ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Στο απόγειό της η κυβερνητική πρόκληση

Από αύριο θα διατίθεται πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. "Τσιμπημένες" αυτή τη βδομάδα οι τιμές στα καύσιμα

Στα όρια της κοινωνικής πρόκλησης και της ανοιχτής περιφρόνησης, ειδικά των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ζεστή εστία, φτάνει η πολιτική των κυβερνώντων που, παρά το κρύο που ήδη αγκαλιάζει ολόκληρη τη χώρα, επιμένουν να εξαντλήσουν, μέχρι και την τελευταία στιγμή, την απόφασή τους για διάθεση πετρελαίου θέρμανσης. Χτες ανακοινώθηκε ότι τελικά πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται στην αγορά με μειωμένη τιμή, από αύριο Παρασκευή 31 Οκτώβρη. Με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, ορίζεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για την περίοδο από 31-10-1997 μέχρι 28-2-1998, στις 28 δρχ. το λίτρο, αντί 42 δρχ. το λίτρο που προέβλεπε το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς για τη χειμερινή περίοδο διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης. Στην παραπάνω απόφαση κατέληξε από κοινού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σχετικές δηλώσεις έγιναν χτες από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ και τον υφυπουργό Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) Μ. Χρυσοχοϊδη.

Για την υπόλοιπη περίοδο, μετά την 28η Φλεβάρη και μέχρι την 21η Απρίλη 1998, που ισχύει η χειμερινή περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, θα υπάρξει διαφορετική τιμή για τον ΕΦΚ, που θα ανακοινωθεί από την καθ' ύλην αρμόδια πολιτική ηγεσία.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, στις χτεσινές του δηλώσεις, εκτίμησε ότι η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης μετά την παραπάνω μείωση στον ΕΦΚ, διαμορφώνεται γύρω στις 97,6 δρχ. το λίτρο. Για το συγκεκριμένο θέμα προηγήθηκε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, με τον οποίο συμφώνησαν στην παραπάνω ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα περί ενδεικτικών τιμών και σχετικά δεν ισχύουν σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς, το τελικό ύψος, στο οποίο θα διαμορφωθούν οι λιανικές τιμές, δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερο από την παραπάνω ενδεικτική τιμή, ενδεχόμενο για το οποίο πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι καταναλωτές.

Η απώλεια, που θα εμφανιστεί στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του 1998 σε ετήσια βάση από την παραπάνω μείωση του ΕΦΚ, υπολογίζεται, όπως αναφέρθηκε στις χτεσινές δηλώσεις, γύρω στα 40 δισ. δρχ., η οποία όπως υποστηρίχτηκε θα αντισταθμιστεί μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Πάντως, η παραπάνω κίνηση της κυβέρνησης να μειώσει περαιτέρω τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης έγινε προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις που έχει στον πληθωρισμό η επαναφορά του πετρελαίου θέρμανσης στο"καλάθι της νοικοκυράς". Και εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας έβγαλε τον περασμένο Ιούνη το πετρέλαιο θέρμανσης από το "καλάθι" διαμόρφωσης του τιμαρίθμου, με το πρόσχημα ότι δε χρησιμοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Με τον τρόπο αυτό ο πληθωρισμός μειώθηκε τεχνητά, ενώ η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να αρχίσει να υπολογίζει ξανά το πετρέλαιο θέρμανσης μόλις ξεκινούσε η διάθεσή του με μειωμένο φόρο. Η επαναφορά του πετρελαίου θέρμανσης στο καλάθι διαμόρφωσης του τιμαρίθμου από αύριο, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει κατά μία μονάδα τον πληθωρισμό του Νοέμβρη, ενώ η επιβάρυνση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην παραπάνω μείωση κατά 14 δρχ. το λίτρο στον ΕΦΚ. Ενα άλλο "τρικ" που εφεύρε η κυβέρνηση προκειμένου να καθυστερήσει την επιβάρυνση του πληθωρισμού από το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι το γεγονός ότι περιόρισε την περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρο (31 Οκτώβρη μέχρι 21 Απρίλη, αντί 3η Δευτέρα του Οκτώβρη μέχρι τελευταία Κυριακή του Απρίλη, που ίσχυε μέχρι πέρσι).

Οι τιμές στα καύσιμα

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείου Ανάπτυξης, οι νέες ενδεικτικές λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών, που θα ισχύσουν από σήμερα 30-10 έως 6-11 σε όλη τη χώρα, μετά τη μεταβολή των διεθνών τιμών, προσδιορίζονται ως εξής:

  • Λεκανοπέδιο Αττικής και Ν. Θεσσαλονίκης: Σούπερ 221,4 δρχ. το λίτρο, αμόλυβδη 205,4 δρχ. το λίτρο.
  • Α Ζώνη: Σούπερ 226,3 δρχ. το λίτρο, αμόλυβδη 210,3 δρχ. το λίτρο.
  • Β Ζώνη: Σούπερ 229,3 δρχ. το λίτρο, αμόλυβδη 213,3 δρχ. το λίτρο.
  • Γ Ζώνη με 18% ΦΠΑ: Σούπερ 231,3 δρχ. το λίτρο, αμόλυβδη 215,3 δρχ. το λίτρο. Για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13%: Σούπερ 221,3 δρχ. το λίτρο, αμόλυβδη 206,3 δρχ. το λίτρο.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Τελικά τροποποίησαν το Προεδρικό Διάταγμα

Τροποποιήθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών βιοτεχνών μελών των επιμελητηρίων και μετά από σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η επίμαχη παράγραφος του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην κατάρτιση ψηφοδελτίων για τις εκλογές των επιμελητηρίων. Συγκεκριμένα, με το ΠΔ 193/97 οριζόταν ότι προκειμένου να συμμετέχει κάποιος συνδυασμός στις εκλογές των μεικτών επιμελητηρίων έπρεπε το ψηφοδέλτιό του να περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε υποψήφιους σε κάθε τμήμα, πράγμα το οποίο λειτουργούσε απαγορευτικάστη δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των φωνών στα επιμελητήρια. Με την τροποποίηση της παραπάνω ρύθμισης ορίζεται ότι "ως συνδυασμός θεωρείται το ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει οποιοδήποτε αριθμό υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένου και του μεμονωμένου υποψηφίου".

ΔΕΗ
Από 1η Νοέμβρη το νυχτερινό τιμολόγιο

Σε ισχύ τίθεται και φέτος όπως κάθε χρόνο το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Οπως ανακοίνωσε η Επιχείρηση, η έναρξη του νυχτερινού τιμολογίου ξεκινά από 1η Νοεμβρίου και θα ισχύει για 6 ώρες τη νύχτα και δύο ώρες το μεσημέρι μέχρι και τις 30 του Απρίλη.

Συνέδριο για τουρισμό - τηλεπικοινωνίες

"Τουρισμός - Τηλεπικοινωνίες και Περιφερειακή Ανάπτυξη" ήταν το θέμα συνεδρίου που διοργάνωσαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο "Δημόκριτος", το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ινστιτούτο Ερευνών Ανατολικού Αιγαίου. Στο συνέδριο, που συμμετείχαν Ελληνες και ξένοι ειδικοί, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Κ. Κιουλάφας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης των επενδύσεων του Οργανισμού και επισήμανε τον υπαρκτό κίνδυνο αφελληνισμού των ελληνικών τηλεπικοινωνιών.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Μελέτη για ενίσχυση των βιομηχάνων

Μείωση των αυτοαπασχολούμενων, συρρίκνωση της δημόσιας διοίκησης, δημιουργία θετικού κλίματος για την είσοδο των πολυεθνικών στη χώρα, στροφή στη δημιουργία μικρών "ευέλικτων" επιχειρήσεων, ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, σπάσιμο των κρατικών μονοπωλίων, ενίσχυση της προσπάθειας των επιχειρήσεων για τη μείωση του μοναδιαίου κόστους παραγωγής, συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα και ταυτοχρόνως προτάσεις για την ελληνική βιομηχανία που περιλαμβάνονται στο έργο: "Το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας".

Το εν λόγω "έργο" είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του σημερινού πρωθυπουργού Κ. Σημίτη το 1995, όταν από τη θέση του υπουργού Βιομηχανίας ανέθεσε την παραπάνω έρευνα - μελέτη σε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Χ. Πιτέλη και το οποίο ολοκληρώθηκε προσφάτως, ενώ χθες παρουσιάστηκε στο ΕΒΕΑ με την παρουσία και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και εκπροσώπων του ΣΕΒ. Ουσιαστικά πρόκειται για το γενικότερο και γνωστό πλαίσιο, πλέον και στην πράξη, που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και που εστιάζεταιστη στήριξη των επιχειρήσεων όχι με την παροχή άμεσων επιδοτήσεων, αλλά με την ύπαρξη γενικότερων "κινήτρων" που σχετίζονται με την εν γένει οικονομική δραστηριότητα.

Οπως μάλιστα αναφέρεται στα σχετικά έντυπα που δημοσιοποιήθηκαν χθες, για το "έργο" αυτό εργάστηκαν 200 περίπου επιστήμονες, οι οποίοι προφανώς θα πληρώθηκαν και αδρά, για να πουν για πολλοστή φορά τα όσα ακριβώς έχει υποδείξει κατά γράμμα η ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ