ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποιες παρακολουθήσεις;

Απέφυγε ο πρωθυπουργός χτες στη Βουλή να αποδοκιμάσει την παρακολούθηση συνεδρίασης της ΕΣΑΚ από αστυνομικούς

Ενθαρρυντική για τη δράση κατασταλτικών μηχανισμών που θυμίζουν άλλες εποχές, μπορεί να χαρακτηριστεί η απάντηση που έδωσε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,σε ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ, με αφορμή το κρούσμα παρακολούθησης συγκέντρωσης της ΕΣΑΚ από αστυνομικό. Ο πρωθυπουργός, χωρίς να καταδικάσει έστω το γεγονός με γενικολογίες, κάλυψε τη μέχρι τώρα δράση της αστυνομίας, ενώ δεν πήρε θέση απέναντι στις καταγγελίες από την πλευρά του ΚΚΕ και για άλλα τέτοια κρούσματα, κάνοντας λόγο για "φαντάσματα του παρελθόντος". Ο Ορέστης Κολοζώφ επισήμανε του κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι επιλογές.

Φαντάσματα

Με επίθεση προς το ΚΚΕ, ξεκίνησε την απάντησή του, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, λέγοντας ότι "προσπαθεί να επαναφέρει στην αίθουσα αυτή, τα φαντάσματα του παρελθόντος. Δεν υπάρχει καμία ομοιότητα στη σημερινή κατάσταση με εκείνη του παρελθόντος. Ολα όσα καταγγέλλει το ΚΚΕ, είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι τα καταγγείλαμε και θέσαμε τέρμα σε αυτές τις πρακτικές. Γιατί να θέλουμε να επαναφέρουμε καταστάσεις που θεωρούσαμε ότι ήταν ντροπή για την ελληνική κοινωνία. Εισαγάγαμε νέους θεσμούς, όπως για παράδειγμα το συνήγορο του πολίτη...".

Παρέχοντας πλήρη κάλυψη στις ενέργειες των αστυνομικών οργάνων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "παρακολουθούμε και φροντίζουμε τα δικαιώματα των πολιτών να είναι απολύτως σεβαστά από την αστυνομία. Δε δεχόμαστε η αστυνομία να επεμβαίνει όσον αφορά τις συνδικαλιστικές, τις πολιτικές και τις κομματικές δραστηριότητες". Σημείωσε δε, πως "δε δικαιολογείται η Ερώτηση αυτή καθώς και οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι εμείς θέλουμε να παρακολουθήσουμε τις δραστηριότητες μιας συνδικαλιστικής παράταξης".

Υπάρχουν γεγονότα...

Ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επισήμανε ότι τα στοιχεία που οδήγησαν το ΚΚΕ στην Ερώτηση στη Βουλή δεν είναι φανταστικά: "Περίμενα έστω και κάπως ελαφρά τουλάχιστον το συγκεκριμένο γεγονός (σ.σ. της παρουσίας αστυνομικού σε συνεδρίαση της ΕΣΑΚ) να το αποδοκιμάσετε. Δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο. Δεν αναφερόμαστε σε φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά σε συγκεκριμένα γεγονότα που συμβαίνουν σε αυτό τον τόπο. Σας αναφέρω μερικά. Η ίδια παρακολούθηση: Συνεδρίαση των Κλωστοϋφαντουργών, Ομοσπονδία Λογιστών, Βιοτεχνικών σωματείων, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επεισόδιο στον Ηλεκτρικό Σταθμό Βικτώριας που στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι ήταν η αστυνομία, παρεμβάσεις των ΜΑΤ στον Πειραιά. Λέτε ότι δεν απαγορεύεται η διακίνηση των φρονημάτων: Ολυμπιάδα 2004, μοιράζανε προκηρύξεις κάποιοι που είναι αντίθετοι. Σύλληψη από την Αστυνομία. Επίσκεψη του Πατριάρχη στην Ελλάδα. Μοιράζουνε προκηρύξεις κάποιοι που είναι αντίθετοι με τις συζητήσεις Ορθοδόξων και Καθολικών, τους συλλαμβάνουν και τους οδηγούν σε δίκες. Αν είναι αυτά φαντάσματα του παρελθόντος δεν ξέρω. Ξέρω ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα αυτή την εποχή. 'Η πραγματικά δεν τα γνωρίζετε ή κάνετε πως τα βλέπετε... περιθωριακά. Αυτοί οι μηχανισμοί μπορεί να σας βολεύουνε ή να σας βοηθάνε κιόλας. Ομως υπάρχει μια εμπειρία ιστορική γι' αυτά τα ζητήματα. Πώς αρχίζουν και πού καταλήγουν. Αν αρχίζουν σήμερα από τους Κνίτες ή τους κομμουνιστές, αύριο θα καταλήξουν σε εσάς. Ελπίζω να μη βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση που βρέθηκε άλλος προκάτοχός σας, να αναρωτηθείτε κάποια στιγμή ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο".

Δεν υπήρξαν τραυματίες...

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο πρωθυπουργός, έκανε γενικότερη αναφορά στην αστυνομία και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις, λέγοντας πως "η αστυνομία ενήργησε πιστεύω σωστά. Σύμφωνα με τους πίνακες εξελίχθηκαν στην ΑΘήνα 345 διαδηλώσεις στις οποίες αν υπήρχαν ένας ή δύο τραυματίες αυτοί ήταν αστυνομικοί". Καταλήγοντας είπε ότι "δεν υπάρχουν μηχανισμοί παρακολούθησης, δεν υπάρχουν μηχανισμοί παρέμβασης κι αν το φαντάζετε κανείς να το κάνει, να ξέρει ότι θα βρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη".

ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
Αξιοπρόσεκτες τάσεις

Με αρκετά ηχηρούς τίτλους, πολλές από τις εφημερίδες φιλοξένησαν χτες σε αναλυτικά ρεπορτάζ τους, το πανελλαδικό γκάλοπ της METRON ANALYSIS, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, σε δείγμα 1.652 νέων ηλικίας από 16-29 ετών, κατά την περίοδο από 11 μέχρι 25 Ιούνη. Φυσικά οι διάφοροι σχολιασμοί των αποτελεσμάτων εντάσσονται στις ειδικές σκοπιμότητες που κάθε εκδοτικό συγκρότημα εξυπηρετεί και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η σημερινή κυβερνητική πολιτική λίγο - πολύ μένει στο απυρόβλητο.

Εχοντας υπόψη μας ότι τα γκάλοπ δεν αποτελούν παρά δείγματα - και αυτά όχι ακριβή - των διαθέσεων της κοινής γνώμης μπορούμε, κρατώντας τις επιφυλάξεις μας, να ανιχνεύσουμε κάποιες τάσεις που καταγράφονται στην έρευνα αυτή για το συγκεκριμένο πληθυσμό δηλ. τους νέους από 16-29 χρόνων.

Είναι χαρακτηριστική η έντονη πολιτικοποίηση των νέων όταν δηλώνουν πίστη στις έννοιες και αξίες όπως: δημοκρατία (80%), παραγωγικότητα (90%), Ευρωπαϊκή Ενωση (68,6%), οικολογία (91,8%), σοσιαλισμό (51%), Αριστερά (31,2%) και Δεξιά (37%) και ταυτόχρονα μη εμπιστοσύνη ως προς το αν μπορούν τα κόμματα να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα (76,8%).

Επίσης είναι φανερό ότι ένα στοιχείο που ιδιαίτερα ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι ένα υψηλό ποσοστό (21%) πιστεύει ότι το ΚΚΕ είναι το κόμμα που είναι πιο κοντά στους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που θεωρούν, σε ποσοστό 3,6%, ότι αυτό βρίσκεται πιο κοντά στις ιδέες τους.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν τις δυνατότητες που αναπτύσσονται στο μαζικό λαϊκό κίνημα για να εντάξει μαζικά στις γραμμές του τη νεολαία, αλλά και στους κομμουνιστές για να μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειές τους για το κέρδισμα της νεολαίας με τις ιδέες της επαναστατικής αλλαγής.

Συνένοχοι όλοι!

Ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ - 140 παρόντες βουλευτές με μια μόνον εξαίρεση, τον Χρ. Κηπουρό - καταψήφισε, προχτές το βράδυ στη Βουλή, την τροπολογία - πρόταση νόμου του ΚΚΕ για το σταμάτημα των διώξεων χιλιάδων των αγροτών, που η κυβέρνηση Σημίτη σέρνει στα δικαστήρια γιατί αγωνίζονται να παραμείνουν στα χωριά και να καλλιεργούν τα χωράφια τους. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν τόλμησαν να ψηφίσουν για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα, παρά και αντίθετα στη δική του πρόταση, ώστε να δικαστεί με τους συναδέλφους του αγρότες, αφού η κυβέρνηση αρνείται να σταματήσει τις τρομοκρατικές διώξεις σκοπιμότητας.

Η ευθύνη λοιπόν, για την πρωτοφανή τομοκρατική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος των χιλιάδων αγροτών, βαραίνει, πλέον, όχι μόνον τους αρμόδιους υπουργούς και τους διάφορους Τσουκάτους, που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του "πογκρόμ" κατά των αγωνιζόμενων αγροτών, με ανοιχτές παρεμβάσεις και εντολές στις δικαστικές αρχές για τις διώξεις, αλλά ολόκληρη την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όπως και τους βουλευτές του κόμματος αυτού. Βαραίνει πρώτα πρώτα τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, που, τρομοκρατημένος μπροστά στις πρωτοφανείς λαϊκές αντιδράσεις για την αντιλαϊκή - καταστροφική πολιτική του, καταφεύγει σε ακραία αντιδημοκρατικά μέσα και μέτρα για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων. Βαραίνει και ταυτόχρονα ξεσκεπάζει τους κυβερνητικούς βαστάζους, τις ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, που, όχι μόνον λειτούργησαν ως "Δούρειος Ιππος" και "Πέμπτη φάλαγγα" σε βάρος του αγροτικού κινήματος, αλλά και συνήργησαν με την υποτακτική τους στάση στην κυβερνητική επιχείρηση κατά της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Η στάση αυτή ακόμα, χρεώνει σε όλους τους βουλευτές και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ το όργιο των αντιδημοκρατικών ενεργειών σε βάρος των αγροτών, τους μηχανισμούς πιέσεων και τρομοκράτησης, την επιχείρηση εξαγοράς και διαφθοράς συνειδήσεων που έχει στήσει η χειρότερη κυβέρνηση της τελευταίας 20ετίας. Είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, γίνονται αντικειμενικά συνένοχοι της χρησιμοποίησης ακραίων αντιδημοκρατικών και χουντικών νόμων και διατάξεων, προκειμένου να εμποδιστούν οι κινητοποιήσεις, να καμφθεί και να λυγίσει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών και γενικότερα των εργαζόμενων. Προκειμένου να τσακίσουν το λαϊκό - αγροτικό κίνημα, για να μην μπορέσει - έτσι νομίζουν οι ανιστόρητοι... - να αντιδράσει στην πολιτική του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, που ρημάζει τα εργασιακά - κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, της αντιδραστικής ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ, της "Ατζέντας 2000" που σπρώχνει βίαια στο ξεκλήρισμα τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι αγρότες, μπορούν πλέον να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, για το ποιος είναι με ποιον. Φυσικά, δεν μπορεί και ούτε πρέπει να ξεχαστεί, πως για το σημερινό αδιέξοδο στον αγροτικό τομέα, είναι απολύτως συνυπεύθυνη και η ΝΔ, αφού εφάρμοσε ως κυβέρνηση και υπηρετεί την ίδια ακριβώς ουσιαστικά πολιτική. Οπως, επίσης, έχουν τις δικές τους, σοβαρότατες ευθύνες και τ' άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού υπηρετούν, με τον ένα ή άλλο τρόπο και εξωραϊζουν τους "ευρωπαϊκούς" - κοινοτικούς, αντιαγροτικούς και γενικότερα αντιλαϊκούς, δήθεν μονόδρομους.

Ενα είναι σίγουρο: Οι αγρότες, οι εργάτες κλπ δεν είναι ραγιάδες και δεν πρόκειται να πουν "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω". Με τους συντονισμένους αγώνες τους, που θα ενταθούν, Θα ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και τότε... "κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του"!

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Απλήρωτοι με την ανοχή της κυβέρνησης

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, χτες στη Βουλή

Με την ανοχή της κυβέρνησης οι καπνέμποροι εκβιάζουν και αφήνουν απλήρωτους 5.120 καπνοπαραγωγούς των Σερρών. Αυτό κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου κατά τη διάρκεια συζήτησης της Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του υφυπουργού Γεωργίας Δ. Σωτηρλή.

Συγκεκριμένα ο Στ. Παναγιώτου, τόνισε ότι αν και το ΚΚΕ, έγκαιρα είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για την καταστρατήγηση των σχετικών συμβολαίων από την πλευρά των καπνεμπόρων, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο με αποτέλεσμα σήμερα οι καπνοπαραγωγοί να απειλούνται με υπέρογκα χρέη. "Αντιμετωπίζετε τους παραγωγούς με δίκες, όχι όμως και τους καπνέμπορους", τόνισε ο Στ. Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι αυτό καταδεικνύει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η πολιτική οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή το ανταγωνιστικό προϊόν του καπνού που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία.

Ανταπαντώντας ο Δ. Σωτηρλής, απέφυγε ουσιαστικά να πάρει θέση λέγοντας ότι έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ειδική άδεια αντιμετώπισης του θέματος των καπνοπαραγωγών των Σερρών, ενώ χαρακτήρισε "υπερβολές" τα λεγόμενα του βουλευτή του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ