Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποιες παρακολουθήσεις;

Απέφυγε ο πρωθυπουργός χτες στη Βουλή να αποδοκιμάσει την παρακολούθηση συνεδρίασης της ΕΣΑΚ από αστυνομικούς

Ενθαρρυντική για τη δράση κατασταλτικών μηχανισμών που θυμίζουν άλλες εποχές, μπορεί να χαρακτηριστεί η απάντηση που έδωσε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,σε ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ, με αφορμή το κρούσμα παρακολούθησης συγκέντρωσης της ΕΣΑΚ από αστυνομικό. Ο πρωθυπουργός, χωρίς να καταδικάσει έστω το γεγονός με γενικολογίες, κάλυψε τη μέχρι τώρα δράση της αστυνομίας, ενώ δεν πήρε θέση απέναντι στις καταγγελίες από την πλευρά του ΚΚΕ και για άλλα τέτοια κρούσματα, κάνοντας λόγο για "φαντάσματα του παρελθόντος". Ο Ορέστης Κολοζώφ επισήμανε του κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι επιλογές.

Φαντάσματα

Με επίθεση προς το ΚΚΕ, ξεκίνησε την απάντησή του, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, λέγοντας ότι "προσπαθεί να επαναφέρει στην αίθουσα αυτή, τα φαντάσματα του παρελθόντος. Δεν υπάρχει καμία ομοιότητα στη σημερινή κατάσταση με εκείνη του παρελθόντος. Ολα όσα καταγγέλλει το ΚΚΕ, είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι τα καταγγείλαμε και θέσαμε τέρμα σε αυτές τις πρακτικές. Γιατί να θέλουμε να επαναφέρουμε καταστάσεις που θεωρούσαμε ότι ήταν ντροπή για την ελληνική κοινωνία. Εισαγάγαμε νέους θεσμούς, όπως για παράδειγμα το συνήγορο του πολίτη...".

Παρέχοντας πλήρη κάλυψη στις ενέργειες των αστυνομικών οργάνων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "παρακολουθούμε και φροντίζουμε τα δικαιώματα των πολιτών να είναι απολύτως σεβαστά από την αστυνομία. Δε δεχόμαστε η αστυνομία να επεμβαίνει όσον αφορά τις συνδικαλιστικές, τις πολιτικές και τις κομματικές δραστηριότητες". Σημείωσε δε, πως "δε δικαιολογείται η Ερώτηση αυτή καθώς και οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι εμείς θέλουμε να παρακολουθήσουμε τις δραστηριότητες μιας συνδικαλιστικής παράταξης".

Υπάρχουν γεγονότα...

Ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επισήμανε ότι τα στοιχεία που οδήγησαν το ΚΚΕ στην Ερώτηση στη Βουλή δεν είναι φανταστικά: "Περίμενα έστω και κάπως ελαφρά τουλάχιστον το συγκεκριμένο γεγονός (σ.σ. της παρουσίας αστυνομικού σε συνεδρίαση της ΕΣΑΚ) να το αποδοκιμάσετε. Δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο. Δεν αναφερόμαστε σε φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά σε συγκεκριμένα γεγονότα που συμβαίνουν σε αυτό τον τόπο. Σας αναφέρω μερικά. Η ίδια παρακολούθηση: Συνεδρίαση των Κλωστοϋφαντουργών, Ομοσπονδία Λογιστών, Βιοτεχνικών σωματείων, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επεισόδιο στον Ηλεκτρικό Σταθμό Βικτώριας που στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι ήταν η αστυνομία, παρεμβάσεις των ΜΑΤ στον Πειραιά. Λέτε ότι δεν απαγορεύεται η διακίνηση των φρονημάτων: Ολυμπιάδα 2004, μοιράζανε προκηρύξεις κάποιοι που είναι αντίθετοι. Σύλληψη από την Αστυνομία. Επίσκεψη του Πατριάρχη στην Ελλάδα. Μοιράζουνε προκηρύξεις κάποιοι που είναι αντίθετοι με τις συζητήσεις Ορθοδόξων και Καθολικών, τους συλλαμβάνουν και τους οδηγούν σε δίκες. Αν είναι αυτά φαντάσματα του παρελθόντος δεν ξέρω. Ξέρω ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα αυτή την εποχή. 'Η πραγματικά δεν τα γνωρίζετε ή κάνετε πως τα βλέπετε... περιθωριακά. Αυτοί οι μηχανισμοί μπορεί να σας βολεύουνε ή να σας βοηθάνε κιόλας. Ομως υπάρχει μια εμπειρία ιστορική γι' αυτά τα ζητήματα. Πώς αρχίζουν και πού καταλήγουν. Αν αρχίζουν σήμερα από τους Κνίτες ή τους κομμουνιστές, αύριο θα καταλήξουν σε εσάς. Ελπίζω να μη βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση που βρέθηκε άλλος προκάτοχός σας, να αναρωτηθείτε κάποια στιγμή ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο".

Δεν υπήρξαν τραυματίες...

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο πρωθυπουργός, έκανε γενικότερη αναφορά στην αστυνομία και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις, λέγοντας πως "η αστυνομία ενήργησε πιστεύω σωστά. Σύμφωνα με τους πίνακες εξελίχθηκαν στην ΑΘήνα 345 διαδηλώσεις στις οποίες αν υπήρχαν ένας ή δύο τραυματίες αυτοί ήταν αστυνομικοί". Καταλήγοντας είπε ότι "δεν υπάρχουν μηχανισμοί παρακολούθησης, δεν υπάρχουν μηχανισμοί παρέμβασης κι αν το φαντάζετε κανείς να το κάνει, να ξέρει ότι θα βρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ