Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Το '98 είναι χρονιά εκλογών...

Οσοι χαράτσωσαν άγρια τους δημότες τα προηγούμενα χρόνια, το '98 θα παρουσιάσουν "φιλολαϊκό" πρόσωπο, με μικρές, σχετικά, αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Στο απυρόβλητο, πάντα, η κυβέρνηση για τα 920 δισ. που παρακρατά από τους θεσμοθετημένους υπέρ της αυτοδιοίκησης πόρους

Σε αυξήσεις των δημοτικών τελών μικρότερες απ' αυτές των προηγούμενων χρόνων, προσανατολίζονται αρκετές δημοτικές αρχές για τη χρονιά που έρχεται. Ο λόγος είναι απλός: το 1998 είναι χρόνος δημοτικών εκλογών και όσοι επιδιώξουν την επανεκλογή τους, δε θέλουν να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους. Αυτό, βέβαια, δεν ανατρέπει τη συνολική εικόνα, που θέλει αρκετές δημοτικές αρχές να στρέφονται στο άγριο χαράτσωμα των δημοτών τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό να γεμίσουν τα δημοτικά ταμεία.

Χαράτσωμα, που γίνεται σχεδόν νομοτελειακά. Και αυτό, επειδή η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και οι αιρετοί που τη στηρίζουν, αρνούνται να διεκδικήσουν τα 920 δισ. που παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση - συνεχίζοντας την τακτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων - από τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως αρνούνται να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση του θεσμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία σήμερα δεν ξεπερνά το εξευτελιστικό 2% του συνόλου των δαπανών του. Οπως αρνούνται να αντιταχθούν στην κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες και στην κατεύθυνσή τους να επιβάλλουν την πρόσθετη φορολογία στους εργαζομένους για όποια υπηρεσία ή έργο τους παρέχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, ο "Ρ" παρουσιάζει, σήμερα, ορισμένες από τις αυξήσεις δημοτικών τελών που επέβαλαν αιρετοί τις προηγούμενες χρονιές και οι οποίες επιβάρυναν το ήδη ισχνό εισόδημα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ