Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολιτιστική της αρπαχτής!

Αρχισαν τα χοντρά αλληλοκαρφώματα

Ανοιξε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μέσα σ' ένα πανδαιμόνιο φωνών και αντιδικιών, η συζήτηση μεταξύ των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ποια από τις δυο έβλαψε περισσότερο την πόλη. Ενα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές και 80 περίπου μέρες πριν το τέλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, οι μεν κατηγορούν τους δε για ατασθαλίες και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος στον Οργανισμό της Πολιτιστικής και στο Δήμο Θεσσαλονίκης και οι αντεγκλήσεις και οι χαρακτηρισμοί "δίνουν και παίρνουν". Στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΟΠΠΕ, Κ. Κοσμόπουλος, υποστήριξε ότι ζήτησε απολογισμό των πεπραγμένων της Πολιτιστικής πριν το τέλος του χρόνου, κάτι που φάνηκε ότι δεν άρεσε ιδιαίτερα στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού. Μάλιστα χαρακτήρισαν την κίνηση του δημάρχου ως "πρόταση εντυπωσιασμού που εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες". Ο γαμπρός του δημάρχου και αντιδήμαρχος Ν. Σαμαλής κατήγγειλε τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του ΠΑΣΟΚ Γ. Τανιμανίδη ότι, "ενώ ο προϋπολογισμός των έργων έχει τελειώσει και τα έργα δεν μπορούν να εκτελεστούν, αυτός εξακολουθεί να εισπράττει εκατομμύρια για τη συμμετοχή του σε επιτροπή ανύπαρκτου έργου". Τα μέλη δηλαδή του ΔΣ του ΟΠΠΕ αποφάσισαν για τον εαυτό τους να εισπράττουν τεράστια ποσά για τη συμμετοχή τους σε διάφορες επιτροπές.

"Η διαπαραταξιακή επιτροπή για τη διερεύνηση των ατασθαλιών στη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης δεν έχει γίνει", ήταν η απάντηση των δημοτικών συμβούλων του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσαν ότι η διοίκηση του δήμου καλύπτει με τις ενέργειές της τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης της ΝΔ, που έχουν την ευθύνη σ' αυτή την επιχείρηση. Επίσης προς έκπληξη ακόμη και των συναδέλφων του της πλειοψηφίας ο πρόεδρος του ΔΣ, Σ. Καπετανόπουλος, που παραιτήθηκε πρόσφατα από μέλος του ΔΣ του ΟΠΠΕ, παρέδωσε στο Σώμα επτά τόμους με έγγραφα που συνθέτουν την απολογιστική δραστηριότητα του τομέα έργων.

Η συνέχεια δόθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση: "Η μάχαιρα του λαού στέκεται πάνω από την κεφαλή σας", είπε ο αντιδήμαρχος Γ. Τουσιάκης απευθυνόμενος στους συναδέλφους του του ΠΑΣΟΚ. "Ντρέπομαι να κυκλοφορώ στην πόλη γι' αυτά που ακούγονται για τους δημοτικούς συμβούλους", δήλωσε από το βήμα του ΔΣ ο Μαρατζίδης, δημοτικός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της αρπαχτής". Ο γαμπρός του δημάρχου συνέχισε τις "αποκαλύψεις" δηλώνοντας ότι "περίπτερο που στήθηκε σε πάρκο της πόλης κόστισε στο δήμο 1,2 εκατομμύρια και λίγες μέρες αργότερα που ξαναστήθηκε για λογαριασμό της Πολιτιστικής κόστισε 3,5 εκατομμύρια". Η προσπάθεια όμως του Ν. Σαμαλή, που υποστηρίζει ότι ο Κ. Κοσμόπουλος, αν και πρόεδρος του ΟΠΠΕ, δεν έχει σχέση με τα κακώς κείμενα της Πολιτιστικής, δεν μπορεί να σταθεί. Οπως επισήμανε χτες ο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕ, Δ. Σαλπιστής, όλες οι αποφάσεις στον Οργανισμό ήταν ομόφωνες.

Κυβέρνηση και ΝΔ με τους εποπτεύοντες υπουργούς δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ενός Οργανισμού - σκανδάλου. Αφού συνεταιρίστηκαν στην υπόθεση της Πολιτιστικής, γεγονός που απέφερε στους ευνοούμενους τους τεράστια οικονομικά οφέλη και έδωσε την ευκαιρία στους ίδιους να αναπτύξουν τις δημόσιες και πελατειακές τους σχέσεις, τώρα προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις αποδίδοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο για μια κατάσταση που δημιούργησαν από κοινού.

Στην πραγματικότητα όλη αυτή η παράσταση αποσκοπεί στη δημιουργία εξιλαστήριων θυμάτων προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο ο δικομματισμός και οι εκφραστές του στο Δήμο Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ