Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αφανίζονται οι κτηνοτρόφοι του Εβρου

Στον αφανισμό οδηγούνται οι κτηνοτρόφοι του Εβρου, εξαιτίας της πολιτικής αδιαφορίας της κυβέρνησης. Αφθώδης πυρετός και ευλογιά έχουν ξεπαστρέψει τα κοπάδια και το υπουργείο Γεωργίας, με συσκέψεις και την ανακοίνωση κάποιων ημιμέτρων, έχει στήσει επιχείρηση εξαπάτησης των πληγέντων κτηνοτρόφων του ακριτικού αυτού νομού.

Με αφορμή τα συνεχιζόμενα κρούσματα ευλογιάς στο νομό Εβρου στο υπουργείο Γεωργίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Γεωργίας Β. Γερανίδη, με κύριο στόχο τον κατευνασμό της αγανάκτησης των πληγέντων κτηνοτρόφων της περιοχής. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς και ότι θα εξεταστεί... η περαιτέρω στήριξη της κτηνοτροφίας και ειδικότερα της αιγοπροβατοτροφίας στον Εβρο. Παρόμοιες ανακοινώσεις έγιναν όμως και στο παρελθόν και αποδείχτηκαν καθαρή απάτη. Το ζωικό κεφάλαιο του νομού μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια, αφού, μόνο τη φετινή χρονιά, σφάχτηκαν 6.000 πρόβατα λόγω της ευλογιάς, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη σφαγή 400 προβάτων στην περιοχή του Τυχερού. Πέρσι, σφάχτηκαν 21.000 πρόβατα και μόνο το 40% του αριθμού αυτού, αναπληρώθηκε, αφού οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Το ίδιο ισχύει και για τα βοοειδή, που, λόγω του αφθώδους πυρετού, σφάχτηκαν 30.000 κεφάλια περίπου και αναπληρώθηκε, ένα μικρό μέρος τους, μόνο. Επίσης με τα μέτρα περιορισμού οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι του Εβρου έχουν οδηγηθεί στη χρεωκοπία.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι κτηνοτρόφοι του Εβρου πραγματοποίησαν σύσκεψη στις Φέρες και με ψήφισμά τους ζητούν:

  • Η αποζημίωση των θανόντων ζώων να είναι τουλάχιστον ίση με τις περσινές αποζημιώσεις. Το ίδιο να ισχύσει και για τα έγκλειστα ζώα.
  • Η αντιμετώπιση της νόσου της ευλογιάς να γίνει με επιστημονικό τρόπο (κατ' εξαίρεση εμβολιασμός στο Ν. Εβρου).
  • Να γίνει ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την ευλογιά.
  • Να ιδρυθεί στην περιοχή ινστιτούτο ζωονόσων.
  • Να διερευνηθεί, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, η δυνατότητα εφαρμογής προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ