ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Το '98 είναι χρονιά εκλογών...

Οσοι χαράτσωσαν άγρια τους δημότες τα προηγούμενα χρόνια, το '98 θα παρουσιάσουν "φιλολαϊκό" πρόσωπο, με μικρές, σχετικά, αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Στο απυρόβλητο, πάντα, η κυβέρνηση για τα 920 δισ. που παρακρατά από τους θεσμοθετημένους υπέρ της αυτοδιοίκησης πόρους

Σε αυξήσεις των δημοτικών τελών μικρότερες απ' αυτές των προηγούμενων χρόνων, προσανατολίζονται αρκετές δημοτικές αρχές για τη χρονιά που έρχεται. Ο λόγος είναι απλός: το 1998 είναι χρόνος δημοτικών εκλογών και όσοι επιδιώξουν την επανεκλογή τους, δε θέλουν να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους. Αυτό, βέβαια, δεν ανατρέπει τη συνολική εικόνα, που θέλει αρκετές δημοτικές αρχές να στρέφονται στο άγριο χαράτσωμα των δημοτών τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό να γεμίσουν τα δημοτικά ταμεία.

Χαράτσωμα, που γίνεται σχεδόν νομοτελειακά. Και αυτό, επειδή η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και οι αιρετοί που τη στηρίζουν, αρνούνται να διεκδικήσουν τα 920 δισ. που παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση - συνεχίζοντας την τακτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων - από τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως αρνούνται να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση του θεσμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία σήμερα δεν ξεπερνά το εξευτελιστικό 2% του συνόλου των δαπανών του. Οπως αρνούνται να αντιταχθούν στην κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες και στην κατεύθυνσή τους να επιβάλλουν την πρόσθετη φορολογία στους εργαζομένους για όποια υπηρεσία ή έργο τους παρέχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, ο "Ρ" παρουσιάζει, σήμερα, ορισμένες από τις αυξήσεις δημοτικών τελών που επέβαλαν αιρετοί τις προηγούμενες χρονιές και οι οποίες επιβάρυναν το ήδη ισχνό εισόδημα των εργαζομένων.

Δήμ(ι)οι Αθηναίων, Πειραιώς και Περιχώρων...

Αστρονομικές αυξήσεις τα προηγούμενα χρόνια

Η "χαμογελαστή", "απολίτικη" και όχι "ψωνισμένη με την εξουσία" διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, για το '97 επέβαλε αύξηση κατά 10% στα τέλη χρήσεων κοινόχρηστων χώρων καταστημάτων και 8% στα τέλη των περιπτέρων. Από την αύξηση κατά 10% στα τέλη για τα καταστήματα, που καταλαμβάνουν με τραπεζοκαθίσματα κοινόχρηστους χώρους, εξαιρέθηκαν μία σειρά περιοχών και πλατειών, στις οποίες επιβλήθηκε υπέρογκη αύξηση μέχρι και 2.000%.

Το τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τις αυθαίρετες κατασκευές ορίστηκε στο 50%, ενώ για τα παραδοσιακά καφενεία ορίστηκε στο μισό του συντελεστή τραπεζοκαθισμάτων για τους αντίστοιχους δρόμους και πλατείες. Από την απόφαση αυτή θίχτηκαν τα παραδοσιακά καφενεία, τα οποία βρίσκονται στις περιοχές που εξαιρέθηκαν από την αύξηση του 10%, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να πληρώσουν και αυτά υψηλό τέλος.

Είναι περιττό να αναφέρουμε πως οι αυξήσεις αυτές "μετουσιώθηκαν" σε αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που πωλούν τα καταστήματα. Είναι περιττό να αναφέρουμε πως μετακυλίστηκαν ως επιπλέον κόστος παροχής υπηρεσιών στην τσέπη του δημότη. Είναι, επίσης, περιττό να αναφέρουμε πως επιβάρυναν περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται έτσι και αλλιώς από τη μακρόχρονη και μονόπλευρη λιτότητα.

Για το '96, ο "δήμαρχος όλων των Αθηναίων" Δ. Αβραμόπουλος επέβαλε τις ακόλουθες, υπέρογκες αυξήσεις: 100% στο τέλος ελεγχόμενης στάθμευσης, 15% στο τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων καταστημάτων, 10% στο τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων μικροπωλητών και περιπτέρων, 15% στο τέλος κατάληψης χώρου στη δημοτική αγορά Κυψέλης, 19,8% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και 20% στο φόρο επί των ηλεκτροδοτούμενων χώρων.

Δήμος Πειραιά

Ο εκλεγμένος με στήριξη από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης,σε μια πόλη που μαστίζεται από την ανεργία και την "απασχολησιμότητα", επέβαλε για το '97 αύξηση 12,6% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού με οριακή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αύξηση αυτή μεταφράστηκε σε 407 δραχμές και 1.221 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες και τα καταστήματα αντίστοιχα.

Για το '96 είχαν αποφασιστεί από την πλειοψηφία αυξήσεις των δημοτικών τελών κατά 13%, ενώ για το '95 είχαμε δύο απανωτές αυξήσεις. Η πρώτη 12 και η δεύτερη 15%. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το '91, όταν ανέλαβε το Δήμο η διοίκηση υπό τον Στ. Λογοθέτη, μέχρι το '97, τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί από 220 έως 300% ανά κατηγορία. Οι 130 δραχμές του '91 ανά τ.μ. έγιναν 407 το '97 για τις κατοικίες και οι 390 για τα καταστήματα ανήλθαν σε 1.221 δραχμές.

Δήμος Νίκαιας

Η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ δημοτική αρχή Νίκαιας αποφάσισε για το '97 αύξηση 15% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Να σημειωθεί ότι την αύξηση δεν αποφάσισε μόνος του ο Β. Τράπαλης και η πλειοψηφία, αλλά συμφώνησαν και οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας τη "λύπη" τους, που "αναγκάζονται" να προχωρήσουν σε αυξήσεις. Μοναδική εξαίρεση η "Δημοκρατική Ενότητα",η επικεφαλής της οποίας Β. Νικολαϊδου ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο "να αποφασίσει μηδενική αύξηση και να ξεκινήσει αγώνα για τη διεκδίκηση των δισεκατομμυρίων που παρακρατά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση".

Δήμος Αιγάλεω

Η, εκλεγμένη με στήριξη από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, δημοτική αρχή του Αιγάλεω αποφάσισε για το '97 αύξηση 10% στα δημοτικά τέλη. Η αύξηση προστέθηκε στην αύξηση 40% των δημοτικών τελών, που επέβαλε για το '96 η δημοτική αρχή και παρά τις "διαβεβαιώσεις", τότε, της δημοτικής αρχής ότι "δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες αυξήσεις".

Νέα Ερυθραία

Η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ δημοτική αρχή της πόλης αποφάσισε για το '97 αύξηση των δημοτικών τελών, σε ποσοστό 52,4%. Το αιτιολογικό της ήταν ότι έπρεπε να καλυφθεί το έλλειμμα που δημιουργήθηκε από τις... όχι και τόσο υψηλές αυξήσεις των προηγούμενων χρόνων. Παράλληλα η Δημοτική Αρχή αποφάσισε για το '97 αύξηση στο δημοτικό φόρο από 45 σε 69 δραχμές για τους στεγασμένους χώρους και από 22 σε 34 δραχμές για τους μη στεγασμένους.

Δήμος Καισαριανής

Ο προσκείμενος στο ΣΥΝ δήμαρχος Θ. Μπαρτζώκας και η παράταξή του αποφάσισαν για το '97 αύξηση των δημοτικών τελών κατά 28% για τις κατοικίες και 33% για τα καταστήματα. Ετσι, ο δήμος, για φέτος, εισπράττει για ανταποδοτικά τέλη 320 δραχμές ανά τ. μ., από 250 που ίσχυε το '96 για τις κατοικίες και 800 δραχμές ανά τ. μ., από 600 που εισέπραττε πέρσι.

Δήμος Αμαρουσίου

Ο εκλεγμένος με στήριξη από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ δήμαρχος Π. Τζανίκος και η παράταξή του αποφάσισαν για το '97 αύξηση στα τέλη καθαριότητας κατά 50%. Συνολικά, το '96 και το '97, τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν εκεί κατά 300%, όπως κατήγγειλε η παράταξη "Δημοτική Ενότητα".

Ο δημότης να πληρώνει για τα πάντα

Οι υπέρογκες αυξήσεις, όμως, των δημοτικών τελών δε φαίνεται να αρκούν για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Γι' αυτό το λόγο στο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, πέρσι το Νοέμβρη στον Πειραιά, φρόντισαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση τη θεσμοθέτηση και νέων δημοτικών τελών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του συνεδρίου, ζήτησαν από την κεντρική διοίκηση την προώθηση στη Βουλή, για ψήφιση, επιβολής πολιτιστικού τέλους στους δημότες. Ζήτησαν, επίσης, την επιβολή ανταποδοτικού τέλους υπέρ των ΟΤΑ, στα εισιτήρια των αρχαιολογικών μουσείων και αρχαιολογικών τόπων.

Ολα δείχνουν πως στο επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τον επόμενο μήνα, η τάση αυτή - ο δημότης να πληρώνει για τα πάντα - θα επιχειρηθεί να κατοχυρωθεί σαν ένα από τα αυτονόητα της "εκσυγχρονισμένης" αυτοδιοίκησης.

Ρεπορτάζ:

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ