ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οταν ο Τύπος αρνείται

Παραμονή σήμερα της μεγάλης μέρας και υπομονή δεν κάνουμε. Ναι, πέρασαν πολλά χρόνια, αλλά όλα μοιάζουν λες και ήταν χτες. Ακόμη και για εκείνους που δεν έζησαν εκείνες τις τρομερές, αλλά ηρωικές στιγμές, η συγκίνηση είναι δυνατή. Ετσι, όλοι επιθυμούμε να δούμε τη συμβολή του Τύπου στον αγώνα 1940 - 1944. Δυο ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν από την ΕΤ-1, δυο ντοκιμαντέρ στα οποία περνάνε όλα τα ιστορικά γεγονότα αυτής της τραγικής περιόδου, έτσι όπως τα κατέγραψε η δημοσιογραφική πένα και τα απαθανάτισε ο φακός των ρεπόρτερ και των οπερατέρ. Παράλληλα, παρουσιάζεται και η συμμετοχή των ανθρώπων του Τύπου στον πόλεμο κατά των εισβολέων και στην Εθνική Αντίσταση. Και ξεκινάμε από το ντοκιμαντέρ της Δευτέρας, που έχει τίτλο: "Ο Τύπος στην Κατοχή και την Αντίσταση" και θα προβληθεί στις 20.15 από το πρώτο κανάλι.

Με το χαμόγελο στα χείλη

"Σήμερα το πρωί τουφεκιζόμεθα. Πέφτουμε για την πατρίδα με γέλιο στα χείλη για τη λευτεριά".Το σημείωμα αυτό, του δημοσιογράφου Μανώλη Λίτινα, που έγραψε κατά τη διαδρομή από το Χαϊδάρι στον τόπο εκτέλεσής του, αποτελεί ένα από τα ντοκουμέντα του ντοκιμαντέρ "Ο Τύπος στην Κατοχή και την Αντίσταση".Εδώ, παρουσιάζεται ο ρόλος του Τύπου στην Κατοχή και η συμμετοχή των ανθρώπων του στην Εθνική Αντίσταση, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται ένα μυστικό τυπογραφείο, όπου τυπώνονταν παράνομες εφημερίδες. Ακόμη: Το πρακτικό της πανηγυρικής συνεδρίασης της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών για την 25η Μαρτίου, που έγινε στα γραφεία της, το 1942, και το πρακτικό της Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης για την άρνηση συνεργασίας με έντυπα των κατακτητών. Για εκείνες τις εφιαλτικές, αλλά και θρυλικές στιγμές, για τις ατρόμητες μέρες και τις λευκές νύχτες, μιλούν οι: Αριστείδης Μανωλάκος - πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Νίκος Καραντηνός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Αγωνιστών Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 και οι δημοσιογράφοι Βάσος Γεωργίου, Αριστούλα Ελληνούδη, Ηρακλής Πετμεζάς, Μηνάς Λαπρινίδης, Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Κώστας Παράσχος, Γιώργος Καράγιωργας και Βασίλης Τσιμπήδαρος. Επίσης, μιλούν οι φωτογράφοι: Σπύρος Μελετζής και Κώστας Μπαλάφας, ο Βασίλης Μάρος, ο Γιώργος Δολιανίτης, που διαθέτει ένα ολοκληρωμένο αρχείο από τον παράνομο Τύπο της εποχής, και οι τυπογράφοι Δημήτρης Καρδάσης και Βαγγέλης Μενεμενής.

Το δικό μας ΟΧΙ

"Το ΟΧΙ των Ελλήνων δημοσιογράφων", που θα προβληθεί την Τρίτη από την ΕΤ-1 στις 17.40, είναι το ντοκιμαντέρ, που αναφέρεται στην περίοδο του 1940 - 1941, από τον τορπιλισμό της "Ελλης" έως τη γερμανική εισβολή. Παρουσιάζονται ανταποκρίσεις των πολεμικών ανταποκριτών στο μέτωπο, όπως του Σπύρου Μελά, του Αλέκου Λιδωρικιώτη, του Γιώργου Ανδρουλιδάκη και άλλων. Καθώς και η τελευταία ανταπόκριση του Κώστα Παπαδάκη, που δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του στα βουνά της Πίνδου, πολεμώντας τις φασιστικές ορδές.

Εμφανίζονται οι φωτογράφοι και οι οπερατέρ της εποχής και μιλούν οι δημοσιογράφοι που είχαν βρεθεί στο πεδίο της μάχης. Καταθέτουν τις μαρτυρίες τους οι: Ανδρέας Ιωσήφ, Γιώργος Καράγιωργας, Γιώργος Μανιατάκος, Βασίλης Τσιμπήδαρος, ο φωτογράφος Μανώλης Μεγαλοοικονόμου και ο οπερατέρ Βασίλης Μάρος. Μιλούν επίσης οι: Μίμης Τραϊφόρος, που έγραψε τις επιτυχίες της Σοφίας Βέμπο, η Αννα Καλουτά, που πρωταγωνιστούσε τότε στις πολεμικές επιθεωρήσεις και η καλλιτέχνης της Λυρικής Σκηνής Ζωή Βλαχοπούλου, η οποία είχε πρωταγωνιστήσει την όπερα του Πουτσίνι: "Μαντάμ Μπατερφλάι". Η όπερα είχε ανέβει στις 26 του Οκτώβρη, δυο μέρες δηλαδή πριν από την ιταλική εισβολή προς τιμήν του συνθέτη που επισκεπτόταν την Αθήνα. Στα ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται ακόμη και η άλλη όψη του πολέμου, του πολέμου με το πενάκι και το χαρτί, των Ελλήνων και ξένων γελοιογράφων, που έδωσαν τις δικές τους μάχες. Σκηνοθεσία Γιώργος Ζερβουλάκος. Παραγωγή: Ιδρυμα Παραγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση.


Με το τηλεκοντρόλ στο χέρι...

Μερικοί το προτιμούν πενθήμερο, αν και στην ουσία μια είναι η αργία, η ερχόμενη Τρίτη. Μερικοί, και δεν είναι λίγοι, δεν ξέρουμε πώς μετρούν τις ημέρες, τι αλχημείες κάνουν και λείπουν από την Παρασκευή; Οι περισσότεροι, όμως, μάθαμε αριθμητική και γνωρίζουμε ότι μια μέρα θα δραπετεύσουμε, κι αυτό σίγουρο δεν είναι. Ετσι λοιπόν θα καταφύγουμε στο σινεμά, στο θέατρο, ή θα μείνουμε σπίτι, τηλεόραση να δούμε. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τηλεοπτικό πρόγραμμα για να είμαστε σε ετοιμότητα. Με το τηλεκοντρόλ στο χέρι... Τέτοιες μέρες, τέτοιες σκέψεις. Στην ΕΤ-3 στις 15.30 "Οι τελευταίες μέρες του Μουσολίνι" του Κάρλο Λιτσάνι. Πρόκειται για μια καλή ταινία που αναπλάθει με ακρίβεια την εποχή και το κεντρικό πρόσωπο ερμηνεύει ο εξαιρετικός ηθοποιός Ροντ Στάιγκερ. Είναι Απρίλης του 1944 και ο Μουσολίνι δραπετεύει από το Μιλάνο μαζί με την ερωμένη του, Κάρλα Πετάτσι. Ο άνθρωπος που τρομοκράτησε εκατομμύρια Ιταλών είναι τρομοκρατημένος. Ξέρει ότι ζει τις τελευταίες του στιγμές, ωστόσο ελπίζει. Οι παρτιζάνοι, που στο μεταξύ έχουν καταλάβει το Μιλάνο, τον συλλαμβάνουν και η εκτέλεσή του προέχει όλων των πράξεών τους. Πλάι στον Ροντ Στάιγκερ, παίζουν οι Χένρι Φόντα και Φράνκο Νέρο.

Από το SEVEN X στις 19.00 "Το αστέρι του Βορρά" του Λούις Μάλιστοουν.Πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία γυρισμένη στα 1943, σε σενάριο Λίλιαν Χέλμαν, που ήταν υποψήφιο για Οσκαρ. Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού της Ρωσίας αντιστέκονται στους Γερμανούς κατακτητές. Με τις Αν Μπάξτερ και Ντάνα Αντριους.

Από την ΕΤ-1 στις 20.10 "Στο παγωμένο φως της ημέρας" του Ρούντολφ βαν ντε Μπεργκ. Πρόκειται για ένα θρίλερ, που επιχειρεί να σκιτσάρει το ψυχωτικό πρόσωπο ενός δολοφόνου. Σε μια επαρχιακή πόλη που έχει παγώσει από τους φόνους κοριτσιών, ένας αστυνομικός είναι αποφασισμένος να συλλάβει το δολοφόνο, στήνει μια παγίδα με δόλωμα ένα κοριτσάκι. Με τους Ρίτσαρντ Γκραντ και Λίντσεϊ Μπάξτερ.

Από το MEGA στις 23.15 "Επικίνδυνες ερωτήσεις, θανάσιμες απαντήσεις" του Σίντνεϊ Λιούμετ. Ρεαλιστική αστυνομική περιπέτεια, που καταπιάνεται για πολλοστή φορά με το γνώριμο θέμα και εισχωρεί βαθιά στο χώρο του νόμου και της νοοτροπίας των αστυνομικών. Η ταινία καταγγέλλει το ρατσισμό, ο οποίος διακατέχει πολλούς ένστολους στις ΗΠΑ και έχει ξεσηκώσει την αμερικανική κοινή γνώμη. Με τον Νικ Νόλτε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ