Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟ 1996
Περισσότερα κέρδη σε λιγότερα χέρια

Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, οι 4.997 βιομηχανικές επιχειρήσεις, ΑΕ και ΕΠΕ, αύξησαν τα μεικτά τους κέρδη κατά 10,2%. Ομως, οι 100 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις αύξησαν τα κέρδη τους κατά 22,2% και καρπώθηκαν το 78% των συνολικών κερδών της βιομηχανίας

Και νέα σημαντική αύξηση σημείωσαν το 1996 τόσο οι πωλήσεις όσο και τα επίσημα κέρδη όλων των μεγάλων κερδοφόρων και ζημιογόνων βιομηχανικών επιχειρήσεων - μορφής ΑΕ και ΕΠΕ - που λειτουργούν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 1996 από τους ισολογισμούς των 4.997 βιομηχανικών επιχειρήσεων προκύπτει αύξηση των πωλήσεων κατά 663,1 δισ. δραχμές και των μεικτών κερδών κατά 154,8 δισ. δραχμές. Την ίδια χρονιά, συνεχίστηκε η διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στα χέρια μιας μικρής ομάδας μεγαλοεπιχειρηματιών, καθώς 100 μεγάλες επιχειρήσεις νέμονται το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των καθαρών κερδών που εμφάνισαν στους ισολογισμούς τους όλες μαζί οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας.

Οι παραπάνω εξελίξεις - που δείχνουν ότι το 1996 τόσο το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων όσο και των μεικτών κερδών ήταν πάνω από τον πληθωρισμό - προκύπτουν από τα συγκεντρωτικά στοιχεία (για την πορεία των κερδών, των πωλήσεων και άλλων βασικών μεγεθών των βιομηχανικών επιχειρήσεων), που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η εταιρία ICAP μαζί με στοιχεία σχετικής έρευνας για την πορεία και τις προοπτικές των βιομηχανικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Κ. Κυριακόπουλος και Δ. Μανιατάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP (που συγκρίνει το σύνολο των 4.997 κερδοφόρων και ζημιογόνων βιομηχανικών επιχειρήσεων του 1996 με το σύνολο των 4.590 κερδοφόρων και ζημιογόνων βιομηχανικών επιχειρήσεων του 1995), προκύπτει ότι το 1996:

  • Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 10,17% ή κατά 154,8 δισ. δραχμές και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 1.676,4 δισ. δραχμών έναντι 1.521,6 δισ. δραχμών το 1995.
  • Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 817,8 δισ. δραχμές ή κατά 12% και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 7.628,7 δισ. δραχμών έναντι 6.810,8 δισ. δραχμών που ήταν οι πωλήσεις το 1996.
  • Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 1,7% ή κατά 6,3 δισ. δραχμές.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι τόσο οι πωλήσεις όσο και τα μεικτά - τα φανερά κέρδη - των βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν το 1996 σε ποσοστά πάνω από τον πληθωρισμό, που "έτρεχε" (σε μέσα ετήσια επίπεδα) με ρυθμό 8,5%. Η μικρότερη αύξηση (1,7%) των καθαρών κερδών, που εμφανίζουν με βάση τους ισολογισμούς τους οι επιχειρήσεις, η οποία υπολείπεται του πληθωρισμού, μπορεί να είναι πραγματικό γεγονός ή και να οφείλεται σε αλχημείες που κάνουν τα λογιστήρια των μεγάλων επιχειρήσεων για να κρύψουν τα κέρδη τους και να πληρώσουν λιγότερους φόρους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι και το 1996 συνεχίστηκε η διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, στα χέρια όλο και λιγότερων μεγαλοεπιχειρηματιών. Ενδεικτικά από αυτή την άποψη είναι τα ίδια τα στοιχεία της ICAP, που δείχνουν ότι οι 100 βιομηχανικές επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και τα μεγαλύτερα καθαρά κέρδη ελέγχουν την ελληνικά αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Οι 100 μεγαλύτερες, βάσει πωλήσεων, βιομηχανικές επιχειρήσεις κάλυψαν το 44,2% των συνολικών πωλήσεων της βιομηχανίας, έναντι 44,6% το '95.
  • Οι 100 μεγαλύτερες, βάσει καθαρών κερδών, βιομηχανίες καρπώθηκαν το 1996 το 77,9% του συνόλου των καθαρών κερδών που εμφάνισαν με τους ισολογισμούς τους ΟΛΕΣ μαζί οι 4.997 βιομηχανικές επιχειρήσεις, ενώ το 1994 οι 100 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις είχαν καρπωθεί το 64,8% του συνόλου των κερδών.

Με αφορμή το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη, στο σύνολο των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας, παρουσιάζουν - επίσημα - μικρότερη αύξηση από τον πληθωρισμό, οι συντάκτες του κειμένου της έκθεσης της ICAP σημειώνουν, πως "τίθεται επιτακτικά το ζήτημα βελτίωσης του κόστους παραγωγής και της αύξησης της παραγωγικότητας" και κατά συνέπεια η "ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εκσυγχρονισμού στην ελληνική βιομηχανία, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα σε συνθήκες έντασης του διεθνούς ανταγωνισμού". Με απλά λόγια αυτό σημαίνει, ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους και να επενδύσουν μέρος των παχυλών κερδών, για την αγορά νέου εξοπλισμού και γενικότερα τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό των εργοστασίων τους.

Οι επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα

Από τα στοιχεία της έρευνας για την πορεία και τις προοπτικές των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία - Θράκη) που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ξεχωρίσαμε ως πιο ενδιαφέροντα αυτά που δείχνουν ότι:

  • επί του συνόλου των επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, στη Μακεδονία και Θράκη δραστηριοποιείται το 27,2% των βιομηχανικών, το 14,5% των εμπορικών και το 13% των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
  • Αναφορικά με το ποσοστό του προσωπικού που απασχολείται στο σύνολο των επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας απασχολούσαν το 1996 το 31%, οι εμπορικές το 10,6% και οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών το 11,8%. Συνολικά, δηλαδή, η Βόρεια Ελλάδα καλύπτει το 21,1% της εθνικής απασχόλησης. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, ότι στη Βόρεια Ελλάδα απασχολείται μεγαλύτερο ποσοστό στη βιομηχανία σε σχέση με το σύνολο της χώρας. Συγκεκριμένα, ενώ σε εθνικό επίπεδο το ποσοστό των απασχολούμενων στις βιομηχανικές επιχειρήσεις ανέρχεται στο 50%, στη Βόρεια Ελλάδα το ποσοστό των απασχολούμενων στη βιομηχανία ανέρχεται σε 73,5%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ