Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ο Ντζουκάνοβιτς νικητής των προεδρικών εκλογών

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Με διαφορά άνω των 14.500 ψήφων, ο πρώην πρωθυπουργός και μόλις 35 χρόνων, Μίλο Ντζουκάνοβιτς, αναδείχτηκε την περασμένη Κυριακή Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, παίρνοντας συνάμα την "υπόσταση" μιας κάποιας απειλής για τα μεσοπρόθεσμα πολιτικά σχέδια του Προέδρου της Νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Την ίδια ώρα, ο άλλος "μονομάχος" του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, απέδιδε την ήττα του στις παρατυπίες, που - όπως υποστήριξε - σημειώθηκαν με την πρόσφατη εγγραφή περίπου 8.000 νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά και στην - πέρα του προβλεπόμενου ορίου - παράταση της ψηφοφορίας σε ορισμένα εκλογικά τμήματα της Ποντγκόριτσα. Η ένστασή του κατατέθηκε ήδη και αναμένεται να ανοίξει ένα πιθανό καινούριο μέτωπο εξελίξεων σε δικαστικό... και πολιτικό πεδίο.

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα της εφορευτικής επιτροπής στο Μαυροβούνιο - με καταμετρημένο το 93% των ψήφων - αναφέρουν ότι στις κάλπες προσήλθαν 327.188 άτομα. Ο Μίλο Ντζουκάνοβιτς πήρε 165.330 ψήφους και ο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς 150.624 ψήφους. Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν περίπου 3.000.

Η ανακοίνωση αυτών των αποτελεσμάτων έγινε δεχτή με πανηγυρισμούς και πυροτεχνήματα από τους οπαδούς του Ντζουκάνοβιτς.

Ο ίδιος ανακοίνωσε τα ξημερώματα τη νίκη του στις εκλογές, δηλώνοντας ότι η "ελευθερία επικράτησε στο Μαυροβούνιο" και προσθέτοντας ότι υπάρχει "σοβαρή δουλιά για να ξεπεραστούν τα προβλήματα προς όφελος του Μαυροβουνίου και της Ομοσπονδίας Νέας Γιουγκοσλαβίας".

Το επιτελείο του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς παραδέχτηκε αφ' ενός την ήττα στις εκλογές, αφ' ετέρου όμως εκτόξευσε κατηγορίες για τη σημείωση σοβαρών παρατυπιών που επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι παρατυπίες αφορούν την προ 10 ημερών εγγραφή 8.000 νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους και την πρωτοφανή, μέχρι τις πρωινές ώρες, παράταση της ψηφοφορίας σε ορισμένα εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου λόγω του μεγάλου αριθμού των ψηφοφόρων, που ήταν αδύνατον να ψηφίσουν μέχρι τις 20.00 όπως προέβλεπε η εκλογική διαδικασία. Για τους παραπάνω λόγους, ο Μπουλάτοβιτς κατέθεσε ενστάσεις στην εφορευτική επιτροπή, ζητώντας, αν μη τι άλλο, επανάληψη των εκλογών!

Αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν τη νίκη του Ντζουκάνοβιτς "ήττα" για τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος βλέπει τώρα την επιρροή του να μειώνεται στο Μαυροβούνιο, αλλά και να περιορίζονται οι δυνατότητες ελιγμών στην ηγεσία του ομόσπονδου γιουγκοσλαβικού κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Βελιγράδι, που υποστήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, δεν προέβη επισήμως σε αντιδράσεις για τα ανεπίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στο Μαυροβούνιο, αλλά πολλοί θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των δικαστικών οργάνων, τοπικών και ομοσπονδιακών, για να υποστηριχτούν οι ενστάσεις που κατέθεσε ο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς.

Πιο συγκεκριμένα, το Βελιγράδι κατηγορεί τον Ντζουκάνοβιτς ότι επιδιώκει τη διάσπαση της ενότητας της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, προωθώντας αυτονομιστικές τάσεις, όπως επίσης τη σύσφιξη των σχέσεων του Μαυροβουνίου με τις ΗΠΑ και την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων.

Ο Ντζουκάνοβιτς ήταν το πρώτο ηγετικό στέλεχος της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας που είχε επικρίνει ανοιχτά ως πρωθυπουργός την περασμένη άνοιξη το καθεστώς Μιλόσεβιτς, υποστηρίζοντας ότι είναι "ανίκανο" να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Εχει μάλιστα, κατά καιρούς, προειδοποιήσει το Βελιγράδι ότι θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των εξουσιών του ομοσπονδιακού προέδρου, μετά την ανάληψη του αξιώματος αυτού από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο νέος ηγέτης του Μαυροβουνίου δηλώνει επίσης αντίθετος στην άμεση εκλογή του προέδρου της Ομοσπονδίας από το λαό, που προωθεί ο Μιλόσεβιτς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακαρπη η πρώτη συνάντηση Κοστούνιτσα -Τζουκάνοβιτς... (2000-10-18 00:00:00.0)
Οι εκλογές του Σεπτέμβρη θα κρίνουν το μέλλον της ομοσπονδίας; (2000-08-12 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν το «έδαφος» με βάση την «πρόβλεψη» Πίκερινγκ; (2000-02-02 00:00:00.0)
Νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση (1998-05-21 00:00:00.0)
Η αποχή "θόλωσε" το μετεκλογικό σκηνικό (1997-10-07 00:00:00.0)
Πυρετός προεκλογικών "βολιδοσκοπήσεων" (1997-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ