ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΛ
"Διαπραγματεύονται" τους όρους ξεπουλήματος

Ανοιξαν οι προσφορές για την εκποίηση της χαρτοβιομηχανίας

Απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΜΕΛ σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, μετά το άνοιγμα των προσφορών και τη γνωστοποίηση των ενδιαφερόμενων αγοραστών της από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Τον κίνδυνο, να οδηγηθεί σε κλείσιμο και να μετατραπεί σε αποθήκη άλλης επιχείρησης, φοβούνται οι εργαζόμενοι και προειδοποιούν, πως θα αντιδράσουν με κάθε μέσο σ' αυτό το ενδεχόμενο.

Επικρατέστερη από τις 7 προσφορές που υποβλήθηκαν θεωρούν αυτή της χαρτοβιομηχανίας "ΘΡΑΚΗ - ΖΕΡΙΤΗ ΑΕ", ενώ δε διστάζουν να πουν ότι η επιχείρηση θεωρείται ήδη πουλημένη. Η προσφορά που έχει γίνει ήταν η δεύτερη κατά σειρά και προβλέπει - στα χαρτιά - την αγορά της επιχείρησης μετρητοίς, έναντι 2 δισ. 100 εκ. δραχμών, τριετές επενδυτικό πρόγραμμα 700 εκ., διατήρηση των 186 θέσεων εργασίας για το πρώτο έτος και σταδιακή μείωση στις 136 σε 5 χρόνια.

Οι άλλες 6 προσφορές που έγιναν είναι: Η πρώτη από τον Χαϊτογλου που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη εκτός από την παραγωγή χαλβά και στην παραγωγή χαρτοκιβωτίων. Πρόσφερε 1 δισ. 400 εκ. από τα οποία μετρητοίς θα δοθούν τα 620 εκ και τα υπόλοιπα σε δύο ισόποσες ετήσιες δόσεις. Προβλέπει επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δισ. και διατήρηση 160 θέσεων εργασίας (από τις 186) για 5 χρόνια. Η τρίτη κατά σειρά προσφορά ήταν της ΜΕΤΟΝ ΕΤΕΛ ΑΕ του Νεκτάριου Λάμπρου που προσφέρει 2 δισ. 150 εκ. με το 30% μετρητοίς και το υπόλοιπο σε 5 ετήσιες δόσεις. Προβλέπει επενδυτικό πρόγραμμα 2 δισ. και διατήρηση μόνο των 150 θέσεων εργασίας. Η τέταρτη προσφορά ήταν του κ. ΚΟΣΚΙΝΙΔΗ (αποκόμματα χαρτιού) με 1 δισ. 800 εκ. από τα οποία τα 600 μετρητοίς και τα υπόλοιπα σε 7 εξαμηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση 31/12/98. Προβλέπει επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δισ. και διατήρηση μόνο των 150 θέσεων εργασίας. Η πέμπτη κατά σειρά ήταν του ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ (επεξεργασία χαρτιού) με αγορά 1 δισ. 600 εκ. μετρητοίς, διετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. 200 εκ. Η έκτη "ΒΟΥΡΚΑΣ - ΒΛΑΧΟΣ" πρόσφεραν 1 δισ. 320 εκ. εκ των οποίων μετρητοίς θα καταβάλουν τα 330 εκ. και τα υπόλοιπα σε τέσσερις δόσεις. Προβλέπουν επενδυτικό πρόγραμμα 1 δισ. 400 εκ. και 200 θέσεις εργασίας για 5 χρόνια. Εβδομη και τελευταία ήταν των "ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ - ΚΟΠΕΝΙΤΣΑΣ" που προσφέρουν το χαμηλότερο τίμημα, 1 δισ. εκ των οποίων μετρητοίς θα καταβάλουν τα 300 εκ.

Το επόμενο διάστημα θα μάθουμε ποιος τελικά θα κριθεί πλειοδότης από τον ΟΑΕ και θα πάρει χαριστικά μια επιχείρηση που μόνο τα ακίνητά της αξίζουν περισσότερα από 10 - 15 δισ. Ομως, ήδη οι εργαζόμενοι όπως ήδη αναφέραμε θεωρούν επικρατέστερη τη "ΘΡΑΚΗ - ΖΕΡΙΤΗΣ ΑΕ". Και σε αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο στηρίζουν τους φόβους τους για κλείσιμο της επιχείρησης. Οπως σημειώνουν, πίσω από τη συγκεκριμένη χαρτοποιία της Θράκης υπάρχει ο κ. Αλεξιάς που διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής χαρτονιών στην Αθήνα. Παράγει δηλαδή το ίδιο προϊόν με τη ΜΕΛ. Το γεγονός ενισχύει ακόμη παλιότερες υποψίες, ότι προορίζουν τη ΜΕΛ για αποθήκη και όχι για παραγωγική επιχείρηση. Το ιστορικό της εταιρίας από το 1967 ως και σήμερα δείχνει άλλωστε ότι ποτέ δεν είδαν τη ΜΕΛ ως επιχείρηση με προοπτική. Το χαρτόνι που παράγει η ΜΕΛ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, όμως μετά από χρόνια απουσίας επενδυτικών προγραμμάτων και εκσυγχρονισμού των μονάδων παραγωγής, η ΜΕΛ δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί στην τιμή ξένες εταιρίες. Ετσι γίνονται εισαγωγές από άλλες χώρες. Παλιότερα στεκόταν ανταγωνιστικά απέναντι στις επιχειρήσεις της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Αυστρίας.

Οι εργαζόμενοι επιμένουν ότι πρέπει άμεσα να γίνουν επενδύσεις στα πλαίσια του ΟΑΕ και βεβαιώνουν ότι η ΜΕΛ, που για άλλη μια φορά κατάφερε να ορθοποδήσει μετά την τελευταία υπερχρέωσή της από τους Αδελφούς Σκουλούδη, μπορεί να γίνει ακόμη πιο κερδοφόρα και να δώσει και νέες θέσεις εργασίας στην πολύπαθη Θεσσαλονίκη, αντί να προσθέσει και άλλους στη σειρά των ανέργων. Δυστυχώς, όμως, οι επιλογές της κυβέρνησης δε συμβαδίζουν με αυτές των εργαζομένων. Η προοπτική του ξεπουλήματος ολοένα και πλησιάζει. Οι εργαζόμενοι όμως ξεκαθαρίζουν πως θα αντιπαλέψουν την προοπτική παραπέρα συρρίκνωσής της με κάθε μέσο και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις.

Α. Α.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κλείνουν τα φαρμακεία από τις 31 του Οκτώβρη

Ο ένας μετά τον άλλο οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας αποφασίζουν να συμμετέχουν στο πανελλαδικό κλείσιμο των φαρμακείων τους που προκήρυξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενάντια στα τελευταία κυβερνητικά μέτρα, που στο όνομα της ανακοστολόγησης των φαρμάκων και της περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης, οδηγείται σε αφανισμό το ελληνικό φαρμακείο. Ετσι, η γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων αποφάσισε το κλείσιμο των φαρμακείων από τις 31 του Οκτώβρη και την παράδοση των κλειδιών στο νομάρχη.

Στο ψήφισμά τους οι φαρμακοποιοί των Ιωαννίνων καταγγέλλουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης στόχο έχει την επιστημονική, κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση του φαρμακοποιού και τον αφανισμό του ελληνικού φαρμακείου και διεκδικεί:

  • Την ανάκληση της πρόσφατης αγορανομικής διάταξης για την τιμολόγηση των φαρμάκων, με την οποία περιορίζεται το εισόδημα του φαρμακοποιού.
  • Την κατάργηση των υπέρ τρίτων κρατήσεων που επιβαρύνουν την τιμή του φαρμάκου.
  • Την επιβεβλημένη διατήρηση της σταθερής λιανικής τιμής, ώστε να παραμείνουν υπό έλεγχο οι τιμές των φαρμάκων.
  • Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, ώστε να πάψουν τα ασφαλιστικά ταμεία να παρακρατούν τα χρήματα των φαρμακοποιών.
  • Τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης του Ελληνα φαρμακοποιού.
  • Την ικανοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διεκδικεί ο κλάδος.

Τέλος, η γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων με το ψήφισμά της καλεί τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να διοργανώσει πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 3 του Νοέμβρη, όπου θα συμμετέχουν ενεργά και οργανωμένα οι φαρμακοποιοί της επαρχίας.

Ο πληθωρισμός και οι τιμές

Αυτή η κυβέρνηση και οι οικονομικοί της υπουργοί, πάνε να μας τρελάνουν. Μπερδεύουν - ή κάνουν πως μπερδεύουν - την ήρα με το στάρι, επιχειρώντας να βαφτίσουν τον κομπογιαννιτισμό σαν οικονομική επιστήμη. Πάρτε, για παράδειγμα, τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος αναφερόμενος στην τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΚΟ για το 1998, δήλωσε πως σε όσες ΔΕΚΟ επιβληθούν αυξήσεις τιμολογίων, "το ποσοστό αύξησης των τιμών θα είναι κάτω από τον πληθωρισμού". Επιχειρώντας να εξωραϊσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ο κύριος Παπαντωνίου μας είπε, με άλλα λόγια, ότι αν ο πληθωρισμός αυξηθεί το 1998 κατά 5%, οι αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ θα είναι μικρότερες από 5%.

***

Μα κύριε υπουργέ, ακόμη και ο πρωτοετής μαθητής του Πανεπιστημίου, ξέρει ότι ο πληθωρισμός ανεβοκατεβαίνει, ανάλογα με τις αυξομειώσεις των τιμών. Κάθε φορά που οι τιμές αυξάνονται, ακολουθεί αύξηση του πληθωρισμού και κάθε φορά που οι τιμές μειώνονται ακολουθεί μείωση του πληθωρισμού. Κατά συνέπεια όσο, μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αύξησης των τιμών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η άνοδος του πληθωρισμού που θα ακολουθήσει.

***

Ας το δούμε σε ένα παράδειγμα. Αν υποθέσουμε ότι το 1998 δεν επιβληθούν αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τότε και ο πληθωρισμός θα είναι ΜΗΔΕΝ. Ομως, ο κύριος υπουργός, προσπαθεί να μας πει ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται ως διά μαγείας και ότι δεν είναι η άνοδος των τιμών αυτή που τροφοδοτεί την άνοδο του πληθωρισμού, αλλά ότι... η άνοδος του πληθωρισμού τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών...

Η νέα "οικονομική επιστήμη", που προσπαθεί να καθιερώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και οι "εκσυγχρονιστές" συνοδοιπόροι του στο θέμα "τιμών - πληθωρισμού" δε διαφέρει σε τίποτε από τα "νέα μαθηματικά" που προσπάθησε να καθιερώσει το 1993 η κυβέρνηση της ΝΔ, που μας έλεγε ότι εισοδηματικές αυξήσεις μισθών 0% + 0% ισοδυναμούν με... 14%. Ακολουθώντας το παράδειγμα της ΝΔ σε θέματα εισοδηματικής πολιτικής - είναι κι αυτό ένα στοιχεία "σύγκλισης" στις πολιτικές των δύο κομμάτων - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συγκρίνει ασύγκριτα πράγματα. Οταν αναφέρεται στα ποσοστά αύξησης των τιμών παίρνει υπόψη της τα μέσα επίπεδα και τη μεσοσταθμική (συνήθως είναι μικρότερη). Αντίθετα, όταν αναφέρεται στις ονομαστικές αυξήσεις μισθών - συντάξεων, δεν παίρνει υπόψη της τα μέσα επίπεδα και τη μεσοσταθμική αύξηση, αλλά την αύξηση που προκύπτει "μεταξύ αρχής και τέλους" περιόδου (προκύπτει συνήθως μεγαλύτερη αύξηση).

Ελεος, τι άλλο θα ακούσουμε από τους "εκσυγχρονιστές"

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα παρουσίασε η ΕΤΒΑ

Θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα ύψους 2 δισ. δραχμών παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του 1997 η ΕΤΒΑ, εξέλιξη που εμφανίζεται για πρώτη φορά τα τελευταία 7 χρόνια. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας, σχετικά με την εξέλιξη που παρουσίασαν τα διάφορα χρηματοοικονομικά μεγέθη της έτσι όπως εμφανίζονται στην Εκθεση του α' εξαμήνου 1997 (που καλύπτει το διάστημα 1/1 - 30/6/97).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η παραπάνω εικόνα δεν είναι άσχετη με την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ενόψει της ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας, να διαγράψει ουσιαστικά χρέη και επισφάλειες συνολικού ύψους 1 τρισ. δραχμών, να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση μιας σειράς εταιριών του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας και να την απαγκιστρώσει ουσιαστικά από τη χρηματοδότηση επενδυτικών υπηρεσιών και ως εκ τούτου να τη στέψει σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ