- Με κατάληψη στο υπουργείο Υγείας απάντησαν χτες οι παραπληγικοί στον παράλογο διαχωρισμό τους όσον αφορά την καταβολή των επιδομάτων, αλλά και στη χτεσινή κοροϊδία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.... - 1997-09-30 00:00:00.0"/> - Με κατάληψη στο υπουργείο Υγείας απάντησαν χτες οι παραπληγικοί στον παράλογο διαχωρισμό τους όσον αφορά την καταβολή των επιδομάτων, αλλά και στη χτεσινή κοροϊδία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.... - 1997-09-30 00:00:00.0" /> Δυο αρνήσεις και μια υπόσχεση | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυο αρνήσεις και μια υπόσχεση
  • Εξωφρενική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους παραπληγικούς, καθώς τους διαχωρίζει αυθαίρετα για την καταβολή των επιδομάτων τους
  • "Η πολιτική της κυβέρνησης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα οδηγήσει σε όξυνση των προβλημάτων τους", τονίζει ο Χ. Χουρδάκης, μέλος της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Με κατάληψη στο υπουργείο Υγείας απάντησαν χτες οι παραπληγικοί στον παράλογο διαχωρισμό τους όσον αφορά την καταβολή των επιδομάτων, αλλά και στη χτεσινή κοροϊδία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Χτες οι παραπληγικοί έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και αντιπροσωπεία τους είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Κ. Γείτονα και το γραμματέα Πρόνοιας Π. Αποσκίτη,οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν λύση σε μια εξωφρενική κατάσταση.

Οι παραπληγικοί - τετραπληγικοί διαμαρτύρονται για το διαχωρισμό τους στην καταβολή του εξωϊδρυματικού επιδόματος, που ανέρχεται στο ποσό των 125.000 δραχμών. Μέχρι σήμερα καταβάλλεται μόνο στους πάσχοντες από κάκωση της σπονδυλικής στήλης και από κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Εξαιρούνται όσοι έχουν αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό των κάτω άκρων, καθώς και όσοι πάσχουν από μυοπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας ή άλλες παθήσεις που η κλινική τους εικόνα είναι ίδια με αυτή της παραπληγίας.

Στο αίτημά τους αυτό, ο υπουργός απάντησε ότι η επέκταση της καταβολής του επιδόματος σε όλους τους παραπληγικούς - τετραπληγικούς είχε αποφασιστεί από τον περασμένο Μάη, αλλά η υπόθεση έχει "κολλήσει" στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί από το νομικό σύμβουλο του υπουργείου.

Το δεύτερο αίτημα είναι συνέχεια του πρώτου και αφορά την καταβολή του εξωϊδρυματικού επιδόματος σε 14μηνη βάση (δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα) και στους ασφαλισμένους Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ - όπως, δηλαδή, συμβαίνει με τους ασφαλισμένους ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ και άλλων ταμείων.

Ο υπουργός δήλωσε στο ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει ούτε και αυτό το αίτημα, καθώς αφ' ενός αφορά την τακτική που ακολουθεί το κάθε ταμείο και αφ' ετέρου έχει σχέση με την αλλαγή της επιδοματικής πολιτικής που ακολουθείται γενικότερα.

Ο Κ. Γείτονας έδωσε υπόσχεση και για το τρίτο αίτημα των παραπληγικών. Δηλαδή την καταβολή του επιδόματος εξόδων μετακίνησης. Το επίδομα αυτό, ύψους 35.000 δραχμών, καταβάλλεται μόνο στους κατόχους αυτοκινήτου. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι από 1/1/1998 θα καταβάλλεται και στους έχοντες βαριά κινητική αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω, και δεν είναι κάτοχοι αναπηρικού επιβατικού αυτοκινήτου.

Τέλος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών ζητεί την ένταξη του Τεχνολογικού Κέντρου Αναπήρων στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, που θα ασχολείται με την ενημέρωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και την παραγωγή τεχνικών βοηθημάτων για τους παραπληγικούς, τυφλούς και κωφούς. Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμα αυτό πρέπει να μελετηθεί από επιτροπή.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Δ. Μαυροκέφαλος δήλωσε μετά τις συναντήσεις ότι οι κινητικά ανάπηροι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι την ικανοποίηση, κατ' αρχήν, των ελάχιστων αιτημάτων που έθεσαν στον υπουργό Υγείας και τον γενικό γραμματέα Πρόνοιας. Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι τα πραγματικά προβλήματα είναι μεγαλύτερα και αφορούν την ελλιπή εκπαίδευση, την ανεργία, την κοινωνική περιθωριοποίηση αυτών των ανθρώπων.

Ο Χ. Χουρδάκης,μέλος της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, δήλωσε ότι "η άρνηση του υπουργείου να αλλάξει την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες θα οδηγήσει σε όξυνση των προβλημάτων, που αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν έχουν άλλο δρόμο απ' αυτόν της αντίστασης και συνολικής αντιπαράθεσης με την αντιλαϊκή αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ