ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
"Οχι" από τους εργαζόμενους!

Είκοσι ένα σωματεία του Πειραιά καλούν τους δημάρχους να μην αποδεχτούν το ρόλο του Δούρειου Ιππου για την επίθεση στις καταχτήσεις της εργατικής τάξης

Κάλεσμα προς τους δημάρχους εφτά δήμων της Β Πειραιά "να μη γίνουν κυματοθραύστες στους αγώνες μας, στη δίκαιη αγανάκτηση των ανέργων" απευθύνουν 21 σωματεία και συνδικαλιστικές ενώσεις, με αφορμή την πιλοτική εφαρμογή σε αυτούς τους δήμους των προγραμμάτων των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, στους δήμους Ρέντη, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος και Σαλαμίνας,προωθείται πιλοτικό πρόγραμμα "Για την ανάπτυξη της τοπικής απασχόλησης στις δυτικές περιοχές του Πειραιά" σε έξι προτεινόμενες δράσεις: 1) Φύλαξη σχολικών συγκροτημάτων. 2) Παροχή βοήθειας σε άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με ειδικές ανάγκες. 3) Φύλαξη παιδιών στο σπίτι. 4) Σχολικοί τροχονόμοι. 5) Ενισχυτική διδασκαλία μαθημάτων και δημιουργική απασχόληση παιδιών και 6) Υπηρεσίες γυμναστικής και αθλητισμού.

Το συνολικό κόστος για ένα χρόνο θα είναι 1,6 δισεκατομμύρια δραχμές, θα"δημιουργηθούν" 594 θέσεις εργασίας για ένα χρόνο, 20% πλήρους απασχόλησης και 80% ωρομίσθιοι - μερική απασχόληση. Η χρηματοδότηση θα γίνει τον πρώτο χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω ΟΑΕΔ και από τους συμβαλλόμενους φορείς, αλλά μετά τον πρώτο χρόνο οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Τα σωματεία τονίζουν, ότι "το εργατικό κίνημα παλεύει, αγωνίζεται για την υπεράσπιση των ανέργων, των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Εχει όμως απέναντι μια σκληρή εργοδοσία και μια κυβέρνηση αγκαλιά με τους εργοδότες, ενάντια σε στοιχειώδη δικαιώματα που μας έχουν απομείνει. Ετσι, αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα μειώνουν την ανεργία και συγχρόνως οι άνεργοι, θα έχουν στοιχειώδη επιδότηση για να ζουν, βλέπουν μια προσπάθεια προς την αντίθετη κατεύθυνση. Να μειώσουν τη μόνιμη απασχόληση αυξάνοντας τη μερική με ωρομίσθια. Ετσι χτυπάνε στην καρδιά ό,τι κατάχτησε η εργατική τάξη από τον προηγούμενο αιώνα, το 8ωρο.Το πρόγραμμα προβλέπει 80% μερικά απασχολούμενους. Το αποτέλεσμα θα είναι να χειροτερέψει η κατάσταση των εργαζομένων, αναπαράγοντας ένα φαύλο κύκλο όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων". Και τα σωματεία συνεχίζουν.

"Παροχές που έχει υποχρέωση και πρέπει να δίνονται μέσω του κράτους, γίνεται προσπάθεια να φορτωθούν στους ίδιους που έχουν την ανάγκη τέτοιων παροχών: Η προστασία των ηλικιωμένων πώς θα αντιμετωπιστεί; Με τον τρόπο που προτείνεται ή με ένα ολοκληρωμένο κρατικό πρόγραμμα νοσοκομείων, γηροκομείων, ΚΑΠΗ, κοινωνικών λειτουργών κλπ.

Η ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία τι είναι; Υπόθεση του κάθε γονιού ή συνολικά του εκπαιδευτικού συστήματος; Είναι υπόθεση του κάθε δήμου ή συνολικά όλης της χώρας; Είναι γνωστό ότι στις πιο φτωχές περιοχές που πλήττονται κύρια από την ανεργία, εκεί έχουμε και τα πιο πολλά προβλήματα με τους μαθητές. Στη Φιλοθέη 1 στους 3 έχει πανεπιστημιακή μόρφωση, ενώ στη Β Πειραιά έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά που δεν τελειώνουν το υποχρεωτικό εννιατάξιο. Πώς θα αντιμετωπιστεί λοιπόν αυτό το οξύ πρόβλημα;

Ετσι όπως λέει το πρόγραμμα, 5% των μαθητών θα παρακολουθήσουν την ενισχυτική διδασκαλία", ή, "οι δήμοι μαζί με τους συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικών και τους μαθητές, θα αναπτύξουν κίνημα που θα διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν και όχι ελεημοσύνες.

Τα εργατικά σωματεία του Πειραιά απευθύνονται στους δημάρχους και στα δημοτικά συμβούλια και τους καλούν να συμπαραταχτούν με τους εργαζόμενους, να αναπτύξουν αγώνες, για να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική προς όφελος του λαού της χώρας και θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά το ζήτημα της ανεργίας και της έλλειψης των κοινωνικών παροχών. Οι ιστορικοί Δήμοι της Β Πειραιά να μη γίνουν Δούρειος Ιππος μιας ακόμα αντιλαϊκής, αντεργατικής επέλασης της κυβέρνησης και της ΕΕ".

Την επιστολή υπογράφουν: Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Συνδικάτο Επισιτισμού Πειραιά, Συνδικάτο Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο ΑΕG, Ενωση Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, Σωματείο Λογιστών Πειραιά, Σωματείο Εργαζομένων ΝΑΥΣΙ, Σωματείο Καθαριστριών Σχολείων, Σωματείο Ελαιουργών, Σωματείο Μετάλλου Σαλαμίνας, Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων ΚΑΡΡΑ, Ενωση Ηλεκτρονικών Θαλάσσης, Σωματείο Μηχανικών Μηχανολόγων Εγκαταστάσεων, Σωματείο Μακαροτεχνιτών, Σωματείο Σιδηροχυτών, Σωματείο Φορτοεκφορτωτών "Ο Πόντος", Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων Πειραιά.

Στο καφενείον η Ελλάς...

"Σόου χολιγουντιανών προδιαγραφών ετοιμάζει για την Πρωτοχρονιά ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος", μας πληροφορεί "life style" περιοδικό, απ' αυτά που προτιμούν να συνεντευξιάζονται και να ενημερώνουν ανελλιπώς για τις δραστηριότητές τους, άπαντες οι ...εκσυγχρονιστές, κυβερνητικοί τε και δημοτικοί!

Την ...υπερπαραγωγή, πιο συγκεκριμένα διαβάζουμε, "θα σκηνοθετήσει ο Ν. Μαστοράκης,έχοντας μεταξύ άλλων εξασφαλίσει από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης 40 αντιαεροπορικούς προβολείς και ελικόπτερα... (!). Τις ερχόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και το όνομα μεγάλου ξένου τραγουδιστή, που θα λαμπρύνει την εκδήλωση".

*****

Είναι προφανές γιατί επιλέχτηκαν για τις σχετικές ανακοινώσεις οι κατ' εξοχήν εκπρόσωποι της μεταμοντέρνας δημοσιογραφίας (;) στο χώρο του Τύπου. Είναι οι αδιαμφισβήτητοι πατριάρχες της επιστροφής στις παλιές καλές αξίες - απαξίες, στην πραγματικότητα - περί Ελλάδος Ελλήνων Χριστιανών και τις συμπαρομαρτούσες φιέστες μετά της αρωγής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολα αυτά, είναι αλήθεια, αργά ή γρήγορα, τα περιμέναμε απ' τον Δ. Αβραμόπουλο. Δεκάδες σχετικά δείγματα έχει δώσει απ' τη μέρα της εκλογής του στο θώκο του δημάρχου Αθηναίων. Οχι ότι μας παραξένεψε και η συμμετοχή - κατά το ...κλικάτο δημοσίευμα - του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην υπηρεσία, μάλιστα, του παλιού γνωστού του, Ν. Μαστοράκη. Τα σχέδια πλήρους στρατιωτικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, που προωθούνται τελευταία υπό το πνεύμα του παλιού "καλού" συνθήματος "Ζήτω ο στρατός, ζήτω το έθνος", επιβάλλουν τη συμμετοχή του στρατεύματος και στις σχετικές φιέστες. Αλλά, πώς να το κάνουμε, όλα αυτά μάς γυρνούν τόσο πολύ πίσω και προκαλούν τέτοιους συνειρμούς, ώστε κάποιες φορές δε χωνεύονται.

****

"Περιττό να αναφέρουμε ότι χολιγουντιανών προδιαγραφών θα είναι και το κόστος", σημειώνει, τέλος, το περιοδικό. Περιττό να ρωτήσουμε εμείς, γιατί δε μας λένε και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Με τα αυτονόητα θα ασχολούνται τώρα οι άνθρωποι; Ο αθηναϊκός λαός να 'ναι καλά - η τσέπη του, συγκεκριμένα - κι από φιέστες...

Γερ. ΤΡ.

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
Ομόφωνο "όχι" στη Σταυρού - Ελευσίνας

Με μία ακόμα δυναμική κινητοποίηση απάντησαν χτες οι κάτοικοι και ο Δήμος Βριλησσίων στα σχέδια της κυβέρνησης να κατασκευάσει σχεδόν επιφανειακά το κομμάτι της λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας που θα περάσει από την περιοχή. Με συγκέντρωση στην πλατεία Αναλήψεως και πορεία στη Λεωφόρο Πεντέλης, την οποία απέκλεισαν συμβολικά για δεκαπέντε περίπου λεπτά, οι κάτοικοι διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους σαν απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία. Στην κατεύθυνση αυτή, κλειστά ήταν χτες τα γυμνάσια, τα λύκεια, τα καταστήματα, αλλά και ο Δήμος Βριλησσίων, όπου οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά στην 24ωρη απεργία με στάση από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.

Στη συγκέντρωσή τους, οι Βριλησσιώτες εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την εναντίωσή τους στην κατασκευή της Σταυρού - Ελευσίνας, που "στην ουσία θα καταστρέψει το προάστιο" και επανέλαβαν το αίτημά τους, το κομμάτι της λεωφόρου που θα περάσει από την περιοχή, να είναι σκεπαστό, δημιουργώντας έτσι το περιθώριο για επιφάνεια πρασίνου και αθλοπαιδιών, διατηρώντας ταυτόχρονα τους παράπλευρους δρόμους ως δρόμους αμιγούς κατοικίας. Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Παπαδόπουλος, και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα και στα αιτήματα των κατοίκων και του δήμου.

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα έστειλε και η ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, τονίζοντας ότι "η κοινή δράση είναι το καλύτερο μάθημα περιβάλλοντος για τα παιδιά".

Αρνούνται την Ολυμπιάδα

Τη μη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα ζητά η Πρωτοβουλία Πολιτών κατά της Ολυμπιάδας του 2004, με ανακοίνωσή της, μία μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Αθλητισμού Α. Φούρα.

Η Πρωτοβουλία "καυτηριάζει" τις προχτεσινές παραδοχές του υφυπουργού ότι τα 18 δισ. δρχ. που διατέθηκαν μέχρι τώρα για το "Αθήνα '97" και το "Αθήνα 2004", έχουν δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και επομένως υπάρχουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των σωματείων. Παράλληλα, προειδοποιεί τον υφυπουργό ότι δε θα τον αφήσει να υλοποιήσει τα σχέδια καταστροφής του δάσους του Τατοϊου από την κατασκευή εκεί των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ιππασίας.

"Η πρόσφατη έκθεση Σπράου, συνεχίζει η Πρωτοβουλία, παραδέχεται ουσιαστικά ότι η Ολυμπιάδα είναι μια οικονομικά ελλειμματική επιχείρηση, γι' αυτό και προτείνει την εμπορευματοποίησή της και την οικοπεδοποίηση και εκποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού και χώρων πρασίνου. Απέναντι στην επέλαση των διαφόρων αρπακτικών, εμείς ζητάμε τη μη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Η ζωή και η αναπνοή μας, ο γνήσιος και ανιδιοτελής μαζικός αθλητισμός, η προστασία κάποιων αξιών στέκουν πάνω από οποιαδήποτε υποτιθέμενη εθνική υπερηφάνεια", καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ