Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΡΑΦΟΡΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ -ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας

- Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Λάρισα;

- Το πιο σοβαρό πρόβλημά μας είναι οι απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στους χώρους εργασίας. Τελευταία παρατηρείται μια έξαρση σοβαρών ασθενειών στους εργαζόμενους του εργοστασίου ζάχαρης Λάρισας. Οι ασθένειες αυτές είναι ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η αρτηριακή υπέρταση κλπ. Ηδη υπάρχουν αυτή τη στιγμή και είναι εκτός υπηρεσίας περίπου 20 - 25 συνάδελφοι με καρκίνο ή σοβαρά καρδιακά προβλήματα, ενώ ακόμα υπάρχουν 7 - 8 εν ενεργεία συνάδελφοι με σοβαρά καρδιακά επεισόδια. Επίσης ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά άλλου είδους παθήσεων, όπως δισκοπάθειες και προβλήματα ακοής. Ακόμα, έχουν σημειωθεί δεκάδες εργατικά ατυχήματα που χαρακτηρίζονται απ' τη διεύθυνση ως "τυχαία περιστατικά" ή ότι ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Εκτός από αυτά, τίθεται και μισθολογικό ζήτημα, αφού η διοίκηση της βιομηχανίας ζάχαρης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης του κόστους λειτουργίας, πρότεινε μείωση κατά 5% της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την επόμενη τριετία. Πράγμα που εμάς τους εργαζόμενους, στο εργοστάσιο της Λάρισας, μας βρίσκει αντίθετους.

- Τι προκαλεί όλα αυτά τα προβλήματα;

- Είναι απαδεδειγμένο ότι τα προβλήματα αυτά προέρχονται από βλαπτικούς παράγοντες στους χώρους δουλιάς και από την έλλειψη μέτρων και έργων στην κατεύθυνση της καλυτέρευσης των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας. Αυτό το στηρίζουμε από το γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι πάσχοντες συνάδελφοι προέρχονται απ' το τεχνικό προσωπικό, δηλαδή απ' αυτούς που εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία και είναι εκτεθειμένοι στους βλαπτικούς παράγοντες.

Οι βλαπτικοί παράγοντες είναι, κατ' αρχήν, η σκόνη που προέρχεται απ' τον μεταφερόμενο με μεταφορική ταινία ασβεστόλιθο και κατακλύζει το μισό εργοστάσιο, καθώς και η σκόνη στο χώρο που αποθηκεύεται η ζάχαρη. Δεύτερος, είναι οι είκοσι τόνοι υδροχλωρικού οξέως που είναι αποθηκευμένοι στο χώρο του εργοστασίου. Οι αναθυμιάσεις απ' το υδροχλωρικό οξύ προκαλούν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου έντονο ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα και όχι μόνο, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται και από άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία. Ενα ακόμα πρόβλημα είναι ο υψηλός σε ντεσιμπέλ θόρυβος που υπάρχει στο θερμοηλεκτρικό σταθμό αλλά και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο χώρο δουλιάς.

- Τι πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξει η κατάσταση αυτή;

- Πρέπει να ληφθούν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα. Τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες, τα έχει επισημάνει και η Επιθεώρηση Εργασίας και έχει ζητήσει εγγράφως από τη διεύθυνση του εργοστασίου να τα επιλύσει. Βέβαια αυτά ποτέ δε λύθηκαν. Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως δεν είναι θέμα κόστους, αλλά αδιαφορίας και απροθυμίας απ' την πλευρά της διεύθυνσης. Οι εργαζόμενοι ζητάνε σε πρώτη φάση, μια ομάδα γιατρών απ' το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να 'ρθει μέσα στο χώρο δουλιάς, να εντοπίσει και να μετρήσει τους βλαπτικούς παράγοντες, ώστε να τους ελαχιστοποιήσουμε όσο γίνεται με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Επίσης δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, αν δε λυθούν τα προβλήματα.

Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ