Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σε ρόλο... φύλλου συκής ο Χόλμπρουκ

Η "κατευναστική" δήλωση του Αμερικανού διπλωμάτη δεν αλλάζει την ουσία των αμερικανικών επιδιώξεων στην περιοχή

Ο Ρ. Χόλμπρουκ διέσωσε, με τη δήλωσή του "περί απαράδεκτων πολεμικών επιχειρήσεων" γύρω από το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας από την Κύπρο την περασμένη βδομάδα, τα προσχήματα και έβγαλε από τη δύσκολη θέση τόσο την Αθήνα όσο και την Ουάσιγκτον.

Ετσι λοιπόν, η Ουάσιγκτον μπορεί ακόμη να εμφανίζεται ως "έντιμος μεσάζων" και η Αθήνα να δείχνει ότι προσδοκά οφέλη ή τουλάχιστον "δικαιοσύνη" από αυτή τη διαμεσολάβηση.

Αν και η πραγματικότητα, προφανώς, είναι εντελώς διαφορετική, η κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, έσπευσε να αξιοποιήσει τις δηλώσεις Χόλμπρουκ: "Αυτό που μπορώ να πω, είπε ο Δ. Ρέππας είναι ότι η δήλωση του κ. Χόλμπρουκ είναι θετική. Ο ίδιος ο κ. Χόλμπρουκ μίλησε για φαινόμενα τα οποία παρουσιάστηκαν την τελευταία περίοδο, τις τελευταίες ημέρες, στη λειτουργία των Υπηρεσιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να σχολιάσω το τι γίνεται στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης ξένης χώρας. Αυτό το οποίο μπορώ να λέω κάθε φορά είναι, ποια είναι η δική μας θέση απέναντι στις θέσεις τις οποίες λαμβάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση, της οποιασδήποτε χώρας. Η θέση του κ. Χόλμπρουκ είναι θετική. Τη θέση την οποία έλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις προηγούμενες ημέρες, τη χαρακτήρισα απαράδεκτη και πρωτοφανή".

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά, πως οι τουρκικές προκλήσεις που κλιμακώνονται από τη μία και οι αμερικανικές πιέσεις που ξεπέρασαν το όριο έχουν ήδη υπονομεύσει τις δυνατότητες για μια πρόοδο στα ελληνοτουρκικά με αφετηρία τη συνάντηση των πρωθυπουργών Σημίτη και Γιλμάζ στην Κρήτη τον επόμενο μήνα. Η συνάντηση της Κρήτης, όπως υποστηρίζουν πηγές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα κινηθεί μόνο στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας.

Στο πνεύμα αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έδαφος για μια γενική συζήτηση με την Τουρκία, χωρίς όρους και κανόνες, χωρίς να γνωρίζουμε πού μας οδηγεί. Σε κάθε βήμα που πραγματοποιεί η Ελλάδα, σημείωσε ο Θ. Πάγκαλος, η Τουρκία απαντά με νέους όρους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ