "Κουκάκι", όπου το '43 εκτελέστηκαν 138 Δομενικιώτες από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής.

Στο ίδιο πνεύμα, την επόμενη Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, συλλαλητήριο έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνουν οι κοινοτάρχες και κάτοικοι των Κοινοτήτων Φαλάνης, Τσαριτσάνης, Αργυροπουλίου, Χάλκης,που αποφάσισαν σε κοινή σύσκεψη των προέδρων τους να συντονίσουν τη δράση τους, ζητώντας να μείνουν αυτόνομες κοινότητες.

Επίσης, το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου θα γίνει λαϊκή συνέλευση στο χωριό Ελαφος,για να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ σήμερα, στις 10 το πρωί, θα γίνει γενική συνέλευση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Λάρισας, προφανώς επειδή αρκετοί αιρετοί θορυβήθηκαν από τις πολλές και μεγάλες κινητοποιήσεις κατά των αναγκαστικών συνενώσεων στο νομό.

Να σημειωθεί, ακόμα, πως το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" δημιουργεί και εσωκομματικά προβλήματα στην Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, την παραίτησή του από μέλος του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο Θ. Γρέπος,στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και πρόεδρος της Κοινότητας Δαμασίου, κάνοντας λόγο για "ανελέητο αγώνα παρεμβάσεων και χτυπημάτων κάτω από τη μέση". Παραιτήθηκαν, επίσης, 38 μέλη του ΠΑΣΟΚ από την Τσαριτσάνη, ενώ κι άλλοι κοινοτάρχες που ανήκουν στο κυβερνητικό κόμμα διαμηνύουν ότι θα πράξουν ανάλογα.

Στη Μακεδονία

Στο Νομό Ημαθίας εκατοντάδες κάτοικοι της Κοινότητας Πατρίδας έκλεισαν από τις 9 το πρωί έως τη 1 μμ τον κεντρικό οδικό άξονα Βέροιας - Σιδηροδρομικού Σταθμού Σκύδρας, ζητώντας από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του λαού που από καιρό γνωρίζει και αρνείται να τις συζητήσει.

Στο Νομό Δράμας εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής έκλεισαν χτες από τις11πμ έως και τη 1μμ την Εθνική Οδό Δράμας - Καβάλας στο ύψος του Δοξάτου, κάνοντας πράξη την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης. Την ίδια ώρα παρέμεναν κλειστά τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα του χωριού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ογδοη μέρα στο μπλόκο (1997-10-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν απτόητοι (1997-10-21 00:00:00.0)
Στο πόδι η ύπαιθρος (1997-09-30 00:00:00.0)
Στην Εύβοια σήμερα η σκυτάλη (1997-09-26 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο ενάντια στην κατάργηση των κοινοτήτων (1997-08-30 00:00:00.0)
Προς πανελλαδική κινητοποίηση (1997-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ