Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κανένα πρόβλημα με το ΝΑΤΟ...

Η νέα δομή δε θίγει κυριαρχικά δικαιώματα, υποστήριξε χτες ο πρωθυπουργός. Εντονη αντίδραση Πεπονή

Την αποπροσανατολιστική πολιτική θέση ότι η ένταξη της χώρας μας στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ΝΑΤΟ δε θα επηρεάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προέβαλε χτες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αν. Πεπονή,για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου. Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της ανάγκης προώθησης, γενικότερα, της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι ο οργανισμός "έχει αρχίσει διαδικασίες προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα", με στόχο την "παροχή ασφάλειας στα κράτη - μέλη του".

Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το τι σημαίνουν αυτές πρακτικά για την περιοχή του Αιγαίου, υποστήριξε γενικόλογα ότι "σε καμία περίπτωση η Νέα Δομή του ΝΑΤΟ δε θίγει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας",εφόσον λαμβάνονται υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες των χωρών και "δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πολιτείας".

ΟΧΙ στις νέες ρυθμίσεις

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιος Πεπονής σημείωσε ότι, από την απάντηση του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνεται ότι αφαιρείται από την ευθύνη του Στρατηγείου της Λάρισας ο χώρος του Αιγαίου και πρότεινε, το Δεκέμβρη η κυβέρνηση να μην δεχτεί καμία από τις νέες ρυθμίσεις που δρομολογούνται για το Αιγαίο, στα πλαίσια της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ.

Ανταπαντώντας, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, χωρίς να κάνει συγκεκριμένες αναφορές, διαφώνησε, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει ένα σχήμα προστασίας των εθνικών συμφερόντων. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και σε κάθε νέο περιβάλλον, κάθε νέα εξέλιξη, πρέπει να αναζητούμε τα μέτρα εκείνα, τα οποία ενδείκνυνται". Ανεβάζοντας δε τους ...πατριωτικούς τόνους στη συζήτηση, υποστήριξε πως "δεν έχουμε διάθεση να αφήσουμε τους Τούρκους να ελέγχουν, να αφήσουμε τους Τούρκους να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν αυτοί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ