Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Στο πόδι η ύπαιθρος

Σύσσωμος ο λαός της υπαίθρου ετοιμάζεται να δώσει τη δική του δυναμική απάντηση στις προθέσεις της κυβέρνησης να αφανίσει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το νομοσχέδιο - έκτρωμα "Ιωάν. Καποδίστριας". Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν και οι αντιδράσεις κορυφώνονται στις 9 Οκτώβρη, με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος και το κλείσιμο των δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων την ίδια μέρα.

Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και καθημερινά πραγματοποιούνται μεγάλες τοπικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, πορείες και λαϊκές συνελεύσεις και ομόφωνες αποφάσεις κατά του σχεδίου της κυβέρνησης.

Στην Αλεξανδρούπολη

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάτοικοι των δήμων και κοινοτήτων του Εβρου συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί μπροστά στο Εθνικό Στάδιο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του "Καποδίστρια", και κατέθεσαν ψήφισμα στη Νομαρχία.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ του ΔΗΚΚΙ και της ΝΔ, Με κοινή ανακοίνωσή τους, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Εβρου" και η "Αγωνιστική Δημοτική Ενότητα Αλεξανδρούπολης" χαιρετίζουν το χτεσινό συλλαλητήριο των δήμων και κοινοτήτων του Εβρου και επισημαίνουν ότι "μόνο ο συντονισμένος και ανυποχώρητος λαϊκός αγώνας μπορεί να βάλει φρένο στην κυβερνητική πολιτική". Τονίζουν ακόμα ότι θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Η συντονιστική επιτροπή και οι συγκεντρωμένοι έδωσαν την υπόσχεση να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους και να συμμετέχουν μαζικά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της Αθήνας κατά του "Ιωάν. Καποδίστρια".

Στη Θεσσαλία

Συγκέντρωση κατά των αναγκαστικών συνενώσεων κοινοτήτων, που επιβάλλει το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην πλατεία "Ρήγα Φεραίου" των Τρικάλων.Στη συγκέντρωση, καταδικάστηκε η κυβερνητική πολιτική, η οποία, και μέσω των συνενώσεων, οδηγεί στην ερήμωση της υπαίθρου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ηλ. Τσιακουβής,κοινοτικός σύμβουλος του χωριού Παχτούρι και χαιρέτισαν ο Σπ. Τσιοτινός,πρόεδρος της Κοινότητας Ζάρκου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", ο Σωκρ. Κώτσικος,πρόεδρος της Κοινότητας Γριζάνου και νομαρχιακοί σύμβουλοι. Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, επίσης, ο Αχ. Κανταρτζής,βουλευτής του ΚΚΕ και ο Θ. Σκρέκας,βουλευτής της ΝΔ. Πάνω από 40 κοινοτάρχες του νομού υπέγραψαν υπόμνημα προς την ΤΕΔΚ Τρικάλων, με το οποίο ζητούν έκτακτη συνέλευσή της για να ασχοληθεί εκ νέου με το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" και την εφαρμογή του στα Τρίκαλα. Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων και πρόεδροι κοινοτήτων αποφάσισαν να ναυλωθούν λεωφορεία για να μεταφέρουν κατοίκους των χωριών στο συλλαλητήριο κατά του "Ι. Καποδίστρια" που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτώβρη στην Αθήνα.

Σήμερα, τη σκυτάλη κατά του "Καποδίστρια" παίρνει η Καρδίτσα,με το παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 10 το πρωί, με κατάληψη στο "Δέλτα" των εθνικών δρόμων Καρδίτσας - Αθήνας, Καρδίτσας - Τρικάλων και Καρδίτσας - Βόλου.

Αύριο ακολουθεί η Λάρισα,με συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των κοινοτήτων που εναντιώνονται στις αναγκαστικές συνενώσεις - πάνω από 80 κοινότητες του νομού - στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου της πόλης.

Λέσβος

Η Παλλεσβιακή Επιτροπή κατά των Αναγκαστικών Συνενώσεων,με ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δημότες όλων των δήμων και κοινοτήτων της Λέσβου και τους συμπατριώτες των λεσβιακών συλλόγων της Αθήνας, να πάρουν μέρος στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, την Πέμπτη 9 Οκτώβρη. Στην ανακοίνωση, η Παλλεσβιακή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, τονίζει: "Η επιτυχία της πανελλαδικής διαμαρτυρίας της 9ης Οκτώβρη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων".

  • Το Συμβούλιο Περιοχής της 6ης Εδαφικής Περιφέρειας του Νομού Λακωνίας, με ομόφωνη απόφασή του, καταδίκασε το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" και αποφάσισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κοινότητα Βουτιάνων την Πέμπτη 2 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί.
  • Το παρόν στον αγώνα, δίνει σήμερα και ο λαός της Φθιώτιδας,με συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 11 το πρωί, στην πλατεία Πάρκου, η "Παμφθιωτική Επιτροπή Αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων".Την αντίθεσή τους στην κατάργηση της κοινότητάς τους εκφράζουν, με ψήφισμα που εξέδωσαν μέσα από λαϊκή συνέλευση, οι κάτοικοι της Κοινότητας Προμυρίου του Νομού Μαγνησίας.Οπως τονίζουν, η Αυτοδιοίκηση, ως έννοια και ως θεσμός, είναι σημαντική κατάκτηση των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας. Στη λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής.
  • Συλλαλητήριο στη γέφυρα του Εύηνου πραγματοποιούν αύριο στις 10 το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής, αντιδρώντας στη "συγκόλληση" της περιφέρειάς τους στο Δήμο Μεσολογγίου.

Τέλος, αύριο, θα πραγματοποιηθεί και πανχανιώτικο συλλαλητήριο στην πλατεία της αγοράς στις 11 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ