ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΤΑΥΡΟΥ
Πολιτισμού μέρες

Εναν από τους μεγαλύτερους ποιητές και στοχαστές του αιώνα μας θα τιμήσει, τη Δευτέρα (8 μμ), ο Δήμος Ταύρου.Πρόκειται για την εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή Αγγελο Σικελιανό,που διοργανώνει, στο Θέατρο Δημαρχίας,το Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Στην εκδήλωση, θα μιλήσει για τον ποιητή που ύμνησε την Εθνική Αντίσταση και στοχαστή Αγ. Σικελιανό, η φιλόλογος και συγγραφέας Βιβέτ Τσαρλαμπά - Κακλαμάνη.Μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του δήμου θα απαγγείλουν αποσπάσματα ποιημάτων του λυρικού ποιητή. Η Χορωδία και Ορχήστρα του 1ου Γυμνασίου,σε διεύθυνση του μουσικού Π. Τσουκνίδα,θα ερμηνεύσει το - μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη - "Πνευματικό Εμβατήριο" του Σικελιανού. Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Π. Ναρλής και τη σκηνογραφική ο Σπ. Κωτσόπουλος.

Με ένα από τα πιο αξιόλογα έργα του πλούσιου σε περιεχόμενο και ουσία ρεπερτορίου των δημιουργών της ελληνικής κωμωδίας, συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, τη δημιουργική δουλιά του, το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Ταύρου.Το θεατρικό εργαστήρι έχει σήμερα (8 μμ) πρεμιέρα με το έργο "Μιας πεντάρας νιάτα" των Α. Γιαλαμά, Κ. Πρετεντέρη.Οι παραστάσεις, που θα φιλοξενηθούν στο θέατρο του Δήμου Ταύρου (Πειραιώς και Επταλόφου), θα επαναληφθούν στις 25, 26, 31/10 και 1, 2, 7, 8, 9, 14, 15, 16/11. Η σκηνοθεσία είναι του Παναγιώτη Ναρλή,τα σκηνικά - κοστούμια του Σπύρου Κωτσόπουλου,μουσική επιμέλεια Μιχάλης Σμυρνιούδης.Παίζουν οι: Λίζα Μαντωνανάκη, Μιχάλης Σμυρνιούδης, Μαίρη Καραθανάση, Γιάννης Κοκορέτσας, Βασίλης Τραϊφόρος, Εύη Ζαχαριουδάκη, Δήμητρα Σταυροπούλου, Δημήτρης Βαγιάνης κ.ά.

Μουσικές προσκλήσεις

Με ηλεκτρικά μπλουζ θα πλημμυρίσει από σήμερα (μέχρι 30/10) στο "Half Note" (Τριβωνιανού 12, Μετς), καθώς στη σκηνή του τζαζ κλαμπ ανεβαίνει η μπάντα του Little Smokey Smothers (φωτό), ενός από τους τελευταίους ήρωες του κλασικού μπλουζ του Σικάγου.

  • Στο "Αν" κλαμπ (Σολωμού 23) την Κυριακή (10μ.μ.) θα δώσει συναυλία το ροκ τρίο από το Σικάγο "Shellac", ενώ αύριο και μεθαύριο (11μ.μ.) στη σκηνή του"Εμπριμέ" (Αγ. Μελετίου 38) θα εμφανιστούν η Κατερίνα Κυρμιζή και ο Νίκος Γρηγοριάδης.
  • Στο "Μαχάρι" (Ζ. Πηγής 125) αύριο διοργανώνεται βραδιά ελληνικής και παραδοσιακής και ανατολικής μουσικής, ενώ την Κυριακή ο Γ. Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του επιχειρούν ένα πάντρεμα μουσικής της Ανδαλουσίας με ήχους της Aνατολής.
  • Το έργο του "Λειτουργία του Ορφέα" θα παρουσιάσει ο Γιάννης Μαρκόπουλος σε δύο συναυλίες, που θα δώσει την Κυριακή και τη Δευτέρα, στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου θα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ θα τραγουδήσουν οι Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Βασιλική Λαβίνα και Βασίλης Λέκκας.Θα συμμετέχουν, επίσης, λαϊκή ορχήστρα και η Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Καρκάλα. Αφηγητής θα είναι ο Στρ. Τζώρτζογλου.
  • Εργα Αγγλων συνθετών, εμπνευσμένα από την Ελλάδα θα παρουσιάσει το Εργαστήρι Παληάς Μουσικής,σε συναυλία, που θα δώσει την Κυριακή (11π.μ.), στην αίθουσα των αετωμάτων του Ναού του Διός, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας. Τη συναυλία διοργανώνει η Ζ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το περιοδικό "Αλφειός". Θ' ακουστούν έργα των Χ. Πέρσελ, Ρ. Τζόνσον, Τζ. Φάρμερ κ.ά.
μία εκδήλωση
  • Στο πλαίσιο της έκθεσης "Ο Γκρέκο στην Ελλάδα", που φιλοξενείται μέχρι τις 7/11 στο Μέγαρο Μουσικής, σήμερα (7 μμ) η καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Νανώ Χατζηδάκη, θα μιλήσει με θέμα: "Η Εικόνα του "Πάθους" του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου της συλλογής Βελιμέζη" (φωτό).
  • Σήμερα (5.30 μμ), στο Ινστιτούτο "Γκαίτε" (Ομήρου 14 - 16), θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο με θέμα: "Κοινωνία, επιστήμη και πολιτική δημοσιότητα".Θα μιλήσουν οι: Γεράσιμος Βώκος, Αλέξανδρος Κύρτσης, Γεράσιμος Κουζέλης, Παναγιώτης Πούλος, Αριστείδης Μπαλτάς, Κώστας Γαβρόγλου, Παντελής Μπασάκος, Αντώνης Λιάκος, Διονύσης Καψάλης.Συντονίζει ο Ηλίας Κούβελας. Είσοδος ελεύθερη.
Η "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • Αναστασία Περιστεράκη - Ψυχογιού: "Το γλαράκι" (ΣΕ)
  • Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών: "Δημήτρης Γληνός" (ΣΕ)
  • Ναζίμ Χικμέτ: "Τα έργα του" (βιβλίο 1ο) (ΣΕ)
  • Δ. Καλτσώνης: "Το Σύνταγμα στη Λενινιστική Σκέψη" (ΣΕ)
  • Ρίτα Μπούμη - Παππά: "Η Χρυσώ" (ΣΕ)
μια συναυλία

Την πρώτη συναυλία του "Κύκλου Μπραμς" δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών(φωτό) σήμερα (8.30 μμ), στο Μέγαρο Μουσικής. Υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή και με σολίστ τον πιανίστα Ανατόλ Ουγκόρσκι, η ΚΟΑ θα παρουσιάσει το Κοντσέρτο αρ. 1 για πιάνο και ορχήστρα σε ρε ελ. έργο 15 και τη Συμφωνία αρ. 1 σε ντο ελάσσονα, έργο 68.

  • Σήμερα, επίσης, (8.30 μμ) το σύνολο "Κέλσος" θα δώσει συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Ψυχικού (Δρόση και Δροσίνη, πλ. Σολωμού), προσφέροντας μια μουσική ξενάγηση στην Ευρώπη του 17ου και 18ου αιώνα. Ηχοι μαγευτικοί από φλάουτα με ράμφος (Μ. Σταρκ, Ν. Νικολαϊδης, Μ. Αβαράκης), θεόρβη (Στ. Κατηρτζόγλου) και βιόλα ντα γκάμπα (Χ. Γιαννούλα). Είσοδος ελεύθερη.
ένα πρόγραμμα
  • Με τους "Χειμερινούς Κολυμβητές", άνοιξε χτες η αυλαία της μουσικής σκηνής "Γραμμές" (Κωνσταντινουπόλεως 111). Η γνωστή μουσική συντροφιά, αποτελούμενη από τους Αργύρη Μπακιρτζή, Κώστα Βόμβολο, Κώστα Σιδέρη, Μιχάλη Σιγανίδη, Φλώρο Φλωρίδη, Χάρη Παπαδόπουλο και Γιώργο Ταμκατζόγλου, θα παρουσιάσει παλιά τραγούδια, αλλά και καινούρια της κομμάτια από το δίσκο "Οχι λάθη, πάντα λάθη", που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες. Μαζί με τους "Χειμερινούς Κολυμβητές", που θα φιλοξενούνται στο χώρο για έξι βραδιές (μέχρι τις 28/10), θα εμφανίζεται, σε έκτακτη συμμετοχή, η εξαίρετη "Μπάντα της Φλώρινας".
  • Στο μουσικό θέατρο "Δίπλα στο ποτάμι" (Λάμπρου Κατσώνη 189) από σήμερα μέχρι και την Κυριακή ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης και οι "Συνήθεις Υποπτοι" ενώνουν τις δυνάμεις τους σ' ένα πρόγραμμα βασισμένο σε τραγούδια δικά τους και με ευρηματικές αναφορές σε τραγούδια που έχουν αγαπήσει. Ωρα έναρξης 11 μ.μ.
μία παράσταση

Το "Στοίχημα" του Κλίφορντ Οντέτς,που πέρυσι σημείωσε μεγάλη επιτυχία, επαναλαμβάνεται στο θέατρο "Λαμπέτη", σε μετάφραση - σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα,μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου.Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Πέμυ Ζούνη, Σταύρος Ζαλμάς, Αρτό Απαρτιάν, Νίκος Ζιάγκος, Βάσω Γουλιελμάκη, Σταμάτης Γκίκας, Γιάννης Μπίμης.Κορμός του δράματος είναι η ερωτική εξάρτηση. Πρόκειται για έργο, που προκαλεί συγκίνηση, αλλά και γέλιο. Διαδραματίζεται στη σκηνή και στα καμαρίνια θεάτρου, συνδυάζοντας ρεαλιστικά στοιχεία με θεατρικά. Ενας μέθυσος πρωταγωνιστής παριστάνει τον επιτυχημένο, η πιστή και αφοσιωμένη γυναίκα του κανακεύει την εξάρτησή του και ένας ευαίσθητος, αλλά καριερίστας σκηνοθέτης, ερωτεύεται τη γυναίκα του ηθοποιού.

μία έκθεση

Στην γκαλερί "Νέες Μορφές" (Βαλαωρίτου 9), φιλοξενείται έκθεση έργων ζωγραφικής της Πέπης Σβορώνου - Κοκκινίδη.Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, "η "όποια" μορφή στο έργο της ζωγράφου, καθώς προβάλλει ισοδύναμη με το όποιο χαρισματικά ενεργοποιημένο χρωματικό πεδίο, ενσαρκώνει μια πολυσήμαντη νύξη της ίδιας της κοσμογονίας. Με αυτό το πρίσμα βιωμένες, οι δημιουργίες της καλλιτέχνιδας αποκαλύπτονται θεμελιακές αναφορές στο σύμπαν. Αναφορές μεταφυσικές, που υπογραμμίζουν αυτοδύναμα το τετριμμένο όσων αποπειραθούν να αντιτάξουν το παράστημά τους σε αυτές, προσδοκώντας άδοξα να ορίσουν έναν αντίλογο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ