ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Εκδηλώσεις
  • Ο Δήμος ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ,τα Παραρτήματα ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ,ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ της ΠΕΑΕΑ και άλλες ΕΑΜογενείς Ενώσεις διοργανώνουν τριήμερο, 17 - 18 - 19/10/1997,εκδηλώσεων τιμής για την ιστορική επέτειο της "Μάχης της Ηλεκτρικής". Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αρχίζει σήμερα Παρασκευή 17 - 10 - 97 στις 5 μμ με κατάθεση στεφανιών. Αύριο Σάββατο 18 - 10 - 97 στις 10 πμ έναρξη διήμερου τουρνουά μπάσκετ, στις 12 μ. επιμνημόσυνη δέηση στο Νεκροταφείο της Ανάστασης και στις 8 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Την Κυριακή 19 - 10 - 97, τελευταία μέρα του τριημέρου, στις 9.30 πμ πορεία από το Δημαρχείο προς το Μνημείο της Ηλεκτρικής, στις 10 πμ ομιλίες και κλείσιμο των εκδηλώσεων με καταθέσεις στεφανιών.
  • Το Παράρτημα ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, την Κυριακή 19 - 10 - 97 στις 11 πμ,εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, για την 54η επέτειο της νικηφόρας μάχης που έδωσε στις 15 - 16 Οκτώβρη 1943 ο ΕΛΑΣ μεταξύ Κερκίνης και Καλαβρύτων, εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ συμμετέχοντας δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσει στις 6.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 82.22.952 - 88.31.368 - 82.25.296 - 38.24.461.
  • Το Παράρτημα ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Αττικής) της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση τηνΚυριακή 19 - 10 - 97 στις 10 πμ,στον κινηματογράφο "ΑΣΤΕΡΑ" (Ασκληπιού 10, Ν. Ιωνία), για να τιμήσει τα 56χρονα της ίδρυσης του ΕΑΜ.
  • Το Παράρτημα ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΑΓΙΟΥ ΣΩΣΤΗ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 - 10 - 97 στις 10.30 πμ,στο χώρο του μνημείου (πίσω από το "Ιντερκοντινένταλ"), για να τιμήσει τους αγωνιστές πατριώτες που έπεσαν στο μπλόκο του Δουργουτιού στις 9 - 8 - 44.
  • Το Παράρτημα ΛΑΜΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 19 - 10 - 97 στις 11 πμ τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έχει ανεγείρει στο Νεκροταφείο της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής Λαμίας, προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ, που έπεσαν στη μάχη με τους αποχωρούντες Γερμανούς στις 17 - 10 - 1944, παραμονή της απελευθέρωσης της Λαμίας. Καλούνται όλοι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ο λαός και η νεολαία να τιμήσουν την εκδήλωση.
  • Το Παράρτημα ΣΥΚΕΩΝ (Θεσσαλονίκης) της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί την Κυριακή 19 - 10 - 97 στις 10.30 πμ τα αποκαλυπτήρια μνημείου στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Συκεών (τόπος εκτελέσεων), προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των μαχητών του ΔΣΕ.
Εκδρομή της ΠΕΕΠΠ

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει εκδρομή στο Πήλιο, που θα γίνει το Σάββατο- Κυριακή 1 και 2 Νοέμβρη 1997.Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις7.30 πμ,συμμετοχή μέχρι τις 28 - 10 - 97. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 52.30.526 και 52.30.534. Επίσης διοργανώνει ταξίδι στη Μόσχα από τις 5 έως11 Νοέμβρη 1997.Συμμετοχή μέχρι 30 - 10 - 97,πληροφορίες στα ίδια τηλέφωνα.

ΠΡΙΝ 56 ΧΡΟΝΙΑ
Στο απόσπασμα των Βούλγαρων φασιστών

Πριν από 56 χρόνια, στις 6 Οκτώβρη 1941, στην Παλαιοκώμη Ν. Σερρών 5 αγωνιστές μέλη του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, καθώς και 3 νέοι απ' τα Κύργια Ν. Δράμας έπεφταν νεκροί απ' τα βόλια των Βουλγάρων φασιστών.

Η περιοχή αυτή είχε τότε προσαρτηθεί απ' τη φασιστική Βουλγαρία και η αστική τάξη την είχε εγκαταλείψει. Δεν υπήρχαν πουθενά ελληνικές αρχές, αστυνομία, σχολεία, παπάδες κ.ά. Εκείνοι όμως που δεν την είχαν εγκαταλείψει ήταν οι αληθινοί πατριώτες, οι κομμουνιστές.

Το μικρό χωριό Μυρίνη, ήταν η έδρα του Γραφείου Περιοχής Αν. Μ - Θ και το σπίτι των αδελφών Κουτουρούση, το καταφύγιο τους και ο κρυψώνας του παράνομου τυπογραφείου. Μετά από κόπους και θυσίες έβγαιναν τα παράνομα έντυπα του Κόμματος.

Με τα γεγονότα της Δράμας και στη συνέχεια στα χωριά των Σερρών Κορμίστα, Ηλιοκώμη, Πρώτη, κ.ά. οι αγωνιστές βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, καθώς ο κίνδυνος για τη σύλληψή τους και το χτύπημα του τυπογραφείου ήταν άμεσος. Ετσι αποφάσισαν να φύγουν από το χωριό και να περάσουν τον Στρυμόνα. Δυστυχώς έπεσαν σε ενέδρα και αναγκάστηκαν να κρυφτούν στα βάτα και να περάσουν τη νύχτα. Το ξημέρωμα όμως, ύστερα από προδοσία, κυκλώθηκαν από ισχυρή στρατιωτική βουλγαρική δύναμη. Τους εκτέλεσαν όλους επιτόπου εκτός από δυο που κατάφεραν να γλιτώσουν.

Τιμώντας την αυτοθυσία των πιστών αυτών ηρωικών παιδιών Παρασκευά Μπάρμα (Δράκος), Αποστόλη Τζανή (Κωστάκης), Μωυσή Πασχαλίδη (Γρηγόρης),τ' αδέλφια Αραμπατζής και Λάμπρος Μαζαράκης και τριών νέων από τα Κύργια Δράμας, το Παράρτημα Ροδολίβους της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποίησε στην Παλαιοκώμη Σερρών διήμερο (4 και 5-10-97) εκδηλώσεων, που παρακολούθησε πολύς κόσμος.

Κειμενολεζάντα

Εκδρομή - προσκύνημα στα βουνά του Γράμμου έγινε μετά από επιθυμία μελών και φίλων των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ του Ν. Ιωαννίνων πρόσφατα. Υστερα από 50 χρόνια, επιζώντες αγωνιστές και φίλοι του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας απότισαν ελάχιστο φόρο τιμής στα παλικάρια του ΔΣΕ. Στη φωτογραφία, οι προσκυνητές δίπλα στην τιμητική μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε τον Αύγουστο του 1996.

Διαμαρτυρίες

Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Κατά τη Σύνοδο του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ, στις 28 και 29 του Σεπτέμβρη, τα μέλη του καταδικάζουν τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να κατατρομοκρατήσει τους αγρότες, που παλεύουν για την επιβίωσή τους και ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει τις δικαστικές διώξεις των αγροτών.

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ καταδικάζει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών. Θεωρεί πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη τη βαριά καταδικαστική απόφαση του αγροτιδικείου Αρτας, με την οποία επιβάλλεται 12μηνη φυλάκιση αγροτών και δήμευση των αγροτικών μηχανημάτων, όταν αυτοί διαμαρτύρονταν για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Για το Προεδρείο

Νίκος Τερζόγλου

Αψηφούμε τους "Ράμπο"

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει το μετεμφυλιακό κράτος των ταγματασφαλιτών με την παρακολούθηση της συνέλευσης της ΕΣΑΚ από ασφαλίτες, με τη "Ράμπο" ενέργεια στο Σταθμό της "Βικτώρια", την παρέμβαση "Ράμπο" στη συγκέντρωση της ΚΝΕ στην Πάτρα, για δήθεν λαθρομετανάστες Αλβανούς και άλλα.

Εμείς οι αντιστασιακοί, όπως στα μαύρα χρόνια, έτσι και σήμερα θα αγωνιστούμε να μην περάσουν οι φασιστικές μέθοδοι - ενάντια στο λαϊκό κίνημα και στο λαό - με όλες τις δυνάμεις μας, αψηφώντας τους "Ράμπο" σας, όπως τότε τους ταγματασφαλίτες και ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων", που με αυτές τις τρεις λέξεις ξεκίνησε κι ο Χίτλερ και αιματοκύλησε όλο τον κόσμο. Θα παλέψουμε για ένα γνήσιο σοσιαλισμό στην πατρίδα μας και σ' όλο τον κόσμο.

Η ΔΕ του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ ΠΛΑΚΑΣ

Για την ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου

Την ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου,που στα 17 της χρόνια εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές για την αντιστασιακή της δράση μαζί με άλλους πενήντα αγωνιστές στην Καισαριανή, λίγο πριν χαράξει η λευτεριά στην Αθήνα, τίμησαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ στις 5-10-97. Πολύς κόσμος, φίλοι της Αντίστασης, τίμησαν και αυτή τη φορά το μνημόσυνο της μικρής ηρωίδας Ηρως, που τον Ιούλη του 1944 πιάστηκε από ταγματασφαλίτες, πέρασε το κολαστήριο της οδού Μέρλιν και τα φοβερά βασανιστήρια, χωρίς να βγάλει λέξη για τους συντρόφους της. Κλείστηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου και έμεινε εκεί μέχρι την εκτέλεσή της, στις 5 του Σεπτέμβρη 1944.

Στο χώρο που βρίσκεται το άγαλμα της εκτελεσμένης ΕΠΟΝίτισσας στην Ηλιούπολη, συγκεντρώθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι των Παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ Υμηττού, Δάφνης, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης, Γλυφάδας, των ΚΟ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ της περιοχής, Επιτροπών Ειρήνης και μαζικών φορέων.

Χαιρετισμό απηύθυναν στους συγκεντρωμένους, από μέρους του Παρ/τος Ηλιούπολης ο αντιπρόεδρός του Βασίλης Μανθάς,αναφερόμενος στο ιστορικό της ημέρας, ο Κυριάκος Κενελλόπουλος από τη Δημοτική Κίνηση "Δημοκρατική Ενότητα", τονίζοντας ότι η Ηρώ όταν οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, ήταν μαθήτρια του Γυμνασίου και η Εφη Σαβατιανού από την ΟΓΕ.

Ποιήματα για την Εθνική Αντίσταση απήγγειλαν ο Νίκος Μαυραγάννης από την ΠΕΑΕΑ, και η ηθοποιός Νίνα Νεγρεπόντη, συγγενής ενός από τους 50 εκτελεσμένους, η οποία απήγγειλε ποίημα της Ρ. Μπούμη - Παπά από τη συλλογή "Χίλια σκοτωμένα κορίτσια". Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.

Φωτογραφίες και ρεπορτάζ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Κυκλοφόρησε το τεύχος 96 του Περιοδικού της ΠΕΑΕΑ "Εθνική Αντίσταση", τρίμηνη έκδοση (Ιούλης - Αύγουστος - Σεπτέμβρης 1997) και είναι αφιερωμένο στα 55 χρόνια από την ίδρυση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Στα περιεχόμενα των σελίδων του υπάρχουν από επίσημα κείμενα, αναμνήσεις, χρονικά του Αγώνα, μελέτες. Επίσης ρεπορτάζ για τις Διεθνείς Σχέσεις, λογοτεχνικά κείμενα, κεντρικές και τοπικές εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ, μορφές αγωνιστών, μνήμες αγωνιστών και προσφορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ