ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ο Ντζουκάνοβιτς νικητής των προεδρικών εκλογών

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Με διαφορά άνω των 14.500 ψήφων, ο πρώην πρωθυπουργός και μόλις 35 χρόνων, Μίλο Ντζουκάνοβιτς, αναδείχτηκε την περασμένη Κυριακή Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, παίρνοντας συνάμα την "υπόσταση" μιας κάποιας απειλής για τα μεσοπρόθεσμα πολιτικά σχέδια του Προέδρου της Νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Την ίδια ώρα, ο άλλος "μονομάχος" του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, απέδιδε την ήττα του στις παρατυπίες, που - όπως υποστήριξε - σημειώθηκαν με την πρόσφατη εγγραφή περίπου 8.000 νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά και στην - πέρα του προβλεπόμενου ορίου - παράταση της ψηφοφορίας σε ορισμένα εκλογικά τμήματα της Ποντγκόριτσα. Η ένστασή του κατατέθηκε ήδη και αναμένεται να ανοίξει ένα πιθανό καινούριο μέτωπο εξελίξεων σε δικαστικό... και πολιτικό πεδίο.

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα της εφορευτικής επιτροπής στο Μαυροβούνιο - με καταμετρημένο το 93% των ψήφων - αναφέρουν ότι στις κάλπες προσήλθαν 327.188 άτομα. Ο Μίλο Ντζουκάνοβιτς πήρε 165.330 ψήφους και ο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς 150.624 ψήφους. Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν περίπου 3.000.

Η ανακοίνωση αυτών των αποτελεσμάτων έγινε δεχτή με πανηγυρισμούς και πυροτεχνήματα από τους οπαδούς του Ντζουκάνοβιτς.

Ο ίδιος ανακοίνωσε τα ξημερώματα τη νίκη του στις εκλογές, δηλώνοντας ότι η "ελευθερία επικράτησε στο Μαυροβούνιο" και προσθέτοντας ότι υπάρχει "σοβαρή δουλιά για να ξεπεραστούν τα προβλήματα προς όφελος του Μαυροβουνίου και της Ομοσπονδίας Νέας Γιουγκοσλαβίας".

Το επιτελείο του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς παραδέχτηκε αφ' ενός την ήττα στις εκλογές, αφ' ετέρου όμως εκτόξευσε κατηγορίες για τη σημείωση σοβαρών παρατυπιών που επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι παρατυπίες αφορούν την προ 10 ημερών εγγραφή 8.000 νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους και την πρωτοφανή, μέχρι τις πρωινές ώρες, παράταση της ψηφοφορίας σε ορισμένα εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου λόγω του μεγάλου αριθμού των ψηφοφόρων, που ήταν αδύνατον να ψηφίσουν μέχρι τις 20.00 όπως προέβλεπε η εκλογική διαδικασία. Για τους παραπάνω λόγους, ο Μπουλάτοβιτς κατέθεσε ενστάσεις στην εφορευτική επιτροπή, ζητώντας, αν μη τι άλλο, επανάληψη των εκλογών!

Αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν τη νίκη του Ντζουκάνοβιτς "ήττα" για τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος βλέπει τώρα την επιρροή του να μειώνεται στο Μαυροβούνιο, αλλά και να περιορίζονται οι δυνατότητες ελιγμών στην ηγεσία του ομόσπονδου γιουγκοσλαβικού κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Βελιγράδι, που υποστήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, δεν προέβη επισήμως σε αντιδράσεις για τα ανεπίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στο Μαυροβούνιο, αλλά πολλοί θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των δικαστικών οργάνων, τοπικών και ομοσπονδιακών, για να υποστηριχτούν οι ενστάσεις που κατέθεσε ο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς.

Πιο συγκεκριμένα, το Βελιγράδι κατηγορεί τον Ντζουκάνοβιτς ότι επιδιώκει τη διάσπαση της ενότητας της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, προωθώντας αυτονομιστικές τάσεις, όπως επίσης τη σύσφιξη των σχέσεων του Μαυροβουνίου με τις ΗΠΑ και την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων.

Ο Ντζουκάνοβιτς ήταν το πρώτο ηγετικό στέλεχος της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας που είχε επικρίνει ανοιχτά ως πρωθυπουργός την περασμένη άνοιξη το καθεστώς Μιλόσεβιτς, υποστηρίζοντας ότι είναι "ανίκανο" να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Εχει μάλιστα, κατά καιρούς, προειδοποιήσει το Βελιγράδι ότι θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των εξουσιών του ομοσπονδιακού προέδρου, μετά την ανάληψη του αξιώματος αυτού από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο νέος ηγέτης του Μαυροβουνίου δηλώνει επίσης αντίθετος στην άμεση εκλογή του προέδρου της Ομοσπονδίας από το λαό, που προωθεί ο Μιλόσεβιτς.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς συμφωνία στα επιμέρους ζητήματα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την κατασκευή αεροδρομίου στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί διαπραγματευτές υπό την πίεση του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος. Μάλιστα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για την πραγματοποίηση ορισμένων επιπλέον υποχωρήσεων, χωρίς, όμως, να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους είχε από την Κυριακή, οπότε και έφτασε στην περιοχή, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής. Ο Ντένις Ρος, μετά από τις πρώτες του συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε ότι, κατά τη γνώμη του, οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για όλα τα επιμέρους ζητήματα και για την έναρξη της τελικής φάσης των συνομιλιών για το οριστικό καθεστώς της περιοχής. Εντούτοις, ο Ρος απέφυγε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την πορεία των εργασιών των 9 επιτροπών που ασχολούνται με την κατασκευή διεθνούς αεροδρομίου στη Γάζα και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος προσπαθεί να προετοιμάσει τη συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και του Παλαιστινίου αξιωματούχου Μαχμούντ Αμπάς, μέσα στις επόμενες βδομάδες, στην Ουάσιγκτον.

Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ αρκέστηκε να δηλώσει ότι "όλα θα κριθούν από την εφαρμογή των αποφάσεων" και συμπλήρωσε ότι στο περιθώριο των συνομιλιών για το αεροδρόμιο έχουν τεθεί και τα ζητήματα κατασκευής λιμανιού στη Γάζα, καθώς και της ασφαλούς σύνδεσης της Γάζας με τη Δυτική Οχθη. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, σχολιάζοντας τις αμερικανικές πιέσεις περί περιορισμένης άρσης της εποικιστικής δραστηριότητας, άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να "μειώσει την κατασκευή των εβραϊκών οικισμών στο απαραίτητο μίνιμουμ". Αντίθετος με τις δηλώσεις Λεβί δήλωσε ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Εχούντ Ολμέρτ, που υπογράμμισε ότι όσον αφορά την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την ανοικοδόμηση οικισμού στην περιοχή Χαρ Χόμα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα κατασκευής.

Νέες επιδρομές

Νέα επίθεση κατά των θέσεων της φιλοσυριακής παλαιστινιακής οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση" πραγματοποίησαν, χτες, δύο ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που έπληξαν λόφους κοντά στην πόλη Νααμέχ με δύο πυραύλους αέρος - εδάφους. Οπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές ασφαλείας δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα από την επίθεση, που έγινε στην κοιλάδα Μπεκάα, 16 χλμ νότια της Βηρυτού και κοντά στα συριακά σύνορα. Κανένα σχόλιο δεν έγινε από την πλευρά του ισραηλινού στρατού.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Σεϊκ Χασάν Νασραλάχ, ηγέτης της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολλάχ", σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τεχεράνη, όπου βρίσκεται, πρότεινε στο Ισραήλ να γίνει ανταλλαγή των πτωμάτων Ισραηλινών στρατιωτών που κατέχει η "Χεζμπολλάχ" με Λιβανέζους κρατούμενους, που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Κανένας Ισραηλινός αξιωματούχος δεν είχε σχολιάσει την πρόταση του Νασραλάχ, τουλάχιστον μέχρι χτες το βράδυ.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
"Στενές επαφές" με την Ουγγαρία

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. -

Επισφράγιση του τέλους των αντιθέσεων και των διαφωνιών και την επαναβεβαίωση της "νέας εποχής" στις σχέσεις μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, αποτελεί η διήμερη, επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από χτες στη Ρουμανία ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Γκιούλα Χορν.

Η "νέα εποχή" που είχεδρομολογηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο με την υπογραφή του "ιστορικού Συμφώνου Φιλίας", ολοκληρώνεται με την επίσκεψη θέτοντας στο περιθώριο την ψυχρότητα που χαρακτήριζε για ολόκληρες δεκαετίες και μέχρι πρόσφατα, τις σχέσεις Βουδαπέστης και Βουκουρεστίου.

Το Σύμφωνο Φιλίας, μπόρεσε να συγκεράσει τις διαφορές που αφορούσαν την ουγγρική μειονότητα στη Ρουμανία και να επιτύχει το μέγιστο δυνατό για τα δικαιώματα για τη μειονότητα, που εκτιμάται ότι αριθμεί περίπου 2 εκατομμύρια άτομα. Μια πρώτη, σημαντική, πρακτική εφαρμογή του, βρήκε το ρουμανο - ουγγρικό Σύμφωνο Φιλίας, με την ανάληψη τον περασμένο Δεκέμβριο, τριών υπουργείων στη νέα ρουμανική κυβέρνηση από μέλη της ουγγρικής μειονότητας.

Ο συμβιβασμός πάντως Βουδαπέστης και Βουκουρεστίου στο τελικό κείμενο του Συμφώνου, υπήρξε αποτέλεσμα πιέσεων προς τις δύο πλευρές, από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, αλλά και προϋπόθεση για την επιδιωκόμενη από τις δύο χώρες ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χαρακτηριστικά της "νέας εποχής" είναι η επίσκεψη που πραγματοποιεί απόψε σε περιοχές της ουγγρικής μειονότητας ο Γκ. Χορν, συνοδευόμενος επίσημα από τον ίδιο τον κ. Τσιορμπέα, κάτι που θα ήταν αδιανόητο μερικούς μήνες νωρίτερα. Οπως επίσης και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των ρουμανο - ουγγρικών επαφών, το θέμα της ουγγρικής μειονότητας στη Ρουμανία δε βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο πρωθυπουργών.

Στις συνομιλίες κυριαρχούν τα θέματα της βελτίωσης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης Βουδαπέστης - Βουκουρεστίου, η από κοινού εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του Δούναβη και οι δυνατότητες συμμετοχής της ουγγρικής πλευράς στην ιδιωτικοποίηση του ρουμανικού τραπεζικού συστήματος.

Ο Μ.Ντζουγκάνοβιτς την ώρα της ψηφοφορίας

Ο Μ. Ντζουγκάνοβιτς την ώρα της ψηφοφορίας

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ξεπούλημα 66 κρατικών επιχειρήσεων...

ΣΟΦΙΑ.- Σε μια προσπάθεια μαζικής αποκρατικοποίησης και προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων στη Βουλγαρία, η κυβέρνηση Κοστόφ ενέκρινε χτες έναν κατάλογο 66 επιχειρήσεων - "κλειδιών", οι οποίες θα πωληθούν μέσω διεθνών επενδυτικών τραπεζών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 5 μεταλλουργικά εργοστάσια, 10 μηχανολογικά εργοστάσια, μεταξύ των οποίων και μερικά από τα μεγαλύτερα της πολεμικής βιομηχανίας, χημικά εργοστάσια και αρκετά από τα κυριότερα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", το οποίο επικαλείται το κρατικό βουλγαρικό πρακτορείο BTA, η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να πωλήσει 15% της εθνικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, την επιχείρηση στην οποία υπάγονται όλες οι βιομηχανίες καπνού, και μια χρηματιστική επιχείρηση, ίσως τη μεγαλύτερη της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ιβάν Κοστόφ, υποστηρίζει πως μόνο μια "ταχεία ιδιωτικοποίηση" μπορεί να βγάλει τη Βουλγαρία από την οικονομική κρίση που τη μαστίζει...

Η κυβέρνηση ήδη έχει πωλήσει (για 160 δισ. δολάρια) τη μεγαλύτερη χημική εταιρία της χώρας και το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της χώρας, για 44,5 εκατομμύρια δολάρια. Ανασταλτικός παράγοντας για τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν ως πρόσφατα το μεγάλο εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας. Ο κρατικός τομέας της χώρας καταλαμβάνει το 82% των επιχειρήσεων στη χώρα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πυρκαγιά σε κέντρο μεταγωγών μεταναστών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

"Περίεργη" πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής, σε κέντρο μεταγωγών λαθρομεταναστών στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 21 άτομα, ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία.

Η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε ένα από τα κελιά του κέντρου στον τρίτο όροφο του κτιρίου, ενώ τραυματίες είναι 16 αλλοδαποί, που περίμεναν την απέλασή τους από τη Γερμανία και 5 αστυνομικοί.

Η αστυνομία, που διεξάγει έρευνες για την εξερεύνηση των πιθανών αιτίων που προκάλεσαν την πυρκαγιά, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έβαλαν τη φωτιά κάποιοι κρατούμενοι λαθρομετανάστες ή να προκλήθηκε από ατύχημα. Το περιστατικό πάντως έχει προκαλέσει εύλογες απορίες και ερωτηματικά, καθώς παρόμοια γεγονότα έχουν συμβεί και στο παρελθόν, με στόχο μετανάστες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ