ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟ 1996
Περισσότερα κέρδη σε λιγότερα χέρια

Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, οι 4.997 βιομηχανικές επιχειρήσεις, ΑΕ και ΕΠΕ, αύξησαν τα μεικτά τους κέρδη κατά 10,2%. Ομως, οι 100 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις αύξησαν τα κέρδη τους κατά 22,2% και καρπώθηκαν το 78% των συνολικών κερδών της βιομηχανίας

Και νέα σημαντική αύξηση σημείωσαν το 1996 τόσο οι πωλήσεις όσο και τα επίσημα κέρδη όλων των μεγάλων κερδοφόρων και ζημιογόνων βιομηχανικών επιχειρήσεων - μορφής ΑΕ και ΕΠΕ - που λειτουργούν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 1996 από τους ισολογισμούς των 4.997 βιομηχανικών επιχειρήσεων προκύπτει αύξηση των πωλήσεων κατά 663,1 δισ. δραχμές και των μεικτών κερδών κατά 154,8 δισ. δραχμές. Την ίδια χρονιά, συνεχίστηκε η διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στα χέρια μιας μικρής ομάδας μεγαλοεπιχειρηματιών, καθώς 100 μεγάλες επιχειρήσεις νέμονται το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των καθαρών κερδών που εμφάνισαν στους ισολογισμούς τους όλες μαζί οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας.

Οι παραπάνω εξελίξεις - που δείχνουν ότι το 1996 τόσο το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων όσο και των μεικτών κερδών ήταν πάνω από τον πληθωρισμό - προκύπτουν από τα συγκεντρωτικά στοιχεία (για την πορεία των κερδών, των πωλήσεων και άλλων βασικών μεγεθών των βιομηχανικών επιχειρήσεων), που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η εταιρία ICAP μαζί με στοιχεία σχετικής έρευνας για την πορεία και τις προοπτικές των βιομηχανικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Κ. Κυριακόπουλος και Δ. Μανιατάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP (που συγκρίνει το σύνολο των 4.997 κερδοφόρων και ζημιογόνων βιομηχανικών επιχειρήσεων του 1996 με το σύνολο των 4.590 κερδοφόρων και ζημιογόνων βιομηχανικών επιχειρήσεων του 1995), προκύπτει ότι το 1996:

  • Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 10,17% ή κατά 154,8 δισ. δραχμές και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 1.676,4 δισ. δραχμών έναντι 1.521,6 δισ. δραχμών το 1995.
  • Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 817,8 δισ. δραχμές ή κατά 12% και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 7.628,7 δισ. δραχμών έναντι 6.810,8 δισ. δραχμών που ήταν οι πωλήσεις το 1996.
  • Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 1,7% ή κατά 6,3 δισ. δραχμές.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι τόσο οι πωλήσεις όσο και τα μεικτά - τα φανερά κέρδη - των βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν το 1996 σε ποσοστά πάνω από τον πληθωρισμό, που "έτρεχε" (σε μέσα ετήσια επίπεδα) με ρυθμό 8,5%. Η μικρότερη αύξηση (1,7%) των καθαρών κερδών, που εμφανίζουν με βάση τους ισολογισμούς τους οι επιχειρήσεις, η οποία υπολείπεται του πληθωρισμού, μπορεί να είναι πραγματικό γεγονός ή και να οφείλεται σε αλχημείες που κάνουν τα λογιστήρια των μεγάλων επιχειρήσεων για να κρύψουν τα κέρδη τους και να πληρώσουν λιγότερους φόρους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι και το 1996 συνεχίστηκε η διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, στα χέρια όλο και λιγότερων μεγαλοεπιχειρηματιών. Ενδεικτικά από αυτή την άποψη είναι τα ίδια τα στοιχεία της ICAP, που δείχνουν ότι οι 100 βιομηχανικές επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και τα μεγαλύτερα καθαρά κέρδη ελέγχουν την ελληνικά αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Οι 100 μεγαλύτερες, βάσει πωλήσεων, βιομηχανικές επιχειρήσεις κάλυψαν το 44,2% των συνολικών πωλήσεων της βιομηχανίας, έναντι 44,6% το '95.
  • Οι 100 μεγαλύτερες, βάσει καθαρών κερδών, βιομηχανίες καρπώθηκαν το 1996 το 77,9% του συνόλου των καθαρών κερδών που εμφάνισαν με τους ισολογισμούς τους ΟΛΕΣ μαζί οι 4.997 βιομηχανικές επιχειρήσεις, ενώ το 1994 οι 100 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις είχαν καρπωθεί το 64,8% του συνόλου των κερδών.

Με αφορμή το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη, στο σύνολο των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας, παρουσιάζουν - επίσημα - μικρότερη αύξηση από τον πληθωρισμό, οι συντάκτες του κειμένου της έκθεσης της ICAP σημειώνουν, πως "τίθεται επιτακτικά το ζήτημα βελτίωσης του κόστους παραγωγής και της αύξησης της παραγωγικότητας" και κατά συνέπεια η "ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εκσυγχρονισμού στην ελληνική βιομηχανία, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα σε συνθήκες έντασης του διεθνούς ανταγωνισμού". Με απλά λόγια αυτό σημαίνει, ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους και να επενδύσουν μέρος των παχυλών κερδών, για την αγορά νέου εξοπλισμού και γενικότερα τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό των εργοστασίων τους.

Οι επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα

Από τα στοιχεία της έρευνας για την πορεία και τις προοπτικές των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία - Θράκη) που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ξεχωρίσαμε ως πιο ενδιαφέροντα αυτά που δείχνουν ότι:

  • επί του συνόλου των επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, στη Μακεδονία και Θράκη δραστηριοποιείται το 27,2% των βιομηχανικών, το 14,5% των εμπορικών και το 13% των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
  • Αναφορικά με το ποσοστό του προσωπικού που απασχολείται στο σύνολο των επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας απασχολούσαν το 1996 το 31%, οι εμπορικές το 10,6% και οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών το 11,8%. Συνολικά, δηλαδή, η Βόρεια Ελλάδα καλύπτει το 21,1% της εθνικής απασχόλησης. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, ότι στη Βόρεια Ελλάδα απασχολείται μεγαλύτερο ποσοστό στη βιομηχανία σε σχέση με το σύνολο της χώρας. Συγκεκριμένα, ενώ σε εθνικό επίπεδο το ποσοστό των απασχολούμενων στις βιομηχανικές επιχειρήσεις ανέρχεται στο 50%, στη Βόρεια Ελλάδα το ποσοστό των απασχολούμενων στη βιομηχανία ανέρχεται σε 73,5%.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Κλειστά επ' αόριστον από αύριο τα φαρμακεία

Με δυναμικές κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική υποταγής στους φαρμακοβιομήχανους και τους μεγαλοεισαγωγείς, που οδηγεί σε αφανισμό το μικρό και μεσαίο φαρμακείο

Κλείνουν επ' αόριστον οι φαρμακοποιοί από αύριο τα φαρμακεία τους σε όλη τη χώρα και παραδίδουν τα κλειδιά στους νομάρχες, αντιδρώντας έτσι στη συνειδητή εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή της πολιτικής της για το φάρμακο. Οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να περικόψουν από το εισόδημά τους τα 40 από τα 80 δισ. δρχ. που υπολογίζει να περιστείλει από τη φαρμακευτική δαπάνη η κυβέρνηση μέσω της περιβόητης ανακοστολόγησης. Στην πραγματικότητα, όπως καταγγέλλουν, πρόκειται για μία "ανατιμολόγηση" υπέρ των πολυεθνικών και των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλοεισαγωγέων, τα κέρδη των οποίων όχι μόνο μένουν στο απυρόβλητο αλλά ενισχύονται.Παράλληλος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο αφανισμός του μικρού και μεσαίου φαρμακείου ανοίγοντας το δρόμο στις αλυσίδες - ντόπιες και πολυεθνικές - να εισβάλουν στην ελληνική αγορά.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών πραγματοποιούνται κάτω από το κλίμα κυβερνητικών εκβιασμών. Ηδη ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας εκσφενδόνισε την προηγούμενη βδομάδα ωμές απειλές της μορφής ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη ακόμη και να προχωρήσει σε αφαίρεση αδειών από τους διαμαρτυρόμενους φαρμακοποιούς. Παράλληλα, ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης με επιστολή του καλεί τους νομάρχες να προσδιορίσουν τα φαρμακεία που κρίνουν "ότι είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών των περιοχών αρμοδιότητάς τους". Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη απάντηση από το νομάρχη Αν. Αττικής ήταν ότι "ως διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα ορίζονται τα φαρμακεία που ήδη έχουν ορίσει οι φαρμακευτικοί σύλλογοι για τις εκτός κινητοποίησης περιόδους!". Ο υφυπουργός σε χτεσινή του συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τους νομάρχες να ζητήσουν την παρέμβαση εισαγγελέα εναντίον των απεργών φαρμακοποιών λέγοντας: "κάθε νομάρχης να βρει τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η απόφασή του". Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στη νομαρχία Αττικής, ζητήθηκε από το Φαρμακευτικό Σύλλογο να ορίσει δέκα φαρμακεία διημερεύοντα και δέκα διανυκτερεύοντα τα οποία δε θα λειτουργούν σε βάρδιες αλλά σε ολική εφημερία.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται για μεμονωμένες απειλές κάποιων κυβερνητικών υπουργών, αλλά για συνολική κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει μέχρι τέλους τις αντιλαϊκές της επιλογές, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να πατάξει τις αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων.

Στο μεταξύ, σε χτεσινή συνάντηση του Μ. Σκουλάκη με τον πρωθυπουργό φέρεται να συζητήθηκε το ενδεχόμενο περιορισμού της εισφοράς υπέρ ΕΟΦ που περιλαμβάνεται στην τιμή του φαρμάκου, υπέρ των φαρμακοποιών, πετώντας στους φαρμακοποιούς ένα "κόκαλο" για να αναστείλουν την απεργία τους.

Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοβιομήχανοι εκμεταλλευόμενοι τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μην υπάρχει κρατική φαρμακοβιομηχανία και κρατική φαρμακαποθήκη, επιδόθηκαν το τελευταίο διάστημα σε μια απροκάλυπτη επίδειξη εκβιασμού χρησιμοποιώντας σαν μέσο την υγεία του λαού και απειλώντας ότι θα σταματήσουν την παραγωγή ταχείας κυκλοφορίας φαρμάκων. Ενδεικτικές είναι οι πομπώδεις απειλές αυτού του τύπου διά του προέδρου της θυγατρικής στην Ελλάδα της πολυεθνικής Beringer Ingelheim. Σύμφωνα με αυτές, η εταιρία επρόκειτο να σταματήσει την παραγωγή οκτώ σκευασμάτων και να τα εισάγει. Ομως, μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν και στο παρασκήνιο και την εκτίμηση της μητρικής Beringer - ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι από τις πλέον συμφέρουσες για τη φαρμακοβιομηχανία - η Beringer Ελλάς αναδιπλώθηκε. Ετσι, με επιστολή που έστειλε τις προηγούμενες μέρες στον ΕΟΦ, στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, "διευκρινίζει" - προφανώς μετά από σχετική εντολή της μητρικής εταιρίας που έχει την έδρα στη Γερμανία - ότι τελικά δε θα σταματήσει την παραγωγή των φαρμάκων που είχε ανακοινώσει. Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ