ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Με αγώνες απαντούν στον εκφοβισμό

Ακόμα μία αφορμή για να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, απαντούν οι φαρμακοποιοί στις απειλές Γείτονα

Δυναμική απάντηση θα δώσουν με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που σα να μη φτάνει το ξεζούμισμα του κλάδου, που τον κάνει θυσία στο βωμό της αύξησης των κερδών των πολυεθνικών, δε διστάζει να εξαπολύσει διά του υπουργού της Κ. Γείτονα και προκλητικούς εκβιασμούς σαν κι αυτούς που ακούστηκαν στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο τελευταίος έφτασε στο σημείο να απειλήσει ωμά τους φαρμακοποιούς που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, για φτηνό και ποιοτικό φάρμακο για το λαό και όχι για"στενά συντεχνιακά συμφέροντα", όπως η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τον κόσμο, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να αφαιρέσει σε όσους... τολμήσουν να αγωνιστούν την άδεια λειτουργίας!

Αποστομωτική είναι η απάντηση που δίνει μιλώντας στο "Ρ" ο Γ. Καβαλάρης από το Φαρμακευτικό Σύλλογο της Αθήνας. Είπε συγκεκριμένα: "Ο κύριος Γείτονας, αποφάσισε να δώσει στους φαρμακοποιούς ακόμα μια μορφή αγώνα την οποία δεν είχαν σκεφτεί. Δηλαδή, να καταθέσουν τις άδειες λειτουργίας. Πέρα, όμως, από τα αστεία πρέπει να τονίσουμε το εξής: η κυβέρνηση που ετοιμάζει τη νέα λίστα, που θα πετσοκόψει τη φαρμακευτική περίθαλψη σε όλα τα ταμεία, η κυβέρνηση που αφήνει να σκουριάζουν τα εργοστάσια της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας, η κυβέρνηση που με την τελευταία της ανατιμολόγηση από το συνολικό ποσό που υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει, το 40% το παίρνει από τους φαρμακοποιούς και το 2% από τους φαρμακοβιομηχάνους, αυτή η κυβέρνηση έγινε πια τρομοκράτης που προσπαθεί να εκφοβίσει τον αγώνα των φαρμακοποιών. Οι φαρμακοποιοί της χώρας μας δεν μπορούν να αλλάξουν πατρίδα, όπως οι πολυεθνικές. Αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους, για τον κοινωνικό τους ρόλο, για την επιβίωσή τους στην πατρίδα τους. Ενάντια στην κυβέρνηση της λιτότητας, του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας".

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά τονίζουν ότι στην εμμονή της κυβέρνησης να μην ικανοποιεί τα βασικά αιτήματα των φαρμακοποιών που μεταξύ άλλων είναι η ανάκληση της παράνομης αγορανομικής διάταξης, η επιβεβλημένη διατήρηση της σταθερής λιανικής τιμής ώστε να παραμείνουν υπό έλεγχο οι τιμές των φαρμάκων, η λήψη μέτρων ώστε να πάψουν τα ασφαλιστικά ταμεία να παρακρατούν τα χρήματα των φαρμακοποιών για να καλύπτουν τη μαύρη τρύπα των οικονομικών τους για την οποία δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί, η δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης του Ελληνα φαρμακοποιού και όλο το θεσμικό πλαίσιο η υλοποίηση του οποίου δε θα επιβαρύνει οικονομικά το λαό, η γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής όπου συμμετείχε το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά αποφάσισε το κλείσιμο των φαρμακείων της Αττικής και του Πειραιά επ' αόριστο από την 31η Οκτώβρη με παράδοση των κλειδιών στους νομάρχες. Επίσης, τη Δευτέρα 3 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή. Παράλληλα, αποφασίστηκε η αποστολή εξώδικων στα ασφαλιστικά ταμεία, απ' τη μια για την έγκαιρη εξόφληση των συνταγών των ασφαλισμένων τους και από την άλλη για την κατάργηση της αποικιοκρατικής συμπεριφοράς τους απέναντι στους φαρμακοποιούς, η οποία δεν αρμόζει απέναντι σε επιστήμονες και κοινωνικούς λειτουργούς.

Οι δύο Σύλλογοι επισημαίνουν ότι κατά τις ημέρες που τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά το κοινό θα εξυπηρετείται από αυτά που θα ορίσουν οι Σύλλογοι, ενώ τα έσοδα από τις εφημερίες θα κατατεθούν στις θεραπευτικές κοινότητες απεξάρτησης και στο χωριό SOS.

Στο μεταξύ, οι φαρμακοβιομήχανοι κλιμακώνουν τους εκβιασμούς τους προς την κυβέρνηση, καθιστώντας την όμηρο της ίδιας της χαριστικής της πολιτικής απέναντί τους. Ετσι, μετά την πολυεθνική Boehringer που εξήγγειλε ότι σταματάει την παραγωγή στην Ελλάδα μιας σειράς σκευασμάτων γιατί... οι αυξήσεις που στην πραγματικότητα πήρε δεν την ικανοποιούσαν, και την Galenica που ανακοίνωσε τη ματαίωση επενδυτικού προγράμματος εξαγωγών, και η Glaxo δηλώνει απροκάλυπτα ότι ήταν "λογικές" οι αυξήσεις στα φάρμακα που εισάγει, ενώ δεν την ικανοποίησαν οι αντίστοιχες που πήρε για τα εγχωρίως παραγόμενα. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλες τρεις εταιρίες απειλούν ότι θα σταματήσουν την παραγωγή σκευασμάτων.

Μ. Ζ.

Αποφασίστηκε η σύνδεση φωταερίου - φυσικού αερίου

Σε συμφωνία φαίνεται να κατέληξαν οι διοικήσεις της ΔΕΠΑ και της Δημοτικής Επιχείρησης Φωταερίου Αθηνών (ΔΕΦΑ), για την απορρόφηση της δεύτερης από την Εταιρία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής και την ένταξή της στο σύστημα του φυσικού αερίου. Αν και η απορρόφηση αυτή προβλέπεται από το νόμο για τη διανομή του φυσικού αερίου και θα έπρεπε ήδη να είχε προχωρήσει, καθυστερούσε, καθώς η διοίκηση της ΔΕΦΑ πρόβαλε και νέα αιτήματα πέραν των προβλεπόμενων από το νόμο.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Σ. Παπαφιλίππου με το Γενικό Διευθυντή της ΔΕΦΑ Κοντίδη, οι δύο πλευρές φέρονται να κατέληξαν σε οριστική συμφωνία και εκφράζουν από κοινού την αισιοδοξία για σύνδεση του δικτύου της ΔΕΦΑ με το δίκτυο του ΦΑ στις 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΠΑ δέχτηκε να παραμείνουν στην κυριότητα της ΔΕΦΑ κάποια ακίνητα, καθώς και οικόπεδα τα οποία διεκδικούσε. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο απορρόφησης, η κυβέρνηση προχώρησε στη διαγραφή χρεών περίπου 6,5 δισ. δρχ. της ΔΕΦΑ προς τη ΔΕΠ. Πρόκειται για χρέη που είχαν συσσωρευτεί από την προμήθεια νάφθας και την παραγωγή του φωταερίου στα ΕΛΔΑ. Από τις 15 Νοεμβρίου και μετά σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα η ΔΕΦΑ θα σταματήσει την παραγωγή φωταερίου και θα προμηθεύεται φυσικό αέριο. Το υπάρχον δίκτυο της ΔΕΦΑ εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή 8.000 πελάτες εκ των οποίων το 42% είναι βιομηχανικοί, το 37% επαγγελματίες, το 16% αφορά κεντρική θέρμανση και το 5% οικιακούς καταναλωτές. Εκτιμάται ότι η ΔΕΦΑ θα καταναλώνει 20 εκ. κ. μ. φυσικού αερίου ετησίως.

"Μάθημα" από τον κ. Μπούντεσμπανκ

Μαθήματα λιτότητας παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, καθηγητής Hans Tietmewer κατά τη διάρκεια διάλεξης που έδωσε χτες με θέμα "η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ολοκλήρωση και οι Επιπτώσεις της στο Διεθνές Νομισματικό Σύστημα". Η χτεσινή διάλεξη εγκαινίασε σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδας προς τιμήν του καθηγητή Ξ. Ζολώτα.Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή χρόνιας πολιτικής λιτότητας κάνοντας λόγο για πρόοδο και σημαντικά αποτελέσματα έναντι της προηγούμενης δεκαετίας. Στο πνεύμα αυτό και με γνώμονα το στόχο της Ελλάδας για ένταξη στην ΟΝΕ, στη συνέχεια ο Hans Tietmewer υπέδειξε ουσιαστικά στην κυβέρνηση τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Την πολιτική αυτή την επικέντρωσε σε τρεις άξονες: αυστηρή συναλλαγματική σταθερότητα, σφικτή εισοδηματική πολιτική, και αυστηρά οριοθετημένη πιστωτική επέκταση. Ο βασικός στόχος που εξυπηρετεί η παραπάνω πολιτική είναι η πτώση του πληθωρισμού που αποτελεί το βασικότερο παράγοντα ένταξης μιας χώρας στην ΟΝΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή μια χώρα ενταχθεί στην ΟΝΕ χωρίς να έχει πετύχει το στόχο για μείωση του πληθωρισμού, ο Hans Tietmewer έκρουσε τον κώδωνα για σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούνται για τη χώρα αυτή.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Συμφωνία για οικονομική και τεχνολογική

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Συμφωνία για οικονομική και τεχνολογική συνεργασία με τη Σλοβακία υπογράφηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, στη Σλοβακία υπάρχουν ήδη 14 ελληνικές επενδύσεις, κύρια στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Στα πλαίσια των συζητήσεων για τη συμφωνία εξετάστηκε και ο χρόνος σύγκλησης της πρώτης μεικτής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας - Σλοβακίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη χώρα, το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας μ' αυτήν είναι ελλειμματικό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εγκύκλιο με διευκρινίσεις και οδηγίες για τις γενικές και μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 2523/1997 "Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία και άλλες διατάξεις" εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα για τις υποθέσεις προστίμων ΚΒΣ και ΦΠΑ, που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων και του ΣτΕ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με αίτησή τους, μέχρι 10/11/97, να ζητήσουν τη διοικητική επίλυση της διαφοράς σύμφωνα με τις νέες διατάξεις και κατά τη διαδικασία του ν.δ. 4600/1996.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ