Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝ
Σε διάλογο να βρισκόμαστε

Στην "ανάγκη" διαλόγου επί του νομοσχεδίου περί αναγκαστικών συνενώσεων, που πρόκειται να φέρει, στο προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση στη Βουλή, επικέντρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος,στη χτεσινή τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), στην οποία παρέστη, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του κόμματός του. Ζήτησε διάλογο, που όμως εξαντλείται στη διατύπωση επιμέρους διορθώσεων και αλλαγών στο σχετικό νομοσχέδιο και πιο συγκεκριμένα στη χάραξη των συνενωνόμενων κοινοτήτων, καθώς η ηγεσία του ΣΥΝ έχει δηλώσει από καιρό τη συμφωνία της στην "αναγκαιότητα" επιβολής των κυβερνητικών σχεδίων κατάργησης των κοινοτήτων.

Προκειμένου για την καλύτερη διεξαγωγή αυτού του διαλόγου, ο Ν. Κωνσταντόπουλος μετέφερε στους προέδρους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τους νομάρχες, την προτροπή του κόμματός του να μετέχει σ' αυτόν, με τη λήψη σχετικής απόφασης, τόσο η ΕΝΑΕ όσο και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Η προτροπή αυτή απορρέει, όπως θέλησε να εννοηθεί ο Ν. Κωνσταντόπουλος, από το γεγονός ότι "οι συνενώσεις των κοινοτήτων δεν είναι απλό διοικητικό ή δημοσιονομικό μέτρο, είναι σοβαρή κοινωνικοπολιτική διεργασία, γι' αυτό και πρέπει να προωθηθούν με όρους κοινωνίας και με εγγυήσεις πολιτικής και αναπτυξιακής λειτουργίας". Καμία όμως προτροπή στην κατεύθυνση του ουσιαστικού διαλόγου - που αποτελεί τη συνηθισμένη αντιπολιτευτική "πρόταση" του ΣΥΝ - με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους κατοίκους και τους αιρετούς, δεν υπήρξε από τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Αντίθετα, ασπάστηκε την ερμηνεία της κυβέρνησης για τις αντιδράσεις στα σχέδια ερήμωσης της υπαίθρου, περί τοπικών παραγοντισμών... που αλλοιώνουν την "κοινωνική αποστολή" των συνενώσεων.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε πως πρέπει να ελεγχθούν τα κριτήρια των συνενώσεων και να εξασφαλιστούν οι οικονομικές προϋποθέσεις στήριξης των νέων δήμων. Ενώ κάλεσε τόσο την Τοπική όσο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις αλλαγών και διορθώσεων επί του νομοσχεδίου, "γιατί είναι αναγκαίο να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συνεννόηση...".

Από την πλευρά του, ως γνήσιος κυβερνητικός υπάλληλος, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Ευ. Κουλουμπής,έκανε λόγο για "επανάσταση στην Αυτοδιοίκηση, που ξεκίνησε με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τώρα προχωρά με τις συνενώσεις"!

Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ