Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
"Να βάζει τέλη και φόρους"

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις για ένα μοντέλο αυτοδιοίκησης - εφιάλτη για τα λαϊκά στρώματα

Τοπική Αυτοδιοίκηση υποταγμένη πλήρως στο πλαίσιο που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβερνητική πολιτική, ήταν το μοντέλο που παρουσιάστηκε στο διήμερο το οποίο διοργανώθηκε από τη διαδημοτική επιχείρηση των δήμων του Πειραιά, "Αναπτυξιακή Δήμων Πειραιά" (ΑΝΔΗΠ). Οι βασικοί άξονες στους οποίους κινήθηκε η συζήτηση ήταν το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ευρωπαϊκές πολιτικές και τα μέσα χρηματοδότησης.

Μέσα από μία κατ' αρχήν τεχνοκρατική προσέγγιση φάνηκε καθαρά ότι η προσπάθεια είναι όχι απλά να μην αμφισβητηθούν οι υπάρχουσες δομές του συστήματος, αλλά οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοίφτωχότεροι. Στην καλύτερη περίπτωση οι κοινωνικές παροχές που πρέπει να προσφέρονται από το κράτος να μπορούν να τις απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να τις πληρώσουν. Ο γενικός διευθυντής της ΑΝΔΗΠ, Ν. Γροζόπουλος,απαντώντας σε σχετική ερώτηση του "Ρ" ήταν σαφέστατος, λέγοντας ότι το μόνο που υπάρχει σήμερα είναι το καπιταλιστικό σύστημα, στο οποίο πρέπει να υποταχθούν τα πάντα. Το τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέλαβε να το αναλύσει ο δήμαρχος Αμαρουσίου Π. Τζανίκος.

Το πρότυπο που παρουσίασε ο δήμαρχος Αμαρουσίου (που ας σημειωθεί ότι έχει αναλάβει εργολαβικά την προώθηση της κυβερνητικής "εκσυγχρονιστικής" αντίληψης για τους ΟΤΑ), ήταν του δήμου - επιχείρησης. Για παράδειγμα, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των έργων που κάνουν οι δήμοι, αντί της διεκδίκησης πόρων από την κεντρική εξουσία, ο Π. Τζανίκος είπε ότι μπορούν να βρεθούν αν δοθεί η δυνατότητα μεταξύ άλλων να εκχωρούν τα έσοδά τους για τη σύναψη δανείων ή να "βάζουν τέλη, φόρους και να δημιουργούν σχετικά έσοδα από τη λειτουργία των έργων που χρηματοδοτούνται". Για την πληρωμή των δανείων η πρόταση του δημάρχου Αμαρουσίου ήταν: "το έργο να πληρώνεται από εκείνους που το χρησιμοποιούν και απολαμβάνουν τα αποτελέσματά του". Δηλαδή οι δημότες.

"Μία τέτοια οικονομική στρατηγική θα καταστήσει την Αυτοδιοίκηση αξιόπιστο οικονομικό εταίρο της κεντρικής διοίκησης, ώστε και ιδιωτικά κεφάλαια να προσελκύσει, αλλά και φορολογική εξουσία να διεκδικήσει από την κεντρική διοίκηση". Με τα λόγια αυτά ολοκλήρωσε την ομιλία του ο δήμαρχος Αμαρουσίου, που η σαφήνειά τους καθιστά περιττό οποιοδήποτε σχόλιο.

Αρκούντως αποκαλυπτικός ήταν και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δ. Λιανός.Αναπτύσσοντας "το νέο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό", υποστήριξε ότι "η πορεία προς την Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ένταξη της χώρας στο τρίτο στάδιο της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης θέτει εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διαφόρων βαθμίδων Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα σε ό,τι σχετίζεται με τις αναπτυξιακές διαδικασίες λειτουργίας τους, ως επίπεδο διοίκησης την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα όργανά της"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ